Στη ζωή των Ελλήνων καταναλωτών έχει μπει το σύγχρονο «τεφτέρι». Μετά τις φωτιές που έβαλε η ακρίβεια στις τσέπες των νοικοκυριών- δίνει λύσεις, τόσο για την αποπληρωμή υποχρεώσεων, όσο και στην κάλυψη οικιακών αναγκών. Τα επίσημα στοιχεία, αλλά και της αγοράς, δείχνουν ότι τα καταναλωτικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση. Αντίθετα η ζήτηση για στεγαστικά έχει μειωθεί.
Από τον Μάρτιο, όπου και ξεκίνησαν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ, ξεκίνησαν τα καταναλωτικά να κερδίζουν την κούρσα της χορήγησης δανείων. Το λιανεμπόριο έχει εισάγει επίσης το προϊόν του «γρήγορου δανεισμού». Δηλαδή των άτοκων δόσεων για την αγορά προϊόντων βοηθώντας έτσι τη ρευστότητα αλλά και να λύσει τα χέρια των στριμωγμένων, από το πρόσφατο αυξημένο κόστος ζωής, καταναλωτών.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο 8μηνο, δηλαδή από τις αρχές του έτους έως τον Αύγουστο, δόθηκαν καταναλωτικά δάνεια αξίας 800 εκατ. Ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 18%.
Δάνειο on line
Μέσω των καταναλωτικών προϊόντων των τραπεζών δίνονται επίσης διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης και του πετρελαίου σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες κλπ.. Τα στεγαστικά, το αντίστοιχο διάστημα, ανήλθαν σε 700 εκατ. ευρώ. Αν και αυξήθηκαν, το συνολικό ποσό είναι μικρότερο από την χορήγηση καταναλωτικών δανείων.
Αποτελεί έτσι δείγμα της αντιστροφής του κλίματος στην ελληνική αγορά και της αυξημένης πλέον ανάγκης των νοικοκυριών να ψωνίσουν σε δόσεις ή και να κρατήσουν ρευστότητα λόγω ανασφάλειας. Τα μικροδάνεια μέσω κινητού ανέρχονται σε περίπου 90-100 εκατ. ευρώ το χρόνο και το ποσό χορήγησης είναι περίπου στα 1.500-2.000 ευρώ. Το δάνειο εγκρίνεται online και πλέον ο πελάτης μπορεί να πληρώσει τα προϊόντα που αγοράζει με δόσεις. Οι τράπεζες αναμένουν πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο μέσω τρίτων επιχειρήσεων και από software ή άλλων μη τραπεζικών υπηρεσιών από τα ψηφιακά τους κανάλια.
Το σύγχρονο τεφτέρι
Περίπου το 15-20% των καταναλωτικών δανείων, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, έχουν χορηγηθεί εκτός του τραπεζικού δικτύου. Το σύγχρονο τεφτέρι μέσω των τραπεζών δίνει πρόσβαση στον λιανέμπορο και εντός ολίγων λεπτών μπορούν οι καταναλωτές να λάβουν έγκριση ή απόρριψη ενός καταναλωτικού δανείου. Στο εννεάμηνο υπολογίζεται ότι έχει δοθεί το ποσό των 180 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις δείχνουν ότι άτοκες δόσεις μπορούν να φτάσουν τα 200 εκατ. για όλο το 2022, το οποίο θα φτάσει περί το 20% της καταναλωτικής πίστης.
Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο καθώς αύξηση της τάξης του 14,1% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021. Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022, η αύξηση ανήλθε στο 2,2%. Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022 αύξηση 3,0%.
Πηγή:ot.gr