Η υιοθέτηση εξωστρεφούς πολιτικής και η στοχευμένη, εντατική δουλειά σε κεντρικούς θεματικούς άξονες, όπως είναι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων επιτρέπουν στο ΕΚΔΔΑ να «ανεβάσει ταχύτητα», αντιμετωπίζοντας της σύγχρονες προκλήσεις.
Μάλιστα, αναφέρει πως η ανταπόκριση των δημοσίων υπαλλήλων στις «tailor-made» δράσεις του ΕΚΔΔΑ είναι άμεση και πληθωρική. Και εξάρει τη σημασία των δράσεων, καθώς οι κάτοχοι των νέων ειδικοτήτων θα είναι σε θέση να προλαμβάνουν καταστάσεις, να επιλύουν χρόνια προβλήματα και να τελικά να απλουστεύουν τη ζωή των πολιτών, λειτουργώντας σε καίριες θέσεις, εκεί που κυριολεκτικά χτυπά η καρδιά του ελληνικού Δημοσίου.
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε έναν μαζικό μετασχηματισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα. Πώς συνδράμετε ώστε πέραν των τεχνολογικών αλλαγών να υπάρξει αναβάθμιση σε επίπεδο γνώσεων αλλά κυρίως νοοτροπίας;
Από τη θέση της Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), δηλαδή του εθνικού στρατηγικού φορέα εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, μπορώ να βεβαιώσω ότι καταβάλλεται μια φιλόδοξη προσπάθεια για την αναβάθμιση και τον αναπροσανατολισμό των δεξιοτήτων. Οφείλω να τονίσω ότι οι εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΔΔΑ δεν περιορίζονται στη μεταφορά μίας τυπικής τεχνογνωσίας.
Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από την παρουσίαση του οράματος, της φιλοσοφίας και της στρατηγικής του ΕΚΔΔΑ ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο φορέας έχει κυριολεκτικά «ανεβάσει» ταχύτητες και έχει ξεπεράσει ακόμα και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες.
Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση εξωστρεφούς πολιτικής και με στοχευμένη, εντατική δουλειά σε κεντρικούς θεματικούς άξονες, όπως είναι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε συνεργασία με τη Microsoft και η ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών διαδρομών σε σύνδεση με την περαιτέρω επαγγελματική σταδιοδρομία (πχ εκπαίδευση των Eσωτερικών Eλεγκτών και Συμβούλων Ακεραιότητας, εκπαίδευση των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, επιμόρφωση των υπαλλήλων κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προετοιμασία για τη στελέχωση του κλάδου Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών μέσω ενός καινοτόμου απαιτητικού εκπαιδευτικού προγράμματος).
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως και σήμερα έχουν υλοποιηθεί 12 προγράμματα για τους Εσωτερικούς Ελεγκτές με 272 εκπαιδευόμενους και ποσοστό επιτυχίας 94% στην τελική διαδικασία αξιολόγησης-πιστοποίησης, ενώ για την επιμόρφωση που αφορά στους Συμβούλους Ακεραιότητας, συνολικά έχουν υλοποιηθεί 4 προγράμματα και το ποσοστό επιτυχίας στο τελικό τεστ πιστοποίησης για τους συνολικά 95 εκπαιδευόμενους αγγίζει το 90%.
Μέσα από αυτό το νέο πλέγμα των εκπαιδευτικών μας δράσεων ασφαλώς εκφράζονται οι αρχές και αξίες που εκπέμπει διαχρονικά το ΕΚΔΔΑ: καινοτόμες μεθοδολογίες εκπαίδευσης για τη χάραξη στοχευμένων εκπαιδευτικών σχεδίων και μαθησιακών διαδρομών, ανάπτυξη και αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στην επιτελική διοίκηση, ανάδειξη της αριστείας, τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα και αξιοσύνη.
Πόσο αποτελεσματικά επιχειρούνται τα παραπάνω; Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της δυναμικής που αναπτύσσεται και η επιτυχία των νέων πρωτοβουλιών αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό ανανέωσης των τίτλων των επιμορφωτικών προγραμμάτων του ΙΝΕΠ που, ήδη για το έτος 2022, αγγίζει το 25%.
Η ανταπόκριση των δημοσίων υπαλλήλων στις «tailor-made» δράσεις του ΕΚΔΔΑ που υλοποιούνται βάσει νομοθετικών κυρίως προβλέψεων είναι άμεση και πληθωρική, ανάλογη του ισχυρού αισθήματος εμπιστοσύνης που ο φορέας έχει εμπνεύσει σε όσους απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του.
Με ποιο τρόπο συνδράμετε ώστε τα επιτελικά στελέχη του ελληνικού δημοσίου να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία και γνώσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της μεταπανδημικής εποχής;
Το ΕΚΔΔΑ στελεχώνει το ελληνικό Δημόσιο με ανώτερα στελέχη εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Αναφέρομαι στους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), της πιο εμβληματικής του μονάδας, στην οποία είχα τη χαρά να σπουδάσω και εγώ. Σε εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος, προχωράμε στην ενεργοποίηση της εκπαίδευσης του δυναμικού που επιθυμεί να ενταχθεί στον κλάδο Επιτελικών Στελεχών, στην οποία θα εισαχθούν απόφοιτοι της Σχολής και στελέχη της διοίκησης έπειτα από την επιτυχή συμμετοχή σε μια εξαιρετικά απαιτητική εισαγωγική γραπτή δοκιμασία.
Οι κάτοχοι των νέων ειδικοτήτων, αναλυτές δημόσιων και ψηφιακών πολιτικών και νομοτέχνες, αφού παρακολουθήσουν την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση του ΕΚΔΔΑ, θα είναι σε θέση να προλαμβάνουν καταστάσεις, να επιλύουν χρόνια προβλήματα και να τελικά να απλουστεύουν τη ζωή των πολιτών, λειτουργώντας σε καίριες θέσεις, εκεί που κυριολεκτικά χτυπά η καρδιά του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για μία άριστα σχεδιασμένη εκπαίδευση, καρπός της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ του επιστημονικού προσωπικού του ΕΚΔΔΑ, της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, της περίφημης γαλλικής πρώην ΕΝΑ/νυν Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υπηρεσίας (INSP) και της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform).
Αναπτύσσεται λοιπόν μια νέα εκπαιδευτική διαδρομή που λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις στο πεδίο της διοικητικής επιστήμης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και πολλών ακόμα επιστημονικών πεδίων, με τη συνδρομή τεχνολογιών αιχμής.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, για την καθοδήγηση, το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράστασή του σε όποια ζητήματα ανέκυπταν έως ότου φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε πραγματικά περήφανοι.
Σε μια εποχή όπου η ανάπτυξη νέων και κυρίως ψηφιακών δεξιοτήτων κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ, ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για την αναβάθμιση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης;
Ομολογουμένως, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας, έφερε νέα πνοή στα δημοσιο-διοικητικά πράγματα ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνεργασία του κράτους με οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το ΕΚΔΔΑ και η Microsoft επιτρέπει την χωρίς οικονομική επιβάρυνση εκπαίδευση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης σε προγράμματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, ενώ επιπλέον προσφέρεται η δυνατότητα συμμετοχής τους σε πιστοποιήσεις της Microsoft.
Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί στο ΕΚΔΔΑ 3.500 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επιμορφώσεων σε θεματικές ενότητες όπως οι τεχνολογίες νέφους με τους καλύτερους διεθνώς πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευόμενων για το νέο κύκλο αναμένεται να αγγίξει τους 5.000. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κάλυψη αριθμητικών στόχων εκπαίδευση της Microsoft, απευθυνόμενη σε στελέχη δημοσίων φορέων κρατών, η οποία αναμένεται σύντομα να ενδυναμωθεί περαιτέρω με νέες σημαντικές πρωτοβουλίες.
Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς μας συνεργασίες με εγνωσμένου κύρους φορείς του εξωτερικού, τόσο ακαδημαϊκούς όσο και ομόλογους, όπως είναι, ενδεικτικά, το Harvard, το LSE, το UCL, το INSEAD Business School, ή, το γαλλικό INSP και η Ιταλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Με τις συνεργασίες αυτές παρέχουμε τη δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους να παρακολουθήσουν πρωτοποριακές εκπαιδεύσεις σε διεθνές περιβάλλον, να εμπλουτίσουν τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις τους και να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους με νέες ιδέες και ανανεωμένο κίνητρο. Εδώ να προσθέσω ότι πρόσφατα, φέραμε για πρώτη φορά την ετήσια συνάντηση του Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας αυτή την υψηλού επιπέδου διοργάνωση, για να διερευνήσουμε μαζί με 60 περίπου συναδέλφους από 27 χώρες από όλον τον κόσμο, τις τάσεις στην εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη μεταπανδημική περίοδο.
Πριν από κάποια χρόνια η χώρα μας ήταν ουραγός σε πολλά θέματα διοίκησης του δημόσιου τομέα. Τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξάγουμε την τεχνογνωσία μας στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Τι άλλαξε και πώς καταφέραμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος;
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, η χώρα μας «είναι ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής, είμαστε μία δυναμική κοινωνία με ταλαντούχους ανθρώπους που επιδιώκουν συνεχώς το κάτι καλύτερο». Αισθανόμαστε περήφανοι που πολλές χώρες ζητούν πια την ελληνική τεχνογνωσία. Με πολλή όρεξη για δουλειά, πιο σοφοί από τα διδάγματα της κρίσης που πέρασε, εφαρμόζοντας ένα καλά μελετημένο σχέδιο για την αναβάθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, φτάσαμε πλέον σε μία ωριμότητα επιλογών και δράσεων που έστρεψε τα βλέμματα επάνω μας.
Μιλώντας λοιπόν για το «νέο ΕΚΔΔΑ», σας παραθέτω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα ξεκινώντας από τους δυτικούς γείτονές μας. Πρόσφατα μας πλησίασε ο ιταλικός ομόλογος φορέας με την πρόταση να συνδράμουμε στην προσπάθειά του για περαιτέρω αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ιταλικού Δημοσίου, καθώς οι Ιταλοί επιθυμούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η χώρα μας έχει ήδη αναπτύξει με επιτυχία. Επιπρόσθετα, έχουμε ήδη δρομολογήσει τη συνεργασία μας με αφετηρία μία μελέτη που διερευνά τη διοικητική μεταρρύθμιση στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.
Στην ίδια κατεύθυνση, με αναφορά στα Βαλκάνια, τόσο οι γειτονικές χώρες που βρίσκονται σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ, όσο και εκείνες που είναι ήδη ενταγμένες, έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τους παρουσιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας και τις πιο εμβληματικές εκπαιδευτικές μας δράσεις. Μάλιστα, σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε τους ομολόγους μας από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Γεωργία με σκοπό να τους παρουσιάσουμε πώς μπορούν να επωφεληθούν από τα νέα καινοτόμα προγράμματα που έχουμε αναπτύξει, προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
πηγή:cnn.gr