Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΗ «μεγάλη επιστροφή» των ιών του αναπνευστικού: Αύξηση νοσηλειών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Η «μεγάλη επιστροφή» των ιών του αναπνευστικού: Αύξηση νοσηλειών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Παιδίατροι μιλούν για την τρι-δημία και τα πολλά κρούσματα που διαχειρίζονται τα νοσοκομεία – Ποιο στέλεχος της γρίπης κυκλοφορεί περισσότερο στα παιδιά

Με ένα κύμα εποχικών ιώσεων, γρίπης αλλά και κορωνοϊού δίνουν μάχη τα Παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη πίεση που θα δεχθούν τα νοσοκομεία, αλλά και για την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά. Λόγω αυτής της αύξησης στα περιστατικά, η επιτροπή αποφάσισε  τη μείωση του ηλικιακού ορίου στον εμβολιασμό των παιδιών για την COVID-19 (στην ηλικιακή ομάδα 6 μηνών έως 4 χρονών). Όπως αναφέρουν, τα παιδιά λειτουργούν ως επιταχυντές της τρι-δημίας των παράλληλων κρουσμάτων δηλαδή από τρεις «πηγές»: τη γρίπη, τον κορωνοϊό και τον ιό RSV.

Αύξηση νοσηλειών

Για αύξηση των νοσηλειών με όλους τους ιούς του αναπνευστικού, έκανε λόγο πηγή στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το οποίο χθες (07/11/2022) εφημέρευε. Όπως σημειώνουν, μια από τις 4 παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου έχει κατειλημμένα και τα 25 κρεβάτια που διαθέτει, ενώ πολλές κλίνες είναι γεμάτες και στις υπόλοιπες τρεις κλινικές. Σε μια από από αυτές παρακολουθούνται δύο βρέφη- 2 και 2,5 μηνών αντίστοιχα- με κορωνοϊό, ενώ εισαγωγή έγινε χθες και σε δύο περιστατικά με RSV. Την ίδια στιγμή, παιδιά που ετοιμάζονται για κάποιο χειρουργείο βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό και έτσι καθυστερείται -για όσο διάστημα είναι εφικτό- η επέμβασή τους.

 

Η «μεγάλη επιστροφή» των ιών του αναπνευστικού: Αύξηση νοσηλειών στα παιδιατρικά νοσοκομεία-1

Τα περιστατικά που προσέρχονται τις τελευταίες ημέρες στο «Αγλαΐα Κυριακού» αφορούν σε γρίπη, γριπώδη συνδρομή, κορωνοϊόRSV (ο ιός που συνήθως κάνει βρογχιολίτιδα), αρχόμενη πνευμονία αλλά και λοιπές ιώσεις του αναπνευστικού. Ίδια εικόνα επικρατεί και στο Παίδων Πεντέλης το οποίο επίσης εφημέρευε χθες και στο οποίο σύμφωνα με τον διευθυντή της παιδιατρικής, Κωνσταντίνο Παπαντζίμα, γεμάτα είναι αυτή τη στιγμή τα 44 από τα 50 διαθέσιμα κρεβάτια για νοσηλείες.

Ο κ. Παπαντζίμας σημειώνει πως οι γιατροί βλέπουν και τα δύο στελέχη της γρίπης (Α και Β) στα παιδιά ενώ νοσηλεύουν και κρούσματα κορωνοϊού, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, μιας και είναι αυτές που φοβίζουν πιο πολύ τους γιατρούς. Όπως λέει ο ίδιος: «πριν λίγες ημέρες νοσηλεύτηκε εδώ βρέφος 15 ημερών με κορωνοϊό. Γενικώς, παρότι είναι ακόμα Νοέμβριος, οι γιατροί βλέπουμε ήδη τη “μεγάλη επιστροφή” των ιών του αναπνευστικού στα παιδιά».

Για αύξηση των νοσηλειών της τάξης του 10% μέσα σε δύο εβδομάδες έκανε λόγο και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Παίδων «Αγία Σοφία», Δήμος Κωνσταντόπουλος. «Βέβαια, δεν υπάρχει μη διαχειρίσιμη κατάσταση αυτή τη στιγμή ή μεγάλη πίεση στα Παίδων νοσοκομεία, όμως διαφαίνεται τάση αύξησης» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η χαμηλή ανοσοαπόκριση των παιδιών στους συγκεκριμένους ιούς, οφείλεται στο «ανοσιακό κενό» που υπάρχει στην κοινότητα τους, δηλαδή στη μη επαφή τους με αυτούς τους ιούς επί δύο χειμώνες, λόγω προφυλάξεων αλλά και εκτεταμένης χρήσης της μάσκας. Παράλληλα, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη τους δύο προηγούμενους χειμώνες, μεγάλωσαν περαιτέρω αυτό το «ανοσιακό κενό».

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους πάντως, τα νέα τεστ που κυκλοφορούν εδώ και κάποιον καιρό στην αγορά και τα οποία διαθέτουν ένδειξη και για κορωνοϊό και για γρίπη, έχουν οδηγήσει πολλούς γονείς να τα κάνουν άμεσα στα παιδιά τους, όταν εμφανίζουν συμπτώματα. Εάν το τεστ βγει θετικό οι γονείς επισκέπτονται παιδιατρεία και νοσοκομεία με τα αποτελέσματα ανά χείρας. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά στην κοινότητα και άμεση ταυτοποίηση του προβλήματος και αυτό εκλαμβάνεται ως θετικό.

Η «μεγάλη επιστροφή» των ιών του αναπνευστικού: Αύξηση νοσηλειών στα παιδιατρικά νοσοκομεία-1
ΑP

Εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού στα παιδιά

Ο Γιώργος Χρούσοςομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών λέει πως αυτή τη στιγμή: «τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι γεμάτα με περιστατικά γρίπης και στο μεγαλύτερο ποσοστό το στέλεχος είναι το H1N1 (A)». Ο ίδιος τονίζει πως όλα τα παιδιά, πλήρως υγιή αλλά και ευάλωτα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν για τη γρίπη, με τον ίδιο να συστήνει τον εμβολιασμό από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.

Όσον αφορά στον κορωνοϊό, ο κ. Χρούσος σημειώνει πως η COVID-19 δίνει αυτή τη στιγμή πολλά κρούσματα στα παιδιά. Όπως εξηγεί: «η διασπορά εδώ μεγαλώνει γιατί τα παιδιά έχουν πιο πολλές επαφές με συνομήλικους και κάνουν και περισσότερες δραστηριότητες». Για τη μείωση του ηλικιακού ορίου στον εμβολιασμό για κορωνοϊό (ομάδα 6 μηνών-4 χρονών), κατά τον κ. Χρούσοη σύσταση αφορά περισσότερο στα παιδιά που έχουν ένα σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. «Υπολογίζουμε ότι αυτά τα παιδιά αγγίζουν το 5% του συνολικού πληθυσμού» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Στα υπόλοιπα, υγιή παιδιά αυτού του ηλικιακού γκρουπ πρέπει να αποφασίζει ο παιδίατρος για το αν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID-19».

Τέλος, για την τρίτη δόση – με επικαιροποιημένα εμβόλια- για όσα παιδιά έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, ο κ. Χρούσος θεωρεί πως αυτή είναι καλό να γίνει, μιας και πολλά παιδιά έχουν χάσει την ανοσία τους απέναντι στην COVID- 19, ειδικά όσα νόσησαν ή εμβολιάστηκαν αρκετό καιρό πριν. «Και παρότι τα παιδιά νοσούν ελαφρά από κορωνοϊό στην πλειονότητα τους, υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις των παιδιών που θα παρουσιάσουν επιπλοκή και θα καταλήξουν σε μια ΜΕΘ. Στα παιδιά μάς φοβίζει πολύ και το MIS-C (σ.σ πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο συνήθως εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε διάφορα όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες κ.α)

Είναι ένα “άγριο” σύνδρομο και ενώ σώζουμε τα παιδιά τα οποία το εμφανίζουν, η νόσηση αφήνει χρόνια προβλήματα και δυσκολίες. Από την αρχή της πανδημίας υπολογίζουμε ότι έχουν εμφανίσει MIS-C τουλάχιστον 100 παιδιά στην Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Χρούσος.

πηγή:kathimerini.gr



Ροη Ειδήσεων