Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΠοιες είναι διαφορές ανάμεσα στην μετάλλαξη Ομικρον και την Δέλτα μετά από...

Ποιες είναι διαφορές ανάμεσα στην μετάλλαξη Ομικρον και την Δέλτα μετά από Covid

Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 (B.1.1529) έχει συσχετιστεί με λιγότερο σοβαρή οξεία νόσο, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το αν η μακροχρόνια συμπτωματολογία παραμένει σε παρόμοιο βαθμό όπως και για τα προηγούμενα στελέχη του covid.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Karin Magnusson και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature με θέμα την post Covid συμπτωματολογία των ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

Οι διαφορές στα συμπτώματα

Συνολικά 1.323.145 άτομα ηλικίας 18-70 ετών που διαμένουν στη Νορβηγία με και χωρίς λοίμωξη από SARS-CoV-2 έλαβαν μέρος σε μια προοπτική μελέτη κοορτής. Τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον (Ν=13.365) ήταν νεότερα σε ηλικία, είχαν ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, λιγότερες συννοσηρότητες και ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό εμβολιασμένοι συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (Ν=23.767).

Βήχας, αίσθημα παλμών, δύσπνοια και άγχος

Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Όμικρον είχαν παρόμοιο κίνδυνο post Covid συμπτωματολογίας (αίσθημα κόπωσης, βήχας, αίσθημα παλμών, δύσπνοια και άγχος/κατάθλιψη) συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2), για διάστημα από 14 έως 126 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ, τόσο στην οξεία φάση (14 έως 29 ημέρες από την νόσηση), στην υποξεία φάση (30 έως 8 ημέρες μετά από τη θεραπεία) και χρόνιο post-covid σύνδρομο (≥90 ημερών).

Ωστόσο, σε διάστημα ≥90 ημερών μετά από θετικό τεστ covid-19, τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων (43 λιγότερα ανά 10.000), καθώς και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικού πόνου (23 λιγότερα ανά 10.000) από τα άτομα που είχαν νοσήσει από το στέλεχος Δέλτα.

Συμπερασματικά, από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, καταλήγουμε ότι η οξεία και η υποξεία φάση των συμπτωμάτων μετά τη νόσο covid-19 είναι παρόμοια για τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα. Η χρόνια φάση των συμπτωμάτων μετά την νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο συχνή με το στέλεχος Όμικρον έναντι του Δέλτα όταν λαμβάνεται υπόψη σαν σύμπτωμα ο μυοσκελετικός πόνος, αλλά όχι όταν λαμβάνεται υπόψη άλλη τυπική συμπτωματολογία post-covid συνδρόμου.

Πηγή:dikaiologitika.gr



Ροη Ειδήσεων