Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικά"Πρόσω ολοταχώς" για τις φρεγάτες, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές

“Πρόσω ολοταχώς” για τις φρεγάτες, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές

Οι συζητήσεις με Γαλλία για επιτάχυνση της παράδοσης και της 4ης Belharra. Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό Κ. Μητσοτάκη για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι τακτική και στην ατζέντα βρίσκονται διαδικαστικά ζητήματα για τα εξοπλιστικά, το μεταναστευτικό και το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» είχε προαναγγείλει σύντομα και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν και ειδήσεις δεν αναμένονται σήμερα, σημειωτέον ότι επαφές και “ζυμώσεις” για τα εξοπλιστικά θα έχουν στη Γαλλία τόσο ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή αφορά στην επιτάχυνση της παράδοσης και της τέταρτης φρεγάτας Belharra, της επονομαζόμενης “Κίμων”, που είχε συμπεριληφθεί ως option στη συμφωνία με τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τη Γαλλία ανέφερε ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες Belhara θα έρθουν το 2025, ενώ το 2026 η χώρα μας θα παραλάβει άλλη μία Belhara και δύο κορβέτες Gowind, και υπήρχε option για παραγγελία ακόμη μιας φρεγάτας σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη διαδικασία θέλει να επιταχύνει τώρα το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Στο ΚΥΣΕΑ σήμερα αναμένεται επίσης να γίνει αποτίμηση των εξελίξεων, ύστερα από τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, στο πλαίσιο του παράνομου μνημονίου του 2019.

Στο Πεντάγωνο βρέθηκε χθες εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την επίσκεψη του στο Κάιρο και τις συζητήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι, σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί απευθείας από το ΚΥΣΕΑ στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Το θέμα της συνεδρίασης είναι φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά δεν αποκλείεται ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ να θέσει στο πλαίσιο αυτό για άλλη μία φορα τον αναθεωρητισμό και της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως όχι μόνο “αντιγράφει” τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά επιχειρεί ξανά να παίξει και ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Δύσης και Μόσχας, καθώς σήμερα ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος θα έχουν συνάντηση στο Καζακστάν.

Η Αθήνα όμως προειδοποιεί τους Συμμάχους ότι δεν μπορούν να βασιστούν στην Άγκυρα, που παίζει σε “διπλό ταμπλό” και εκβιάζει τις ΗΠΑ ότι εάν δεν πάρει F16, θα απευθυνθεί ξανά στη Ρωσία.

Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ σήμερα θα βρεθεί και το μεταναστευτικό, καθώς η κυβέρνηση βλέπει “υβριδική απειλή” της Τουρκίας με εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Σημειωτέον ότι σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί και το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη διεύρυνση της ΕΕ, το οποίο βάζει φρένο στις ευρωπαϊκές ελπίδες της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία για την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα.

Η Κομισιόν τονίζει επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπενθυμίζει δηλαδή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα εν τω μεταξύ χαιρέτισε χθες τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ισραήλ- Λιβάνου, την οποία χαρακτήρισε “παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής”, στέλνοντας έτσι νέο σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Πηγή:news247.gr



Ροη Ειδήσεων