Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις ευαίσθητες ισορροπίες και στα ελληνοτουρκικά αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο στην απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Αθήνα, την Αγκυρα και την Ιερουσαλήμ σε μια περιοδεία που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, η επικρατέστερη ημερομηνία επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα είναι η 21η Φεβρουαρίου, με την περιοδεία να διεξάγεται κατά πάσα πιθανότητα είτε το διήμερο 21-22/2 είτε 20-21/2.
Ο συνδυασμός Αθήνας και Αγκυρας έχει ως προφανή στόχο την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ και στις δύο χώρες θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ σκληρή προεκλογική περίοδος με τα εθνικά θέματα πολύ ψηλά στην ατζέντα.
Ηδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υφίσταται μεγάλη ανησυχία από τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πρακτικά μπλοκάρει την τελευταία απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Η στάση σε Αθήνα και Αγκυρα αποτελεί και μια παραδοσιακή στάση ίσων αποστάσεων προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις σε κάποια από τις δύο πλευρές.
Με δεδομένη την παρουσία του κ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και η υπουργική σύνοδος «3+1» (Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Ισραήλ και ΗΠΑ), ενός σχήματος το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό για την Αθήνα. Μάλιστα τότε –πέρα από το Ισραήλ– θα υπάρχει νέα κυβέρνηση και στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι προεδρικές εκλογές. Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν η περιοδεία του κ. Μπλίνκεν μπορεί να περιλαμβάνει και κάποια ακόμη χώρα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται πως θα έχει προχωρήσει έως τότε και το ζήτημα των F-35. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό αναμένεται η αμερικανική πλευρά να απαντήσει στο αίτημα που πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) μέσω επιστολής (LoR for LoA) ενδεχομένως και πριν από τον Μάρτιο. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί ταυτοχρόνως την υπόθεση των ελληνικών F-35 με το πακέτο αναβάθμισης και αγοράς F-16 από την τουρκική αεροπορία, είναι σαφές πως η επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο ζήτημα.
Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος γύρος πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, όταν συναντήθηκαν ο κ. Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και έκτοτε δεν έχει καταστεί δυνατός νέος προγραμματισμός, κυρίως λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κατάλληλων ημερομηνιών. Τους προηγούμενους μήνες, πάντως, οι Αμερικανοί εμφανίζονταν σκεπτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης του τέταρτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου.
Πηγή:kathimerini.gr