Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου η 3η κατά σειρά συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) του Δήμου Διονύσου, το οποίο έχει θεσπιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2713/1999 όπως εκάστοτε ισχύει.
Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο Διονύσου και Πρόεδρο του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ κ.Γιάννη Καλαφατέλη, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Διονύσου κ. Γιάννης Μπαλατσός, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Διονύσου κ. Χρήστος Μπακούρος, η Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Διονύσου & Στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας κ. Βάσια Βέλμαχου και ο Συντονιστής του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. & Σύμβουλος του Δημάρχου Διονύσου σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος. Προσκλήθηκαν επίσης και συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο Σύμβουλος ασφάλειας του Δήμου Κηφισιάς Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας κ.Ιωάννης Σκλάβος και μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Διονύσου, ο Πρόεδρος κ.Νεκτάριος Πίλτσης και η Αντιπρόεδρος κ.Εύη Γαλαίου. Πρακτικά της συνεδρίασης κράτησε η υπάλληλος κ. Κατερίνα Μιχαήλ.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν ήταν:
– Εξέταση καταγγελιών εκπαιδευτικού, πολίτη του Δήμου Διόνυσου, αναφορικά με κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς από νεαρά κυρίως άτομα στις γραμμές του ΟΑΣΑ 509 και Α7. Επίσης εξέταση ζητημάτων ασφάλειας σε σχέση με τις Αστικές Συγκοινωνίες στην περιοχή του Δήμου Διονύσου.
– Εξέταση υπογραφής μνημονίου ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του Δήμου Διόνυσου και του Δήμου Κηφισιάς σχετικά με την παραβατικότητα, δεδομένου ότι συναπαρτίζουν ένα ενιαίο χώρο.
– Εξέταση καταγγελιών του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου στον τηλεοπτικό & ηλεκτρονικό τύπο.
– Εξέταση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο /Τμήμα Κοινωνιολογίας και την εξειδικευμένη Καθηγήτρια κ.Χριστίνα Ζαραφωνίτου (Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου – Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» και του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας).
Προηγήθηκαν τοποθετήσεις του Προέδρου του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ, των μελών του καθώς και των προσκεκλημένων αναφορικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ακολούθησε διαλογική συζήτηση και υποβολή προτάσεων για τη μείωση της παραβατικότητας.
Συμπερασματικά συμφωνήθηκαν τα πιο κάτω:
– Η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για τους πολίτες αλλά ειδικότερα για γονείς, με διάφορα θέματα που αποσκοπούν στη μείωση της παραβατικότητας ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες (π.χ. ενημέρωση για τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση άλλων ουσιών και τήρηση της νομοθεσίας των εμπορικών καταστημάτων σε ότι αφορά τους ανηλίκους).
– Η στενή συνεργασία με φορείς που μπορούν να συνδράμουν στη μείωση του φαινομένου της παραβατικότητας στην περιοχή. Ειδικότερα η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας τόσο με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Καθηγήτρια Εγκληματολογίας κ.Χ.Ζαραφωνίτου όσο και με το Δήμο Κηφισιάς.
– Η συνέχιση ενημερωτικών ομιλιών προς εκπαιδευτικούς των σχολείων του Δήμου Διονύσου από την Ψυχολογική και Συμβουλευτική Υπηρεσία και συγκεκριμένα από τον επικεφαλής ψυχολόγο κ.Λάμπρο Λάσσδα. Στις συναντήσεις αυτές έχει επίσης πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον Συντονιστή του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ κ.Κωνσταντίνο Χριστόπουλο αναφορικά με το ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας αλλά και την ιδέα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
– Η οριστικοποίηση του σχεδίου Φυλλαδίου του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ που έχει ήδη δημιουργηθεί και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, για πολίτες, γονείς αλλά και παιδιά (σχετικά με τη την καταπολέμηση της βίας, τον σχολικό εκφοβισμό, την κατάχρηση ουσιών, την παραβατικότητα κλπ) το οποίο θα έχει όλα τα τηλέφωνα των κοινωνικών και συναρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και άλλων φορέων που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα ζητήματα.
– Η λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) του Δήμου Διονύσου μέσα στους επόμενους μήνες, το οποίο θα εποπτεύει με τη βοήθεια καμερών και οχημάτων security νευραλγικά σημεία του Δήμου για την αποτροπή βανδαλισμών και δολιοφθορών.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.
Σημειώνουμε ότι Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας και την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης.
Έχουν προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, με σκοπό τη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών, τη μείωση των παραγόντων που ευνοούν την εγκληματική/παραβατική δράση αλλά και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τοπικής κοινωνίας.
Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων, καθώς και η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Επίσης, ο συντονισμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, με σκοπό την πρόληψη ή τον περιορισμό ορισμένων μορφών της μικρομεσαίας εγκληματικότητας ή παραβατικών συμπεριφορών αλλά και η εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.