Σε αύξηση των αποδόσεων που προσφέρουν μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων στους πελάτες τους, προχωρούν σταδιακά οι συστημικοί όμιλοι. Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα από τις Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες αναπροσάρμοσαν τα επιτόκια από τη ζώνη του 0,01% – 0,03% στο 0,02% – 0,20%.
Θα ακολουθήσουν Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα μετά το επερχόμενο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, στο οποίο θα αποφασιστεί η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Το βασικό χαρακτηριστικό των ανανεωμένων προϊόντων είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κατάθεσης, τόσο πιο υψηλή είναι και η ανταμοιβή σε τόκους ή και σε επιβράβευση σε είδος.
Ο λόγος είναι ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το euribor 3 μηνών έχει πλέον ξεπεράσει το 1,50%, βρίσκεται δηλαδή πάνω από το επιτόκιο της ΕΚΤ, από αρνητικό έδαφος μόλις τον περασμένο Ιούλιο.
Θα διατηρήσει δε την αυξητική του πορεία τουλάχιστον έως και τις αρχές του 2023.
Στο βασικό σενάριο, στην επερχόμενη συνεδρίασή του, το ΔΣ της Ευρωτράπεζας θα διαμορφώσει τον παρεμβατικό της δείκτη από το 1,25% στο 2%, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η αναπροσαρμογή του θα είναι της τάξης των 100 μονάδων βάσης. Σε αυτήν την περίπτωση θα αναρριχηθεί στο 2,25%.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς χρήματος.
Το δίλημμα
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται για τους αποταμιευτές είναι το εξής: Να κλειδώσουν την απόδοσή τους σε υψηλότερα επίπεδα για όσο το δυνατόν περισσότερο, πχ. για 12 μήνες ή να προτιμήσουν πιο βραχυπρόθεσμα προγράμματα, ώστε στην πρώτη ανανέωση της προθεσμιακής τους να εξασφαλίσουν καλύτερο επιτόκιο;
Κατηγορηματική απάντηση φυσικά δεν υπάρχει. Μόνο αν γνωρίζαμε τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια το επόμενο 12μηνο και σε ποιες αλλαγές θα προχωρήσουν στα προϊόντα τους οι τράπεζες, θα μπορούσε να δοθεί μία ασφαλής συμβουλή.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν κι άλλο. Το ζητούμενο όμως για τη χάραξη της πιο συμφέρουσας επιλογής είναι πόσο και πότε.
Η ευέλικτη λύση
Μία λύση λοιπόν για όσους θέλουν να διασφαλίσουν το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο και ταυτόχρονα να έχουν την ευχέρεια να ανανεώσουν την κατάθεσή τους όταν οι αποδόσεις αυξηθούν εκ νέου, αποτελούν τα ευέλικτα προγράμματα των τραπεζών.
Αυτές οι προθεσμιακές καταθέσεις επιτρέπουν την πρόωρη ανάληψη του συνόλου των χρημάτων, δίχως πέναλτι, την ημέρα καταβολής των τόκων.
Με τον τρόπο αυτό ο αποταμιευτής μεγιστοποιεί την απόδοσή του για τους πρώτους μήνες και μπορεί ανά τακτά διαστήματα, ακόμη και κάθε 30 ημέρες, να διακόπτει το πρόγραμμα, χωρίς καμία χρέωση και να ανοίγει νέο λογαριασμό με καλύτερο επιτόκιο.
Τραπεζική πηγή επισημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που τα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας θα αποκτήσουν ξανά ζήτηση.
Όπως λέει, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον περασμένο Αύγουστο, μέσα σε διάστημα 3 ετών, δεν έχει υπάρξει ανοδικός μήνας για τα υπόλοιπα της κατηγορίας. Συνολικά σε αυτό το διάστημα, έχουν υποχωρήσει κατά 21 δισ. ευρώ περίπου.
Άτοκο πάρκινγκ 114 δισ. ευρώ
Προσθέτει όμως πως «εφέτος οι ρυθμοί μείωσής τους έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά» και ότι «από εδώ και στο εξής ότι οι τάσεις θα αντιστραφούν, δεδομένης και της υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές, η οποία στρέφει τους πιο συντηρητικούς στην ασφάλεια των τραπεζικών λογαριασμών».
Η αλήθεια είναι ότι η δεξαμενή από τα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι), είναι αυτή τη στιγμή τεράστια. Τον περασμένο Αύγουστο ήταν παρκαρισμένα εκεί κοντά στα 114 δισ. ευρώ, με τα επιτόκια στο 0% ή ελάχιστα πάνω από αυτό.
«Ως εκ τούτου, μπορεί προς το παρόν οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις να είναι χαμηλές, αλλά για χρήματα που κάθονται και εφόσον δεν υπάρχει προοπτική επένδυσής τους αλλού, γιατί να μην λαμβάνουν έστω και λίγους τόκους», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
Πηγή:ot.gr