Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025


ΑρχικήΘέματαΥγείαΠαγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης- εξάψεις και άλλα συμπτώματα

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης- εξάψεις και άλλα συμπτώματα

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (IMS) για να προωθήσει την γνώση σχετικά με την εμμηνόπαυση, τον αντίκτυπο από την απώλεια των οιστρογόνων στην υγεία της γυναίκας και τους τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

Η εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνη ρήση (περίοδο). Eμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ 49ου και 52 έτους της ηλικίας και είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία, εκτός αν προκύψει ως αποτέλεσμα πρώιμης ανεπάρκειας των ωοθηκών, υστερεκτομής, ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας. Αν και συνεπάγεται το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας, η σεξουαλική ζωή μπορεί να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια μετά.

Στην εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση (τα χρόνια πριν σταματήσει για πάντα η περίοδος της γυναίκας) συχνά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Εξάψεις

Οι εξάψεις είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η γυναίκα ξαφνικά ζεσταίνεται, ιδρώνει, νιώθει «φούντωμα» κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Κάποιες γυναίκες νιώθουν και κρυάδες.

2. Εφίδρωση τη νύχτα

Οι εξάψεις τις νυχτερινές ώρες δημιουργούν συχνά προβλήματα. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τον μηχανισμό, αλλά εκτιμάται ότι η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει τον υποθάλαμο, ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

3. Ακανόνιστη έμμηνος ρήση

Την περίοδο που πλησιάζει μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση, είναι φυσιολογικό να έχει ακανόνιστη περίοδο ή να μην αδιαθετεί κάθε μήνα.

4. Ξαφνικές αλλαγές διάθεσης

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση δεν σχετίζονται με γεγονότα στη ζωή της γυναίκας. Μπορεί να είναι έντονες και να νιώθει ξαφνικά λύπη ή θυμό.

5. Ευαισθησία των μαστών

Η ευαισθησία των μαστών είναι ένα ακόμα συνηθισμένο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Όσο πλησιάζει η οριστική διακοπή της περιόδου, μειώνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης του συμπτώματος.

6. Μειωμένη λίμπιντο

Η εμμηνόπαυση συχνά επηρεάζει τη λίμπιντο, την επιθυμία για σεξ. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων τεστοστερόνης και οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη τη διέγερση. Μπορεί όμως να είναι και δευτερεύον αποτέλεσμα άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι ξαφνικές αλλαγές διάθεσης.

7. Κολπική ξηρότητα

Καθώς οι γυναικείες ορμόνες διασφαλίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος γύρω από τον κόλπο, η έλλειψή τους μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και τη φυσική λίπανση της περιοχής, προκαλώντας ξηρότητα, η οποία μπορεί να κάνει δυσάρεστη την ερωτική πράξη.

8. Πονοκέφαλοι

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν πιο συχνά πονοκεφάλους καιημικρανίες ως αποτέλεσμα των μειωμένων οιστρογόνων.

9. «Μυρμήγκιασμα» στα άκρα

Το «μυρμήγκιασμα» στα χέρια και τα πόδια είναι ένα ακόμα σύνηθες σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και εκτιμάται ότι οφείλεται στις διακυμάνσεις των ορμονών που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Συνήθως διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά.

10. Αλλαγές στο στόμα

Διάφορες ενοχλητικές αλλαγές μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών. Συχνά ασθενείς μου αναφέρουν αίσθημα καύσου και «μυρμήγκιασμα» μέσα ή γύρω από το στόμα και αλλαγές στη γεύση (ειδικά στις έντονες γεύσεις). Άλλες αναφέρουν ξηρότητα στο στόμα, που αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθεί ουλίτιδα και τερηδόνα.

11. Αυπνία και κόπωση

Η συνεχής κόπωση που νιώθουν αρκετές γυναίκες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα δυσκολιών στον ύπνο εξαιτίας των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων ή των ίδιων των ορμονικών διακυμάνσεων.

12. Προβλήματα στην πέψη

Οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα. Η μείωση των οιστρογόνων όσο πλησιάζει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση, αλλάζει τη σύνθεση στη χλωρίδα του εντέρου και πολλές αναφέρουν προβλήματα στην πέψη και πρωτόγνωρες αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα.

13. Πόνος στις αρθρώσεις

Τα οιστρογόνα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη λίπανση των αρθρώσεων και η μείωσή τους μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις.

Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των υγρών στον οργανισμό της γυναίκας και η μείωσή τους την κάνει πιο επιρρεπή στους πόνους στις αρθρώσεις ή στην εμμηνοπαυσιακή αρθρίτιδα. Για τους ίδιους λόγους μπορεί να εμφανιστούν μυϊκοί πόνοι.

14. Στιγμιαία «τσιμπήματα»

Πολλές γυναίκες νιώθουν κάτι σαν μικρή «ηλεκτροπληξία». Αν και δεν είναι σαφές τι το προκαλεί αυτό, αλλά εκτιμάται ότι είναι αντίδραση που δημιουργεί στο νευρικό σύστημα η μείωση των οιστρογόνων.

15. Φαγούρα

Τα οιστρογόνα σχετίζονται με την παραγωγή κολλαγόνου και την ενυδάτωση του δέρματος. Η μείωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα ή ξηρότητα, τόσο γύρω από τον αιδοίο όσο και σε άλλα σημεία του σώματος.

16. Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης

Η μείωση των οιστρογόνων κάποιες φορές δημιουργεί «θολούρα», αφηρημάδα, δυσκολία συγκέντρωσης. Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας.

17. Αραίωση μαλλιών

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν αραίωση των μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση. Οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται, τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο αργά και πέφτουν περισσότερες τρίχες.

18. Εύθραυστα νύχια

Στην εμμηνόπαυση ο οργανισμός μπορεί να μην παράγει αρκετή κερατίνη, που είναι απαραίτητη για δυνατά νύχια.

19. Αύξηση βάρους

Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Συχνά οι ξαφνικές αλλαγές διάθεσης οδηγούν σε δυσμενείς αλλαγές των διατροφικών συνηθειών της γυναίκας.

20. Ακράτεια άγχους

Συχνή ή ξαφνική ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται συχνά στην εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση των μυών της ουροδόχου κύστης και της πυέλου.

21. Ζαλάδες

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζει την παραγωγή ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί προκαλέσει αστάθεια στα επίπεδα του σακχάρου, με αποτέλεσμα ξαφνικές ζαλάδες.

Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις και καμία γυναίκα δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα υποφέρει στην εμμηνόπαυση. Ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλεύσει για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Πηγή:sansimera.gr και ygeiamou.gr



Ροη Ειδήσεων