Το υψηλό καθήκον των αιρετών της Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις στην κατάκτηση της πλήρους ισότητας των φύλων αλλά και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση που διοργάνωσε η Επικεφαλής του Τομέα της Ισότητας των Φύλων της ΕΝΠΕ για τη βία κατά των γυναικών Φ. Βρύνα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Βίας Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.
Στην συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 60 Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των Δήμων Αττικής και Γυναικείες Οργανώσεις, η πρόεδρος της Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών κα Μ. Γιαννίρη, καθώς και εκπρόσωποι από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, το Ευρωπαϊκό Λόμπυ, το Λύκειο Ελληνίδων Τομέας Ισότητας, την Ένωση Γυναικών Ελλάδας και την Ένωση Γυναικών Κρήτης.
Προλογίζοντας τον Περιφερειάρχη η κα Βρύνα αφού υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού στην προσπάθεια περιορισμού των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, μέσω πρωτοβουλιών πρόληψης και ενημέρωσης, εξήρε το έργο του κ. Πατούλη προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα γυναίκες και παιδιά, επεσήμανε ότι αποτελούσε μια διαχρονική παθογένεια, η οποία πυροδοτήθηκε και ενισχύθηκε από την πανδημία και τις συνέπειές της.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη συντονισμένη δράση και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων κατά την διάρκεια της πανδημίας, μέσω συνεργασιών με θεσμικούς φορείς και οργανώσεις, με στόχο την προστασία, καθοδήγηση και υποστήριξη των θυμάτων βίας.
«Η Περιφέρεια Αττικής έδειξε την έμπρακτη υποστήριξή της προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του κατ οίκον εγκλεισμού των πολιτών λόγω της πανδημίας, ενισχύοντας την τηλεφωνική γραμμή 1110 με ειδική Γραμμή Βοήθειας για την πρόσβαση των θυμάτων βίας σε ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση», τόνισε ο κος Πατούλης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνέχιση της χρηματοδότησης των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων μέσω των οποίων έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα πάνω από 2.200 υπηρεσίες υποστήριξης σε περίπου 5.300 ωφελούμενους – κυρίως γυναίκες θύματα βίας.
Επίσης, σημείωσε την από συλλογικού δράση με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, την Ελληνική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και άλλους φορείς, την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας» και επιπροσθέτως την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, με στόχο την υλοποίηση στρατηγικών δράσεων και παρεμβάσεων για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
«Οφείλουμε – ως αιρετοί, ως ενεργοί πολίτες και ως άνθρωποι – να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε στην κατάκτηση της πλήρους ισότητας των φύλων, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, την ανάπτυξη υγιών προτύπων στους πολίτες και την ενθάρρυνση υγιών κοινωνικών συμπεριφορών. Αυτό είναι ένα ανυπέρβλητο χρέος για κάθε πολίτη μιας ευνομούμενης δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης η Επικεφαλής του Τομέα της Ισότητας των Φύλων της ΕΝΠΕ κα Φ. Βρύνα ανέφερε:
«Ο τομέας ισότητας, είναι ένα πεδίο συνεργασίας, σύνθεσης, μια ευκαιρία για κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, μια απτή απόδειξη πως άνθρωποι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, πολιτική και κοινωνική προέλευση, καταγωγή, γλώσσα, θρήσκευμα, πεποιθήσεις, καταβολές και βιώματα, μπορούν να στοιχηθούν για τον ίδιο σκοπό, για ένα κοινό καλό, για την απάλειψη της έμφυλης βίας».