Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΣτα 125 εκατ. ευρώ το τελικό κόστος για το νέο γήπεδο του...

Στα 125 εκατ. ευρώ το τελικό κόστος για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Την στιγμή που το θέμα της δημοπράτησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού την περιοχή του Βοτανικού έχει “τρέξει” με γοργούς ρυθμούς και πλησιάζει στην τελική ευθεία, τα τελευταία 24ωρα, υπήρξε κι άλλη μία σημαντική “είδηση” που αφορά το σύνολο του έργου.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (10/10), κατά την 25η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, τα δύο πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη -με εισηγητή τον ίδιο τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη- αφορούσαν την έγκριση της 3ης Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αθηναίων οικονομικού έτους 2022.

Στον πολύ αναλυτικό πίνακα έργων ανά τεχνική διεύθυνση που παρουσιάστηκε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην παραπάνω “3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος”, υπήρχε η αναφορά στο συνολικό κόστος της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, στο ποσό των 125 εκατ. ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Ο ίδιος πίνακας μάλιστα, ανέφερε και τις προβλεπόμενες “απορροφήσεις” των εν λόγω 125 εκατ. ευρώ, όπου για το 2023 υπήρχε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, για το 2024 το ποσό των 50 εκατ. ευρώ και για το 2025 το ποσό των 59.999.000 ευρώ. Για το 2022 δε, υπήρχε κι άλλη μία “απορρόφηση” 1.000 ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

Δημιουργήθηκε σε πρώτη “μετάφραση” η εντύπωση πως αυξήθηκε εκ νέου το κόστος του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση πάντα με το προηγούμενο προϋπολογισμό των 115 εκατ. ευρώ, ως μία “πρόβλεψη για ενδεχόμενα οικονομικά απρόοπτα”. Κάτι που, εντούτοις, δεν ισχύει…

Τα -επιπλέον- 10 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) δεν αφορούν στην ουσία το κυρίως ποδοσφαιρικό κτίριο, του οποίου το κόστος παραμένει στα 115 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί κι ενταχθεί στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Τα 10 εκατ. ευρώ, αφορούν δύο (πολύ σημαντικά) έργα που “ακουμπούν” το γήπεδο κι συμπεριλήφθηκαν στο συνολικό πλαίσιό του, έχοντας πάρει το “πράσινο φως” από το Υ.Π.ΕΝ. για την σταδιακή εκταμίευσή τους ενώ θα προχωράει η εκτέλεση όλου του πρότζεκτ.

Συγκεκριμένα:

-Το πρώτο έργο αφορά μία πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί, για να “συνδεθεί” το ποδοσφαιρικό γήπεδο με την εξέδρα των φιλοξενουμένων φιλάθλων και θα αφορά το 3% επί του συνόλου του κόστους, ήτοι 3.750.000 ευρώ.

-Το δεύτερο έργο, αφορά μία μικρή υπογειοποίηση που θα γίνει ως συνοδευτικό έργο, δίπλα στο Μετρό (Στάση “Ελαιώνας”) ούτως ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το ποδοσφαιρικό γήπεδ. Αυτό θα αφορά το 5% επί του συνόλου του κόστους, δηλαδή 6.250.000 ευρώ.

Η παραπάνω 3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, εγκρίθηκε κι από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και εντάχθηκε στο συνολικό πλαίσιο όλου του πρότζεκτ της “Διπλής Ανάπλασης”.

Επιστρέφοντας στα της δημοπράτησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, πρέπει να επισημανθεί είναι πως εντός της σημερινής ημέρας (11/10) οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, θα παραλάβουν από το τεχνικό συμβούλιο του Υπουργείου Υποδομών, την έγκριση για τη δημοπράτηση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου με την μέθοδο του άρθρου 50 του νόμου 4412.

Η διαδικασία είναι πια σε προχωρημένο στάδιο εδώ και δύο εβδομάδες. Από την ώρα δηλαδή που εγκρίθηκαν και τυπικά από το Υπουργείο Ενέργειας, οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Μόλις παραλάβει την τελική έγκριση η δημοτική αρχή της Αθήνας, έως την Παρασκευή (14/10) θα ανέβει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου η “έγκριση δημοπράτησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού”.

Με αυτή την (τελευταία) κίνηση ξεκινάει ουσιαστικά η διαδικασία δημοπράτησης, αν και το τυπικό σκέλος θα ολοκληρωθεί έως τις 21 Οκτωβρίου, όταν “ανέβουν” όλα τα τεύχη της δημοπράτησης στο σχετικό portal από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, υπήρξαν τροποποιήσεις για το σύνολο δόμησης του γηπέδου, αλλά και το μέγιστο ύψος.

Κατά την αρχική πρόβλεψη, το σύνολο δόμησης ήταν στα 34.700,00μ², η αναλογία για συμπληρωματικές χρήσεις (17.5% της δόμησης του γηπέδου) 6.072,50μ², η αναλογία για εμπορικές χρήσεις (17.5% της δόμησης του γηπέδου) 6.072,50μ² και το σύνολο συμπληρωματικών και εμπορικών χρήσεων κτιρίου ποδοσφαίρου 12.145,00μ².

Πλέον στο τελικό πλάνο της περιβαλλοντικής μελέτης, μειώθηκε η δόμηση του γηπέδου σε 33.822,66μ², ενώ η δόμηση συμπληρωματικών και εμπορικών χρήσεων «έπεσε» κατά 4.678,55μ². Το δε ύψος του γηπέδου από τα 43μ., μειώθηκε στα 41,05μ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ροη Ειδήσεων