Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤο BBC καθοδόν προς αποκλειστική διαδικτυακή λειτουργία – Το σχέδιο θα υλοποιηθεί...

Το BBC καθοδόν προς αποκλειστική διαδικτυακή λειτουργία – Το σχέδιο θα υλοποιηθεί έως το 2033

Ολοταχώς προς το μέλλον κατευθύνεται το BBC καθώς προετοιμάζεται για τον ιντερνετικό μετασχηματισμό του.

«Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο θα υπάρχει μόνον το διαδίκτυο, όπου η κλασική τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση θα “σβήσουν” και οι επιλογές μέσω ίντερνετ θα είναι άπειρες», είπε ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι, γνωστοποιώντας τα επόμενα αναπτυξιακά επιχειρησιακά σχέδια του οργανισμού.

«Η διακοπή των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών θα συμβεί και πρέπει να γίνει στο επόμενο διάστημα και πρέπει να είμαστε παρόντες στην υλοποίηση του σχεδίου».

Αν και το BBC έχει τη δέσμευση για γραμμική μετάδοση οπτικοακουστικού περιεχομένου, οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, είπε ο Ντέιβι, για το κλείσιμο πολλών αυτόνομων καναλιών και ραδιοσταθμών έως το 2030.

«Αυτό σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμες λιγότερες υπηρεσίες γραμμικής μετάδοσης εκπομπών αλλά πολλές προσαρμοσμένες προσφορές στο διαδίκτυο».

Στο, όπως φαίνεται, εγγύς μέλλον όλο το BBC, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, θα είναι «συγκεντρωμένο σε μια ενιαία υπηρεσία, ενδεχομένως με τη μορφή μιας εφαρμογής η οποία θα συνδυάζει τα πάντα, από τηλεοπτικά προγράμματα μέχρι τοπική ειδησεογραφία και εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος διαφορετικών προϊόντων, όπως το BBC One ή το BBC Radio 4, όμως τα προγράμματα τους θα μπορούν να εξακολουθούν να υπάρχου και να εκπέμπονται, όπως συμβαίνει σήμερα, μόνον που θα μεταδίδονται online».

Σειρά προκλήσεων

«Το πέρασμα στον ψηφιακό κόσμο δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι μόνον θέμα ανταπόκρισης στην πρόκληση» αποσαφήνισε ο Ντέιβι και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «το θέμα είναι η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σημειωθεί απώλεια κοινού και να μην πάνε μερικά εκατομμύρια λίρες στο βρόντο». Ο Ντέιβι, μιλώντας για το BBC, ουσιαστικά έδειχνε προς τα πού πάει το πράγμα συνολικά για την μιντιακή αγορά.

Οι ριζικές αλλαγές που ετοιμάζεται το BBC να κάνει, υπαγορεύονται και από τα δεδομένα απήχησης που έχει. Οι δομές του, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν δεκάδες εκατομμύρια Βρετανών σε μηνιαία βάση, όμως σχεδόν όλα τα κανάλια του σε βάθος χρόνου παρατηρούν το κοινό να περιορίζεται στα ζωντανά προγράμματα. Τα παραδοσιακά δεδομένα τηλεθέασης διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα μεταξύ των ηλικιωμένων, με τον μέσο τηλεθεατή του BBC για παράδειγμα να είναι 60 ετών ενώ οι νεότεροι ηλικιακά τηλεθεατές έχουν την- σταθερή- τάση να απομακρύνονται εντελώς.

Για το BBC είναι επίσης μια πρόκληση πως θα διατηρήσει σχέση με εκατομμύρια Βρετανών- συχνά ηλικιωμένων, που ζουν σε φτωχές ή αγροτικές περιοχές- δεν έχουν σχέση με το διαδίκτυο και ο μετασχηματισμός του BBC σε μια συγκεντρωτική υπηρεσία στο ίντερνετ μπορεί να σημάνει τον αποκλεισμό τους από αυτήν.

Ο Ντέιβι, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωση της Βασιλικής Τηλεοπτικής Εταιρείας (Royal Television Society) και με αφορμή τα 100 χρόνια (και 23 ημέρες) από την πρώτη εκπoμπή του BBC, απηύθυνε έκκληση προς τους πολιτικούς και τις ρυθμιστικές αρχές να παράσχουν στον μιντιακό φορέα μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση και λιγότερους περιορισμούς σε ό,τι μπορεί να κάνει.

Πηγή:topontiki.gr



Ροη Ειδήσεων