Στο μικροσκόπιο της Δύσης έχουν τεθεί οι κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς σχεδόν καθημερινά επανέρχεται πλέον από ρωσικά χείλη το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Έχοντας στη διάθεσή του έξι τύπους μεταπυρηνικών όπλων από το 2018 και εξής, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να αισθάνεται πιο έτοιμος από ποτέ να πατήσει το κουμπί που οπλίζει τις πυρηνικές κεφαλές, καθώς η παταγώδης αποτυχία του ρωσικού στρατού στο πεδίο, δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών, όπως και ανατροπής του δυσμενούς προσώρας αποτελέσματος για τη χώρα του.
Υπό αυτό το πρίσμα, συναγερμός σήμανε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΝΑΤΟ, όταν χάθηκαν ξαφνικά από τα ηλεκτρονικά συστήματα κατόπτευσης τα ίχνη του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod, αφότου αυτό εγκατέλειψε τη βάση του στην Αρκτική. Τα επίπεδα αγωνίας για το ακριβές στίγμα του υποβρυχίου ανέβασε κυρίως το γεγονός ότι το υποβρύχιο Belgorod φέρει την υπερτορπίλη «Ποσειδώνας», μια έκρηξη της οποίας θα προκαλούσε τεράστια έκλυση ραδιενέργειας. Το υποβρύχιο, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την έδρα του στον Αρκτικό Κύκλο, είναι πιθανόν να πλέει στα ύδατα της θάλασσας του Κάρα για μια δοκιμή της υπερτορπίλης «Ποσειδώνας», σύμφωνα με μια προειδοποιητική σημείωση του ΝΑΤΟ που διέρρευσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Η «τρίαινα» του Ποσειδώνα
Υπενθυμίζεται ότι η υπερτορπίλη Poseidon «Ποσειδών» χαρακτηρίζεται ως μίνι ρομποτικό υποβρύχιο, με εμβέλεια πάνω από 6.200 μίλια και δυνατότητα να επιχειρεί σε βάθος 1.000 μέτρων. Στην ουσία πρόκειται για υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα (ένα υποβρύχιο drone), που αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 70 κόμβων, μπορεί να εξοπλιστεί με θερμοπυρηνική κεφαλή για την καταστροφή παράκτιων υποδομών, όπως λιμάνια, πόλεις και άλλα σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος. Προορίζεται, ακόμη, για να εξοπλίσει τα νέα, πυρηνοκίνητα ρωσικά υποβρύχια, από όπου και θα εκτοξεύεται. Η ισχύς της μάλιστα είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει «πυρηνικό τσουνάμι», ισοπεδώνοντας τις παράκτιες περιοχές.
Σημειώνεται πως εάν η πυρηνική δοκιμή πραγματοποιηθεί, πιθανότατα θα είναι η τελευταία προσπάθεια του Πούτιν να «εκφοβίσει» τη Δύση, αφού θεωρείται ύποπτος για τις επιθέσεις στους αγωγούς του Nord Stream την περασμένη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod διαθέτει μίνι-υποβρύχια σχεδιασμένα να πραγματοποιούν επιθέσεις σε υποβρύχιες υποδομές. Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, σε τυχόν ενεργοποίησή του αποτελεί το μήκος του, καθώς όντας 180 μέτρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει απαρατήρητο κατά την είσοδό του στη Βαλτική. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το υποβρύχιο Belgorod θα είχε χρόνο να φτάσει από τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα της Βαλτικής, διανύοντας δηλαδή μια απόσταση περίπου 3.000 μιλίων- χωρίς ποτέ να εντοπιστεί. Η κινητικότητα του πυρηνικού υποβρυχίου θορύβησε, σε κάθε περίπτωση, τους ηγέτες της Δύσης και το ΝΑΤΟ, καθώς πιστεύεται ότι έλειπε μεν από τη βάση του, αλλά εξακολουθεί να επιχειρεί στην Αρκτική.
Αντίστοιχα ερωτηματικά εγείρουν και οι φωτογραφίες -που δημοσίευσε η Telegraph- μιας αμαξοστοιχίας –αυτοκινητοπομπής, η οποία μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό πάνω σε τρένο. Πρόκειται για ένα τρένο να κινείται στην κεντρική Ρωσία, φορτωμένο με οχήματα και εξοπλισμό, με κατεύθυνση προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων άμυνας και διευθυντή της στρατιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rochan στην Πολωνία, Κόνραντ Μούζικα, το τρένο συνδέεται με την 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που διαχειρίζεται δεκάδες αποθήκες πυρηνικών όπλων στη Ρωσία.
Σινορωσικός δάκτυλος
Στο ενδιάμεσο, η Ρωσία και η Κίνα προωθούν την παραπληροφόρηση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως προειδοποιεί το ομοσπονδιακό όργανο, επισημαίνοντας ακόμη πως «η αξιολόγηση του FBI υπογραμμίζει πώς η έκρηξη των ψηφοφοριακών θεωριών συνωμοσίας στις ΗΠΑ ήταν πρόσφορο έδαφος για ξένους πράκτορες από την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ το 2020.
Ωστόσο, το FBI «ανησυχεί ότι κακόβουλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να διαδώσουν ή να ενισχύσουν ψευδείς ή υπερβολικούς ισχυρισμούς για παραβιασμένη εκλογική υποδομή», τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.
Αποστάσεις από τον Καντίροφ
Στο θέατρο του πολέμου, το Κίεβο πραγματοποιεί «την μεγαλύτερη πρόοδο στον νότο από την έναρξη του πολέμου», παρατηρούν οι στρατιωτικοί αναλυτές. Με τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν κατά 40 χιλιόμετρα, ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας, Ραμζάν Καντίροφ ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει τα έφηβα αγόρια του, 14, 15 και 16 ετών να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «Σύντομα θα πάνε στην πρώτη γραμμή και θα βρεθούν στις πιο δύσκολες περιοχές της γραμμής επαφής», πρόσθεσε, έχοντας ζητήσει από το Κρεμλίνο να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων. Τηρώντας εμφανείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Τσετσένου πολέμαρχου, «προτιμούμε να κάνουμε μετρημένες και αντικειμενικές εκτιμήσεις», σχολίασε ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και επαίνεσε την «ηρωική συμβολή» του στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Σε περίπτωση, πάντως, που η Ρωσία προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων, «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα καταστρέψουν τη Ρωσία» δήλωσε ο πρώην της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους σε εκπομπή του ABC, εξηγώντας ότι οι απειλές που διατυπώνονται από τον Πούτιν θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν και πως ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε απόγνωση όσο η πραγματικότητα του πολέμου είναι μη αναστρέψιμη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν υπέγραψε συμφωνία για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, λίγες ημέρες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Λίμαν, που βρίσκεται σε μια από τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην διοικητής της CIΑ τόνισε ότι αν και η Ουκρανία δεν είναι ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βορειοατλαντική Συμμαχία δύνανται να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο απάντησης. «Μια επίθεση με πυρηνικά είναι τρομακτική. Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» σημείωσε ο Πετρέους. Επιπλέον, εστίασε στο γεγονός ότι «ο Ζελένσκι και η Ουκρανία έχουν κινητοποιηθεί πολύ καλύτερα από τη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει, εξοπλίσει, οργανώσει και απασχολήσει καλύτερα δυνάμεις από τη Ρωσία» εξήγησε ο κ. Πετρέους, εκτιμώντας πως «καμία επιστράτευση, προσάρτηση και πυρηνική απειλή δεν μπορεί να βγάλει τον Πούτιν από τη δυσμενή πολεμική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».
Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως έχει πει ο πρόεδρος Ζελένσκι», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η Ρωσία «έχει πληγεί από χίλιες κυρώσεις ως τιμωρία στην προσάρτηση, κάτι που δείχνει ότι οι απαντήσεις της Δύσης δεν έχουν εξαντληθεί».
Πηγή:protothema.gr