Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήTop ΕπικαιρότηταParthenon Project: Η οργάνωση που ορκίστηκε να φέρει τα Μάρμαρα πίσω στην...

Parthenon Project: Η οργάνωση που ορκίστηκε να φέρει τα Μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα

Ένας πρώην υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών θα προεδρεύσει ενός νέου φορέα με στόχο την επιστροφή των λεγόμενων Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει το BBC.

Ο Λόρδος Vaizey, υπουργός Πολιτισμού από το 2010-2016, λέει ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα που φέρει την υπογραφή της Katie Razzall

Την Πέμπτη (σήμερα), η Βουλή των Λόρδων θα συζητήσει μια πράξη που περιορίζει τα μουσεία από την απόρριψη αντικειμένων στις συλλογές τους.

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει το νόμο.

Το Υπουργείο Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να αφαιρεί αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός από ορισμένες συγκριμένες περιστάσεις. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την πράξη.»

Τα Μάρμαρα σήμερα στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο. Σε ανακοίνωσή του, το μουσείο ανέφερε: «Θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως κάνουμε πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν στο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν.

«Η εμβάθυνση της πρόσβασης και της κατανόησης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για κοινή χρήση και κατανόηση των συλλογών σε ολόκληρο τον κόσμο και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, παραμένουν στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτύχει το Βρετανικό Μουσείο», προσθέτουν.

Ερωτηθείσα πρόσφατα για μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας είπε: «Δεν το υποστηρίζω».

Τα Γλυπτά παγκόσμια θέμα

Η μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως γίνονται όλο και πιο γνωστά, είναι το πιο δημοφιλές θέμα στην έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν τα μουσεία πρέπει να επιστρέψουν αντικείμενα στις συλλογές τους στις χώρες προέλευσής τους.

Για χρόνια, η Ελλάδα ασκεί πιέσεις για να φέρει τα γλυπτά στο σπίτι. Απομακρύνθηκαν από τον ναό του Παρθενώνα της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Σκωτσέζο στρατιώτη και διπλωμάτη, Λόρδο Έλγιν.

Το Βρετανικό Μουσείο έλεγε πάντα ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα τους, αν και η κυβέρνηση λέει ότι «οι συλλογές είναι θέμα των διαχειριστών».

Τώρα ένα συμβουλευτικό όργανο σχεδιάζει να κάνει εκστρατεία για μια συμφωνία “win-win” καθώς μια δημοσκόπηση που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο BBC φαίνεται να δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει την αποστολή τους στο «σπίτι» (Σ.Σ. την Ελλάδα).

Ο Λόρδος Vaizey συνοδεύεται από άλλα ιδρυτικά μέλη στο συμβουλευτικό συμβούλιο του Parthenon Project, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία John Lefas.

Το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει επίσης τον διάσημο συγγραφέα Λόρδο Ντόμπς και τη βαρόνη Μέγιερ. Μαζί τους ο Stephen Fry και η δημοσιογράφος Sarah Baxter.

Ο πρώην συντηρητικός καγκελάριος (υπουργός Οικονομικών), Τζορτζ Όσμπορν, τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «η συμφωνία πρέπει να γίνει», αν και η σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη.

Η καταλυτική δημοσκόπηση

Μια δημοσκόπηση σχεδόν 2.000 ατόμων, που ανατέθηκε από το Parthenon Project, δείχνει ότι ενώ το 16% του βρετανικού κοινού πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία, το 54% πιστεύει ότι πρέπει να επιστραφούν.

Ο ισχυρότερος λόγος για την υποστήριξη της επιστροφής ήταν γιατί «ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα».

Το Parthenon Project επισημαίνει μια ανάλυση της δημοσκόπησης που δείχνει, μεταξύ των ανθρώπων που ψήφισαν Συντηρητικούς το 2019, το 44% πίστευε ότι τα γλυπτά έπρεπε να πάνε στην Ελλάδα και το 28% δεν το πείραζε καθόλου.

Ο Λόρδος Vaizey, νέος πρόεδρος του Parthenon Project, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Η υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από το κοινό, και ειδικότερα από τους ψηφοφόρους με συντηρητικούς, είναι ξεκάθαρη.»

Πρόσθεσε ότι θα ήταν «προς το συμφέρον του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει ουσιαστική δέσμευση για αυτό το θέμα».

Την Πέμπτη, ο Λόρδος Vaizey θα προκαλέσει μια συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων σχετικά με τον νόμο περί εθνικής κληρονομιάς.

Με τις αυξανόμενες εκκλήσεις από ορισμένες πλευρές για επιστροφή αντικειμένων σε βρετανικές συλλογές στις αρχικές χώρες προέλευσής τους, ορισμένα μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του V&A, υπό την προεδρία του Tristram Hunt, έχουν ζητήσει την τροποποίηση ή την αντικατάσταση του νόμου.

Το Βρετανικό Μουσείο λέει ότι απαγορεύεται να επιστρέψει αντικείμενα από τη συλλογή του, συμπεριλαμβανομένων των Χάλκινων του Μπενίν από τη Νιγηρία, από μια άλλη πράξη, τον νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963. Έχει παρόμοιους όρους με τον νόμο περί κληρονομιάς.

Άλλα μικρότερα μουσεία δεν δεσμεύονται από τους ίδιους περιορισμούς. Το μουσείο Horniman του Λονδίνου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιστρέφει τη συλλογή του με μπρούτζινα του Μπενίν. Αυτά τα αντικείμενα λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα Μουσεία της Γλασκώβης συμφώνησαν επίσης να επιστρέψουν επτά κλεμμένα αντικείμενα στην Ινδία.

Το Parthenon Project πιστεύει ότι μια πολιτιστική ανταλλαγή είναι μια λύση στο αδιέξοδο σχετικά με τα Μάρμαρα.

Πηγή: Hellas Journal



Ροη Ειδήσεων