Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ ΝήσωνΟ Δήμος Σαλαμίνας διοργάνωσε την πρώτη Διακρατική Εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού...

Ο Δήμος Σαλαμίνας διοργάνωσε την πρώτη Διακρατική Εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “YOUth for EU”

O Δήμος Σαλαμίνας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη Διακρατική Εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “YOUth for EU” που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες – CERV». Το πρόγραμμα αυτό, αποσκοπεί στην προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων και των αξιών της ΕΕ στη νεολαία, ιδίως με την υποστήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

 O Δήμος Σαλαμίνας ως ένας από τους βασικούς εταίρους του έργου, πραγματοποίησε στις 21 έως 25 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου «Δ. Μπόγρης» την 1η Διακρατική Εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 180 άτομα, 26 νέοι και εκπρόσωποι Δήμων από 5 χώρες εταίρους του προγράμματος, την Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, αλλά και πάνω από 100 μαθητές Β’ και Γ΄ Λυκείου του Δήμου Σαλαμίνας, εκπρόσωποι φορέων του νησιού αλλά και υπάλληλοι του Δήμου Σαλαμίνας, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή και αντάλλαξαν απόψεις με τους υπόλοιπους νέους της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που ο Δήμος Σαλαμίνας συμμετέχει και υλοποιεί δραστηριότητες ως εταίρος, συμμετείχαν το ΓΕΛ Αμπελακίων, το 1ο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας, το 2ο Λύκειο Σαλαμίνας και ο Σύλλογος ΑμεΑ του νησιού.

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 έγινε η υποδοχή των εταίρων, νέων και των στελεχών των Ευρωπαϊκών Δήμων από στελέχη του Δήμου Σαλαμίνας, όπου αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες σχετικά με την κοινή Ευρωπαϊκή πορεία – ιστορία των Δήμων.

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κος. Παναγόπουλος Θ. Γιώργος απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους Ευρωπαίους Εταίρους αλλά και τους νέους του νησιού που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου ‘’YOUth for EU’’ από Εκπρόσωπο του Επικεφαλής εταίρου το Δήμου Starachowice της Πολωνίας. Μετά από διάφορα διαδραστικά εργαστήρια γνωριμίας των συμμετεχόντων, αλλά και εισαγωγής στη θεματική της τριήμερης Διακρατικής Εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση και παρουσίαση πολιτικών για τη νεολαία από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο κος Σακιώτης Ιωάννης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα χαιρέτησε τη μεγάλη συμμετοχή των νέων του νησιού σε μια τέτοια πρωτοβουλία και τόνισε  τη βαρύτητα της συμμετοχής των νέων σε παρόμοιες δράσεις ως βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της τοπικής αλλά και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ιδεών μεταξύ 3 ομάδων, νέων, φοιτητών, ως αποκορύφωμα των διαδικασιών του έργου Young Service Designers – YSD όπου, ο Δήμος Σαλαμίνας και το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. συνεργάστηκαν με σκοπό την δημιουργία 3 πολιτικών παρεμβάσεων από νέους έχοντας ως οδηγό τις ανάγκες του Δήμου Σαλαμίνας. Μια εξ ’αυτών ψηφίστηκε ως η κατάλληλη προς πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο, ενώ την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, ο Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Νεολαίας του νησιού, η Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. αλλά και το κοινό.

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, έπειτα από εισαγωγή στη θεματική της ημέρας πραγματοποιήθηκε διαδραστική συζήτηση σε μορφή ‘’World Café’’ με θέμα «Ευρωπαϊκή Ταυτότητα, οικολογία, υγεία, κυβερνοασφάλεια και ψευδείς ειδήσεις». Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν και ανέδειξαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε θέμα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τις κοινές Ευρωπαϊκές λύσεις που μπορούν ληφθούν. Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της «Ευρωπαϊκής Ταυτότητας»,   όπου τονίστηκε η ανάγκη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας στους Ευρωπαίους Πολίτες.

Ακολούθησε παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI) από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. ως Πρεσβευτής της Πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σκοπό έχει να δώσει «φωνή» στους πολίτες της ΕΕ και την ευκαιρία να διαμορφώσουν πολιτικές για την Ευρώπη δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προτείνουν μια πολιτική παρέμβαση στους θεσμούς της ΕΕ συγκεντρώνοντας 1.000.000 υπογραφές από πολίτες 7 διαφορετικών κρατών μελών.

Κλείνοντας τη μέρα οι διεθνής συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Σαλαμίνας μέσω πολιτιστικών επισκέψεων στα ιστορικά σημεία του νησιού όπως ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων, οι οικία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού.

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 συνεχίστηκαν τα διαδραστικά εργαστήρια και οι συμμετέχοντες για τη δημοκρατική συμμετοχή των νέων & τις Ευρωεκλογές, τις δυσκολίες κατά τη σχεδίαση υπηρεσιών για ένα Δήμο, την οικολογία & το περιβάλλον αλλά και τις ψευδείς ειδήσεις.

Το τριήμερο έκλεισε με το Δήμαρχο Σαλαμίνας, ο οποίος ευχαρίστησε τους εταίρους για τη συμμετοχή τους, τους μαθητές και λοιπούς παρισταμένους, ενώ τους παρέδωσε και τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους, καθώς και ένα συμβολικό αναμνηστικό από τον Δήμο Σαλαμίνας.

Ο Δήμος Σαλαμίνας κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα με την εκδήλωση αυτή στο χώρο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με στρατηγική στόχευση τη νεολαία του νησιού, επενδύοντας σε προγράμματα και δραστηριότητες που θα ενδυναμώσουν τις γνώσεις τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευκαιρίες που έχει να τους δώσει, θα αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητές τους για το σύγχρονο επαγγελματικό χώρο, αλλά και θα αναδείξουν το νησί ως κεντρικό παράγοντα καινοτομίας και προόδου στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία του συγκεκριμένου έργου, αλλά και την συμμετοχή μας σε άλλες Ευρωπαϊκές δράσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.salamina.gr



Ροη Ειδήσεων