Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΜετά τα νησιά βάζει στο τραπέζι και μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη

Μετά τα νησιά βάζει στο τραπέζι και μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη

Την επιλογή της Άγκυρας να ανοίξει όλα τα μέτωπα με την Ελλάδα και να χρησιμοποιήσει και το θέμα της μειονότητας, όχι μόνο ως μοχλό πίεσης στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να την εργαλειοποιήσει ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα, ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου  με σκληροπυρηνικά στελέχη  της μειονότητας μέλη της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης».

Η αντιπροσωπεία  της ΣυμβΆγκουλευτικής με επικεφαλής τους δύο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ και Μουσταφά Τράμπα και την  πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος Τσιγδέμ Ασάφογλου βρέθηκε στην Τουρκία για μια θρησκευτική γιορτή στη μνήμη του μουσουλμάνου ποιητή και μυστικιστή  Μεβλάνα και με την ευκαιρία αυτή είχαν  σειρά επαφών με θεσμούς αλλά και τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει τη συνάντηση αυτή εξαπολύοντας κατά μέτωπο επίθεση στην Ελλάδα για την υποτιθέμενη παραβίαση των δικαιωμάτων  της «τουρκικής μειονότητας»  στέλνοντας το μήνυμα ότι η Άγκυρα επιμένει να κρατάει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό ζήτημα.

«Φιλοξενήσαμε αξιόλογα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Άγκυρα. Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει επίμονα τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Τα αδέλφια μας στη Δυτική Θράκη δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μόνοι!» ηταν η ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου   που παρέθεσε συγχρόνως και κατάλογο των «παραβιάσεων» των δικαιωμάτων  της «τουρκικής μειονότητας».

Πηγή: Facebook/ BTTA Danışma Kurulu

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη …και την καλούμε  αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα», επισημαίνει σε ανακοίνωσης του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα εκφράζει την απορία πως η Τουρκία «επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000 την ώρα που η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη  αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται».

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων  δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη» επισημαίνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να φέρει μπροστά το μειονοτικό προκειμένου, εκτός των άλλων, να δημιουργήσει συσπείρωση της μειονοτικής ψήφου γύρω από τις ομάδες που ελέγχονται από το τουρκικό Προξενείο, ώστε να έχει πιο αποτελεσματικό ρόλο στα γνωστά παρασκηνιακά παζάρια  που γίνονται πάντα πριν από τις εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα.

Το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ το οποίο επιδιώκει να έχει παρουσία κυρίως στις ευρωεκλογές που καταγράφει ψηλά ποσοστά στην Ξάνθη και στη Ροδόπη  δεν μπαίνει στον πειρασμό να εκτεθεί σε εθνικές εκλογές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο Τουρκικό Προξενείο να κατευθύνει τα παζάρια μέσω των «αντιπροσώπων» με τα ελληνικά κόμματα.

Το γεγονός μάλιστα ότι μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα να εξαρτάται από λίγες μόνο έδρες  έχει   δώσει το έναυσμα για κινητοποίηση ώστε να χειραγωγηθεί η μειονοτική ψήφος και να ισχυροποιηθεί έτσι η επιρροή του τουρκικού παράγοντα και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Στον κατάλογο που δημοσίευσε ο κ. Τσαβούσογλου καταγράφονται τα γνωστά θέματα περί απαγόρευσης της χρήσης του όρου «τουρκικός»  στα ονόματα συλλόγων και ιδρυμάτων, παραβίαση αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την ίδρυση συλλόγων, για τη μη εκλογή Μουφτήδων, για τη διαχείριση των Βακουφικών περιουσιών, για τα μειονοτικά σχολεία  και για το αίτημα αύξησης αδειών εργασίας  Τούρκων δασκάλων. Ο κ. Τσαβουσογλου  μάλιστα πρόσθεσε στον κατάλογο των «διακρίσεων» εις βάρος της μειονότητας τους «υπερβολικούς οικονομικούς ελέγχους και την αυθαίρετη φορολογία»!

Πηγή:liberal.gr



Ροη Ειδήσεων