Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΠλεύρης: Δεν υπάρχει ελπίδα σοφρωνισμού για τους δράστες παιδικής κακοποίησης

Πλεύρης: Δεν υπάρχει ελπίδα σοφρωνισμού για τους δράστες παιδικής κακοποίησης

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή για τον ρόλο των υγειονομικών στον έγκαιρο εντοπισμό παρόμοιων περιστατικών.

Την εκτίμηση πως δεν μπορεί να υπάρξει σοφρωνισμός των δραστών παιδικής κακοποίησης, εξέφρασε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά:

Τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα παιδιά, είναι ειδεχθή εγκλήματα και οφείλω να σάς πω ότι έχω μια βαθιά πεποίθηση, πως οι συγκεκριμένοι δράστες συνήθως δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ελπίδες οποιουδήποτε σωφρονισμού των δραστών. Συνεπώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία η προστασία της κοινωνίας και των παιδιών”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε μια σειρά από άλλα εγκλήματα, το θύμα έχει τη δυνατότητα – λόγω ηλικίας και εμπειριών – να μπορέσει να εκφραστεί και να θέσει τα θέματα για τα οποία απειλείται, και άρα να τύχει της έννομης προστασίας, αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει στο παιδί.

“Δεν υπάρχει αφενός, διότι οι συνθήκες κακοποίησης μπορεί να γίνονται σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και αφετέρου, διότι μπορεί στο ίδιο το παιδί να έχει μεταφερθεί μία εικόνα ότι δεν είναι θύμα αυτών των συμπεριφορών”, σημείωσε.

Όπως ανέφερε, προς αυτή τη σκέψη, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων, το οποίο θα είναι μία ενιαία βάση που ήδη λειτουργεί, αλλά πρέπει να έχει έναν ενιαίο χαρακτηρισμό προκειμένου συνολικά κάθε πράξη κακοποίησης του παιδιού να μπορεί να καταγράφεται και να υπάρχει μία συγκεντρωτική βάση.

Επιμόρφωση

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θέμα που έχει αναλάβει κατ’ εξοχήν και στο δικό του κομμάτι το υπουργείο Υγείας, η επιμόρφωση των επαγγελματικών Υγείας, τόνισε, παραθέτοντας δύο λόγους: Πρώτον για να μπορεί να κάνουν την καταγραφή σε αυτό το μητρώο και δεύτερο να μπορούν να αντιληφθούν την κακοποίηση και να μπορέσουν να την καταγγείλουν.

Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορεί το προσωπικό να διαπιστώσει γρήγορα αυτές τις πράξεις, ώστε πολύ γρήγορα να προστατευθούν τα παιδιά“, είπε.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως το υπουργείο Υγείας, μέσα από το πρόγραμμα Δοξιάδη, έχει διασφαλίσει συγκεκριμένα κονδύλια που αναφέρονται σε 104 νέες δομές Ψυχικής Υγείας.

Σε κεντρικό επίπεδο, θα λαμβάνει χώρα η προστασία, η ενημέρωση και των παιδιών, θυμάτων κακοποίησης, ειδικά στο σκέλος που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση.

πηγή:iatronet.gr



Ροη Ειδήσεων