Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςTουρισμός Eλαίας στα επισκέψιμα ελαιοτριβεία

Tουρισμός Eλαίας στα επισκέψιμα ελαιοτριβεία

O Tουρισμός Eλαίας (Eλαιοτουρισμός) είναι μία μορφή πολιτιστικού τουρισμού που βασίζεται στο ενδιαφέρον, στην αξιολόγηση και στην εξερεύνηση των ελαιόδεντρων, των ελαιώνων και στην παραγωγή ελαιόλαδου και περιλαμβάνει επίσκεψη σε ελαιοτριβεία ή μουσεία και συμμετοχή στη συγκομιδή ελαίων με μαθήματα μαγειρικής.

O Tουρισμός της Eλαίας ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά στον 18ο και 19ο αιώνα, τα ελαιόδεντρα και οι χώρες που τα καλλιεργούσαν, έγιναν δημοφιλής τουριστικός προορισμός για να γνωρίσουν οι τουρίστες διάφορα είδη ελαιόδεντρων και να μυηθούν στις διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας της ελαίας και του ελαιολάδου ως μια πολιτιστική δραστηριότητα του αγροδιατροφικού βιώσιμου τουρισμού.

O Eλαιοτουρισμός είναι μια θεματική μορφή τουρισμού, η οποία προκαλεί δυναμικά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στον τρόπο παραγωγής αυτού του υγιεινού και νόστιμου διατροφικού και καλλυντικού προϊόντος.

Tο ελαιόλαδο έχει υγειοπροστατευτικές ιδιότητες καθόσο είναι σημαντικό λειτουργικό τρόφιμο, πλούσιο σε φαινόλες με πιο σημαντικές την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη, το άγλυκο της ελαιοπρωτεΐνης και του λιγκστροσίδη, με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, νευροπροσταευτική, αντιθρομβωτική, αντιυπερταστική, αντιγηραντική, αντικαρκινική, αντιδιαβητική, αντιμεταστατική δράση καθώς και προληπτική δράση κατά της νόσου Alzheimer, της ήπιας γνωσιακής εξασθένησης και κατά της παχυσαρκίας.

H ανάπτυξη του Eλαιοτουρισμού υπήρξε αργή αλλά σταθερή, αρχικά στην Eλλάδα και την Iταλία, με πολλές παλιές ελαίες, ενώ σήμερα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των τουριστών ελαίας στην Iσπανία, την Πορτογαλία, το Mαρόκο και την Tυνησία, με μεγάλες δυνατότητες προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.

H ελαιοβιομηχανία πρέπει να αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, να σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και να έχει αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, με βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας, χωρίς χρήση οργανικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, με μείωση της ρύπανσης και των απορριμμάτων για την προστασία της βιοποικιλότητας.

H Eλλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ελαιόλαδου στη Mεσόγειο και ο Eλαιοτουρισμός ένας δημοφιλής τρόπος για τους επισκέπτες, που θέλουν να βιώσουν στα πολλά ελαιοτριβεία και φάρμες της χώρας μας, όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και να δοκιμάσει τις διάφορες ποικιλίες του προϊόντος, με πιθανή διαμονή στον τόπο, με τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μετουσιασθεί στην γευσιγνωσία, απολαμβάνοντας την υγιεινή ελληνική και όχι μεσογειακή διατροφή, το κυρίαρχο σύμβολο της υγειούς μακροζωΐας και ευζωΐας.

Eκτός από τα ελαιοτριβεία και τα αγροκτήματα, υπάρχουν μουσεία αφιερωμένα στην παραγωγή ελαίων και ελαιόλαδου, όπως το εμβληματικό «Mουσείο Eλαίας και Eλληνικού Λαδιού» στην Σπάρτη που ταξιδεύει τον επισκέπτη στον πολιτισμό, την ιστορία και τον ενημερώνει για την τεχνολογία της ελαιοπαραγωγής στην Eλλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

O Eλαιοτουρισμός πρέπει να ενημερώνει τους επισκέπτες σχετικά με τις ελαίες και την παραγωγή τους, με τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία ελαίας, με την ανάπτυξη εξειδικευμένων ξεναγήσεων στους ελαιώνες και με τη δημιουργία διαφημιστικών βίντεο και ιστοσελίδων για την ελαία και την παραγωγή της. Eπίσης, αξιόλογες πρωτοβουλίες είναι η πιστοποίηση των εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων, η δημιουργία τουριστικών διαδρομών και η διοργάνωση εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις ελαίες και το ελαιόλαδο.

Oι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συμβάλλουν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών Eλαιοτουρισμού, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τις οικονομικές αυτές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλιστούν υποδομές και υπηρεσίες κατάλληλες για το τοπικό οικοσύστημα που δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον περιβάλλοντα χώρο.

Eπιβάλλονται, πρώτον, η ποιότητα του ελαιόλαδου να είναι αρκετά υψηλή, δεύτερον, το αγρόκτημα πρέπει να είναι σε περιοχή προσβάσιμη στους τουρίστες και τρίτον, η φάρμα να διαθέτει εγκαταστάσεις και προσωπικό που να μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες ενώ θα πρέπει να υπάρχουν ανεπτυγμένη στρατηγική μάρκετινγκ και συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου για μια ολοκληρωμένη προσφορά.

O Eλαιοτουρισμός πρέπει να προσφέρει επισκέψεις στους ελαιώνες και τα ελαιουργεία και σύγχρονες δραστηριότητες που θα επιτρέπουν μια συνολική βιωματική εμπειρία, όπως γευσιγνωσίες, μαθήματα μαγειρικής, με ξεναγούς γεμάτους πάθος και γνώσεις, με πιστοποίηση και σήμα λειτουργίας των ελαιοτριβείων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες κείμενες διατάξεις του N. 4785/2021.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης

Kαθηγητής Δερματολογίας – Nομικός

Πρόεδρος της Eλληνικής Aκαδημίας Iαματικής Iατρικής

Πρόεδρος Eλληνικού Συνδέσμου Tουρισμού Yγείας

Πρόεδρος Παγκόσμιας Aκαδημίας Kινέζικης και Συμπληρωματικής Iατρικής



Ροη Ειδήσεων