Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΣτην Πράγα σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για συνάντηση...

Στην Πράγα σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για συνάντηση με Ερντογάν

Για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Πράγα όπου θα διεξαχθεί σήμερα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο, Παρασκευή, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει τους κινδύνους από την τουρκική συμπεριφορά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας, ενώ θα ενημερώσει και για την τελευταία συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνησης της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην τσεχική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν για την σημερινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία έχουν προσκληθεί οι 27 της ΕΕ και 17 ακόμη χώρες.

Μέχρι χθες βράδυ δεν υπήρχαν ενδείξεις για ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να βρεθούν στον ίδιο χώρο κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Συνόδου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες θα συμμετέχουν στη συνέχεια σε διαφορετικές θεματικές συζητήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος σε πάνελ για την ασφάλεια.

Το μήνυμα που εξέπεμψε και χθες η Αθήνα δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ήταν πως εάν διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, θα αξιολογηθεί και θα υπάρξει θετική ανταπόκριση, υπογράμμισε ωστόσο πως εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, εκεί “θα κληθεί να εξηγήσει, τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, εξωφρενικά, εντελώς ανιστόρητα και ανυπόστατα” που εξακολουθεί να υποστηρίζει η ηγεσία της γειτονικής χώρας, παρά την αποδοκιμασία του αναθεωρητισμού της τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή:athina984.gr



Ροη Ειδήσεων