Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΟ παγκόσμιος πληθυσμός θα μετρά 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως τις 15 Νοεμβρίου...

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μετρά 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως τις 15 Νοεμβρίου 2022

Παγκόσμιος Πλυθησμός: Ορόσημο η 15 Νοεμβρίου

«Καθώς αναμένουμε τη γέννηση του 8.000.000.000ού κατοίκου της Γης», το γεγονός αυτό οφείλει να αποτελέσει «υπενθύμιση της ευθύνης που μοιραζόμαστε να φροντίζουμε τον πλανήτη μας» και προσφέρεται «μια στιγμή για να σκεφθούμε ποιες είναι οι υποσχέσεις που αναλάβαμε ο ένας προς τον άλλο αλλά δεν τηρήσαμε», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Δρ Ναταλία Κανέμ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA), προέτρεψε τις χώρες να μην πανικοβάλλονται, αλλά να επικεντρωθούν στη βοήθεια των γυναικών, των παιδιών και των περιθωριοποιημένων ατόμων που είναι πιο ευάλωτα στη δημογραφική αλλαγή.

Η ίδια είπε ότι αν οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται μόνο στους αριθμούς, κινδυνεύουν να επιβάλουν πληθυσμιακούς ελέγχους που η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι «αναποτελεσματικοί και ακόμη και επικίνδυνοι».

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μειωθεί κατά 2 δισ. ως το 2100

O παγκόσμιος πληθυσμός θα μειωθεί ήδη από το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα στα 8,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2100, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet». Τη μελέτη πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο για την υγεία, Institute for Health Metrics and Evaluation στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο, μέχρι το 2100, τα προβλεπόμενα ποσοστά γονιμότητας σε 183 από 195 χώρες που εξετάστηκαν, δεν θα είναι αρκετά υψηλά για να διατηρήσουν τους σημερινούς πληθυσμούς εάν δεν ακολουθηθούν φιλελεύθερες πολιτικές μετανάστευσης. Οι ερευνητές προβλέπουν κορύφωση του παγκόσμιου πληθυσμού το 2064 σε περίπου 9,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, και μείωσή του στα 8,8 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. 23 χώρες θα δουν τον πληθυσμό τους να συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 50%, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η έρευνα χρησιμοποιεί δεδομένα από το Global Burden of Disease Study 2017 για να υπολογίσει το μελλοντικό, παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό πληθυσμό. Χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους για την πρόβλεψη της θνησιμότητας, της γονιμότητας και της μετανάστευσης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 2100, το ποσοστό της γεννητικότητας θα μειωθεί σε κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, σε 183 χώρες.

Ενώ διαπιστώνεται καθαρή πτώση της γεννητικότητας σε πολλές από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, η αύξηση του πληθυσμού η οποία αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες θα είναι επικεντρωμένη, κατά το μισό και πλέον, σε οκτώ χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για τη ΛΔ Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Πηγή:athensvoice.gr



Ροη Ειδήσεων