Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Ανατολικής ΑττικήςΠαρέμβαση του Δημάρχου Διονύσου Γ.Καλαφατέλη στο 2ο Forum του ΣΠΑΥ για Δασικό...

Παρέμβαση του Δημάρχου Διονύσου Γ.Καλαφατέλη στο 2ο Forum του ΣΠΑΥ για Δασικό – Λατομεία και πρόταση για δημιουργία Φορέα Προστασίας Δασών

Ομιλητής στο 2ο Forum του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπλασης Υμηττού (ΣΠΑΥ) ήταν ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης. Το Forum πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 στο συνεδριακό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, με τη συμμετοχή δεκάδων Δημάρχων, Υπουργών, του Περιφερειάρχη Αττικής, στελεχών της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης, καθηγητών, εμπειρογνωμόνων κ.α.

Η ομιλία του Δημάρχου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24/1, στο πλαίσιο του 9ου Τραπεζιού Διαλόγου και της θεματικής ενότητας «Οι σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής & το μεγάλο στοίχημα της συντήρησης και αποκατάστασης των δασών», με προεδρεύοντα το Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και συμμετέχοντες τους κ.κ.: Ολυµπία Αναστασοπούλου (Γενική Γραµµατέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Υπουργείου Τουρισµού), Γιώργο Θωµάκο (∆ήµαρχο Κηφισιάς), ∆ρ. Φαίη Μακαντάση (∆ιευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις), Νίκο Γεωργιάδη (∆ιδάκτωρα ∆ασολογίας, Υπεύθυνο ∆ασικών Προγραµµάτων WWF Ελλάς, Πόπη Κονιδάρη εκ μέρους του κ. ∆ηµήτρη Μαυράκη (Καθηγητή ΕΚΠΑ, ∆ιευθυντή ΚΕΠΑ, UNAI Hub SDG7), Γιάννη Καλαφατέλη (∆ήµαρχο ∆ιονύσου), Σπύρο Κίνια [Επικεφαλής Εθελοντικής ∆ασοπροστασίας Νοτίου Υµηττού (Ε∆ΝΥ)], Χάρη Ρώμα (Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής) και Ανδρέα Ευθυμίου (Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου).

Ο Δήμαρχος Διονύσου ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα καταστροφικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή (πυρκαγιές, «Μήδεια») ενώ αναφέρθηκε στον αγώνα του Δήμου για την επίλυση του δασικού ζητήματος στο πλαίσιο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων αλλά και της επιδιωκόμενης προκήρυξης αυτοτελών μελετών για τις περιοχές Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης και άλλων επίμαχων περιοχών.

«Ελπίζω ότι η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ.Ταγαράς θα κάνουν επιτέλους το αποφασιστικό βήμα και θα ορίσουν άμεσα τις απαιτούμενες τεχνικές επιτροπές  που θα δρομολογήσουν άπαξ και δια παντός την επίλυση του οικιστικού – δασικού ζητήματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.Καλαφατέλης.

Ακόμη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με τα λατομεία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

 «Ένα αντίστοιχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι και το θέμα των λατομείων στην Πεντέλη. Εδώ και δύο χρόνια παίζουμε άμυνα απέναντι σε ιδιώτες που επιδιώκουν να λάβουν άδεια σε μία περιοχή σπάνιου φυσικού και αρχαιολογικού πλούτου. Πρέπει κάποια στιγμή η πολιτεία να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με το Πεντελικό Όρος. Κι επειδή στο πάνελ βρίσκεται και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, να πω ότι η τουριστική αξιοποίηση της Πεντέλης είναι η μόνη λύση για να προστατευτεί το δάσος όπως βέβαια και η κατάργηση των λατομικών ζωνών».

Τέλος, αναφορικά με την προστασία των δασών, ο Δήμαρχος Διονύσου πρότεινε την ίδρυση ενός νέου ευέλικτου φορέα που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των δασών κάθε περιοχής σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόταση που όπως είπε ο προεδρεύων Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος θα προωθηθεί στην Κυβέρνηση στο πλαίσιο των πορισμάτων του 2ου Forum του ΣΠΑΥ.



Ροη Ειδήσεων