Για αύξηση του φαινομένου του τρανσφοβικού εκφοβισμού στην εκπαίδευση κάνει λόγο το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών με αφορμή πρόσφατο περιστατικό μη αποδοχής της ταυτότητας φύλου σπουδάστριας από έναν εκπαιδευτικό και τον υποδιευθυντή στο Δημόσιο ΙΕΚ Αιγάλεω. Το Σωματείο καλεί το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει δράση, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
«Όταν τρανς γυναίκα πήγε στο δημόσιο ΙΕΚ Αιγάλεω προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία αίτησης της μεταγραφής της, ένας εκπαιδευτικός και ο υποδιευθυντής του ΙΕΚ δεν σεβάστηκαν τη ταυτότητα φύλου της παρότι η ίδια δήλωσε εξαρχής πως πρόκειται για διεμφυλικό/τρανς πρόσωπο και ότι ασχέτως με το φύλο και το όνομα που καταγράφεται στα δημόσια έγγραφά της, αυτοπροσδιορίζεται ως θήλυ και δήλωσε το επιθυμητό της όνομα, εκείνοι συνέχισαν να την κακοποιούν λέγοντάς της ότι «εμείς θα σε φωνάζουμε με το όνομα που αναφέρεται στη ταυτότητα σου». Ο υποδιευθυντής μάλιστα της είπε «εμείς εδώ δεν θέλουμε τέτοια προβλήματα, αν σου αρέσει καλώς, αν δεν σου αρέσει φεύγεις», αναφέρει στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Άννα Απέργη, περιγράφοντας το περιστατικό. Η κοπέλα βρίσκεται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, δέχεται ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγους του σωματείου μας ενώ αρνείται να προχωρήσει στις σπουδές της σε οποιοδήποτε δημόσιο ΙΕΚ».
«Εκτός του ότι η αναφορά, και μάλιστα η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά, στο λάθος γένος και όνομα, στιγματίζει, κακοποιεί τα τρανς πρόσωπα και αποτελεί απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή τους, έχουμε και μία κατάφωρη παραβίαση σειράς νομοθεσιών», επισημαίνει η κα Απέργη. «Καταρχάς του νόμου 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου όπου ορίζει ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του. Επίσης έχουμε και παραβίαση του νόμου για την ίση μεταχείριση (ν. 4443/2016) στον χώρο της παιδείας, όπου στο Άρθρο 3, συμπεριλαμβάνονται με σαφήνεια ως πεδίο απαγόρευσης των διακρίσεων στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης. Παράλληλα ο ν. 3896/2010 για την ίση μεταχείριση για λόγους φύλου, ήδη απ’ το Άρθρο 1 επίσης αναφέρεται στην επαγγελματική κατάρτιση συμπεριλαμβανομένης μάλιστα της επαγγελματικής εκπαίδευσης (τα ΙΕΚ εμπίπτουν στην επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση)».
«Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να ερευνήσει αυτό το ρατσιστικό περιστατικό και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και κυρώσεις ώστε να αποκατασταθεί η αίσθηση δικαίου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορουν να γίνονται ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου και μάλιστα στα σχολεία μας. Δυστυχώς εν έτει 2022 η τρανσφοβία, ο εκφοβισμός, οι προσβολές, η μη αποδοχή της ταυτότητας φύλου και οι διακρίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως καταμαρτυρούν τα δεκάδες περιστατικά που καταγράφουμε και που κάποια από αυτά έρχονται στη δημοσιότητα, στη χώρα μας ολοένα και αυξάνονται. Είναι άμεση ανάγκη το υπ. Παιδείας να λάβει μέτρα», καταλήγει η πρόεδρος του ΣΥΔ.
Ο Αθήνα 9.84 επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΙΕΚ Αιγάλεω Δημήτρη Ε. Κυριακό, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το περιστατικό, δηλώνοντας ότι η καταγγελία είναι ψευδής.