Από 11 χώρες –τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιορδανία, την Κύπρο, τον Λίβανο, τις Μαλδίβες, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία– κατάγονται οι συνολικά 40 πρώτοι φοιτητές του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
«Θυμάμαι οι παραδοσιακές θεραπείες να εξασκούνται από τα μέλη της οικογένειάς μου. Μάλιστα, όταν κάποιος ασθενής γινόταν καλά, τα επιτεύγματα της ιατρικής παρουσιάζονταν σαν να ήταν κάτι μαγικό. Οταν μεγάλωσα, αυτή η μαγεία μετατράπηκε σε ένα πάθος να σπουδάσω Ιατρική. Μόλις ενημερώθηκα πως έγινα δεκτή για να περάσω από συνέντευξη στο ΕΚΠΑ ένιωσα πως αυτό ήταν η αρχή των σπουδών που πάντα ονειρευόμουν», λέει στην «Κ» η 23χρονη Ναλεντί Μότλουνγκ. Ηλθε στην Ελλάδα από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής για να σπουδάσει στο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Συμφοιτήτριά της είναι η 20χρονη Αντωνία Βασιλοπούλου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και δηλώνει ενθουσιασμένη με τις σπουδές της, την Αθήνα, την Ελλάδα. Μάλιστα, οι γονείς της που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1980, επέστρεψαν μαζί με την Αντωνία μόνιμα, καθώς «από χρόνια ήθελαν να γυρίσουν στην πατρίδα».
Από 11 χώρες –τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιορδανία, την Κύπρο, τον Λίβανο, τις Μαλδίβες, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία– κατάγονται οι συνολικά 40 πρώτοι φοιτητές του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Το αγγλόφωνο πρόγραμμα είναι όμοιο (καθρέφτης) με το πρόσφατα αναμορφωμένο και πιστοποιημένο ελληνόφωνο πρόγραμμα. Δηλαδή για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η παρακολούθηση τουλάχιστον 12 διδακτικών εξαμήνων και η επιτυχής εξέταση στα 48 υποχρεωτικά μαθήματα και σε 12 μαθήματα επιλογής που προσφέρονται από την Ιατρική Σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές μπορούν παράλληλα να μάθουν ελληνικά, καθώς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας με δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως προαιρετικό μάθημα από τους φοιτητές του νέου ξενόγλωσσου προγράμματος.
Τα δίδακτρα είναι 13.000 ευρώ ετησίως και αποτελούν σταθερό πόρο εσόδων για τη λειτουργία του προγράμματος. Μέρος των εσόδων διατίθεται κάθε χρόνο για υποτροφίες φοιτητών του ξενόγλωσσου ή και απαλλαγή από τέλη φοίτησης.
Οπως σημειώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του προγράμματος, Θάνος Δημόπουλος, σήμερα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Βαλκανίων, λειτουργούν τουλάχιστον 30 ξενόγλωσσα προγράμματα στην Ιατρική, τα περισσότερα εκ των οποίων σε ιατρικές σχολές πανεπιστημίων που έχουν ιδρυθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αρα, η εμβληματική Ιατρική Αθηνών με τις σημαντικές διακρίσεις έχει σημαντικό πλεονέκτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, το Καποδιστριακό σχεδιάζει την ίδρυση νέων αγγλόφωνων προπτυχιακών στη Νοσηλευτική, την Οδοντιατρική, τη Φαρμακευτική και τη Θεολογία.
πηγή:kathimerini.gr