Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΟικονόμου για «Tayfun»: «Η Ελλάδα δεν πανικοβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται»

Οικονόμου για «Tayfun»: «Η Ελλάδα δεν πανικοβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται»

Ο Γ. Οικονόμου παράλληλα τόνισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας

«Η κυβέρνηση έχει φροντίσει με πολύ συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο και έχει ενισχύσει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος κλήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να απαντήσει πως μεταφράζει η ελληνική κυβέρνηση την κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfunεμβέλειας 561 χλμ.

Δεν το μεταφράζει καθόλου

«Δεν το μεταφράζει καθόλου» υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου και αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας τόνισε ότι είναι «μία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία», ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στήριξε αυτή την επιλογή.

«Εμείς με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα εφαρμόζουμε μία πολιτική που έχει δυναμώσει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα -γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, διπλωματικά – έτσι ώστε να είμαστε να πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην οποιαδήποτε πρόκληση με συνθήκες τέτοιες που να μην μας εγκλωβίζουν σε διλήμματα της τελευταίας στιγμής» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

Αυτοπεποίθηση

«Όλη αυτή την περίοδο, που έχουμε αυτή την όξυνση των προκλήσεων από την Τουρκία, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ούτε πανικοβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται και δεν ξεστρατίζει από τη βασική της στρατηγική: με μία πολιτική που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας να αποδομεί τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει την κάθε πρόκληση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προς τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ της λογικής της συζήτησης και των διαύλων επικοινωνίας. Όμως η θέση μας είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τη χωρίς όρους παραδοχή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”.

Θετικό

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε πάντως θετικό το γεγονός ότι «από την Πράγα και μετά και μάλιστα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξε από την τουρκική πλευρά μία ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πώς πρέπει να συζητούμε και να αφήσουμε στην άκρη αυτά τα περιβόητα ‘Μητσοτάκης γιοκ’». Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνοντας γιατί η κυβέρνηση δεν ζητά την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, στάθηκε στον «αποτρεπτικό χαρακτήρα» της σχετικής απόφασης της ΕΕ.

Η Ευρώπη οφείλει ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτό το διήμερο «θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας.

Ειδικότερα ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε για το σχετικό ζήτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες  όπου πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο επίκεντρο της ατζέντας του Συμβουλίου -όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είναι η ενεργειακή κρίση, και ειδικότερα οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η Ε.Ε.: Η μείωση της ζήτησης, η διασφάλιση του εφοδιασμού, αλλά και η συγκράτηση των τιμών.

»Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε ένα συγκροτημένο πακέτο προτάσεων, στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλλει σημαντικά η χώρα μας, συστηματικά από τον περασμένο Μάρτιο. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετούνται στη φιλοσοφία τους από την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις αυτές αφορούν το  μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο TTF και τον περιορισμό της διακυμάνσεως στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Πακέτο προτάσεων, υπάρχει, επίσης, και για την ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου.

Ευκαιρία τώρα για αποφάσεις ελέγχου της αγοράς ενέργειας

»Την κατάθεση του πακέτου προτάσεων χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας  ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  έχει τώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποφάσεις για τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας, αποφάσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για τη συγκυρία που βρισκόμαστε, αποφάσεις που μπορούν να θέσουν όριο και μειωμένες τιμές στις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα  σε μια κοινή προσπάθεια για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

»Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι θα δράσει αποφασιστικά, έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο. Φαίνεται, άλλωστε, απλά ότι και μόνο το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συζήτηση, ότι η συζήτηση αυτή είναι στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα, έχει ήδη επηρεάσει την τιμή  του φυσικού αερίου, η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα».



Ροη Ειδήσεων