Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024


ΑρχικήΤέσσερις δράσεις για φθηνή στέγη σε νέους

Τέσσερις δράσεις για φθηνή στέγη σε νέους

Αρχές του 2023 η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών μέσω της ΔΥΠΑ – Πώς και ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων ωφελούνται

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η χορήγηση των νέων χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες σε νέους και ζευγάρια, ηλικίας έως 39 ετών, μέσω του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ), ενώ το πλέγμα πολιτικών για τη στεγαστική πολιτική που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει δράσεις που ωφελούν και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα. Βάσει του σχεδιασμού, το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και εντός του Νοεμβρίου (αμέσως μετά την ψήφιση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου), με προφανή στόχο οι πρώτες δράσεις να «τρέξουν» από τις αρχές του επόμενου έτους.

Μάλιστα, εξειδικεύοντας τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, το  υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι όσοι επιλέξουν το πρόγραμμα χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου, στην πράξη θα πληρώσουν δόση πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το δάνειο θα καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, σημαντικά υψηλότερο από το 80% που συνήθως καλύπτουν τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών. Ετσι, η ιδιωτική συμμετοχή που θα πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.Τέσσερις δράσεις για φθηνή στέγη σε νέους-1

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

Στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι, θα απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη και δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

Παράλληλα, θα υφίσταται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης 2 μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Θα υπάρχει επίσης πλαφόν 150.000 ευρώ στο ύψος του δανείου, με το υπουργείο Εργασίας να σημειώνει πως σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτήν την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων. Ενδεικτικά αναφέρει την Αγία Παρασκευή, όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 1.500-2.050 ευρώ ανά τετραγωνικό, το Μαρούσι με 1.500-2.300 ευρώ, την Πεύκη με 1.300-2.250 ευρώ, το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) όπου οι αντικειμενικές αξίες ανά τετραγωνικό κυμαίνονται μεταξύ 1.250-1.550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα, ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα.

• «Κάλυψη». Με το πρόγραμμα «Κάλυψη», τουλάχιστον 1.000 κενά σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» από μετανάστες (λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), εφόσον και οι ιδιοκτήτες τους συμφωνούν, θα επισκευαστούν αν χρειάζεται με δαπάνες του Δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτους νέους ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

• «Κοινωνική αντιπαροχή». Παράλληλα θα «τρέξει» και η «Κοινωνική αντιπαροχή», μέσω της οποίας φορείς του Δημοσίου (ΔΥΠΑ και άλλοι) θα εισφέρουν αδόμητες και αναξιοποίητες εκτάσεις στις οποίες οι τεχνικές εταιρείες, κατόπιν διαγωνισμού, θα αναλάβουν να κατασκευάσουν σπίτια και καταστήματα με βάση τις προδιαγραφές που θα ορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Οι εταιρείες θα αποπληρώνονται από την εκμετάλλευση των ακινήτων αλλά θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν ένα ποσοστό των κατοικιών με χαμηλά ενοίκια στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Εργασίας ότι ο φορέας του Δημοσίου θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη πρακτική κοινωνικής στέγης, που έχει εξασφαλίσει το 20%-25% των ακινήτων π.χ. στην Αυστρία ή στην Ολλανδία να διατίθεται με ρυθμισμένα χαμηλά ενοίκια. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στην Ισπανία.

• «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». Τέλος, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» παρέχει επιδοτήσεις για ανακαίνιση κλειστών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν για μίσθωση. Στην πράξη παρέχονται επιδοτήσεις έως 40% (με όριο τις 10.000 ευρώ) για ανακαίνιση κατοικιών (εργασίες και υλικά), εμβαδού έως 100 τ.μ., σε αστικά κέντρα, προκειμένου αυτές να διατεθούν για μίσθωση. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πρέπει να έχει οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ το σπίτι πρέπει να είναι δηλωμένο ως κενό στο έντυπο Ε2.

Οπως φαίνεται, και το επισημαίνει και το υπουργείο, από τις δράσεις αυτές θα έχουν πολλαπλά οφέλη και οι ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα, όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Κάλυψη» θα έχουν εγγυημένο εισόδημα από το μίσθωμα που θα καταβάλλει το κράτος, το οποίο άλλωστε αναλαμβάνει και τις αναγκαίες επισκευές.

Αλλά και στο πρόγραμμα μαζικής αξιοποίησης κλειστών ιδιωτικών κατοικιών οι ιδιοκτήτες που θα τις παραχωρήσουν για τουλάχιστον 5 χρόνια στο κράτος θα έχουν σημαντικό όφελος, αφού το Δημόσιο θα αναλάβει να τις ανακαινίσεις και θα τις διαθέσει σε νέους και νέα ζευγάρια.

πηγή:kathimerini.gr



Ροη Ειδήσεων