Κ. Μπακογιάννης: «Είμαι υπερήφανος για την Αθήνα και για την Ελλάδα – Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Συνολικά 28 Πρέσβεις και πολλοί εκπρόσωποι Πρεσβειών από όλο τον κόσμο έδωσαν το «παρών», μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη στο Δημαρχείο της Αθήνας για να δηλώσουν την έμπρακτη στήριξή τους στον Ουκρανικό λαό που εξακολουθεί -έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή- να αγωνίζεται για την ελευθερία του.
Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων με τις Πρεσβείες του Καναδά, της Σουηδίας και της Ουκρανίας στην Ελλάδα, και το ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν αφιερωμένη στον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στις ελληνο-ουκρανικές κοινότητες, οι οποίες μετρούν αιώνες παρουσίας στα εδάφη της Ουκρανίας.
Στο Δημαρχεio παρόντες ήταν ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, οι Πρέσβεις της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Jihad AOUN, του Μαυροβουνίου κ. Ana Vukadinovic, της Γερμανίας Dr. Ernst Wolfgang Reichel, της Βραζιλίας κ. Roberto Abdalla, της Τσεχίας κ. Jakub Karfik, της Πορτογαλίας κ. Helena Paiva, της Ιταλίας κ. Patricia Falcinelli, της Πολωνίας κ. Artur Lompart, της Φινλανδίας κ. Jari Boris Antero Gustafsson, της Ιρλανδίας κ. Iseult Fitzgerald, της Αλβανίας, κ. Luela Hajdaraga, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Sulaiman Hamid Hamad Salem Almazroui, της Βόρειας Μακεδονίας κ. Lidja Boshkovska, του Λουξεμβούργου κ. Elisabeth Cardoso, του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge, της Λιβύης κ. Hamad Bousayf, της Χιλής κ. Marisol Perez Carranza, της Λετονίας κ. Ieva Briede, της Εσθονίας κ. Karin Rannu, της Αργεντινής κ. Luis Alfredo Azpiazu, της Νορβηγίας κ. Lajla Brandt Jakhelln, της Μολδαβίας κ. Andrei Popov, της Μάλτας, κ. Joseph Cuschieri, της Κροατίας κ. Aleksandar Sunko και της Ρουμανίας κ. Adriana Ciamba, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Πρεσβειών.
Επίσης, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων, Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ε.Ε., Ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των Ελληνοουκρανικών Κοινοτήτων.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά τους Πρέσβεις του Καναδά, της Σουηδίας και της Ουκρανίας, καθώς και τη διοίκηση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ο ίδιος, αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στον Ελληνισμό της Ουκρανίας, καθώς και στην αδιάκοπη υποστήριξη της Αθήνας στον ουκρανικό λαό. «Πιστή στην ιστορία και την παράδοσή της, η Αθήνα θα συνεχίσει για όσο χρειαστεί να στηρίζει τον ουκρανικό λαό. Όχι μόνο με συμβολικές πράξεις, όπως η φωταγώγηση της Ομόνοιας και της Τεχνόπολης, αλλά και εμπράκτως με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και με τη συνδρομή και αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Είμαι υπερήφανος για την Αθήνα και για την Ελλάδα, η οποία -αναλογικά με το ΑΕΠ της- βρίσκεται στη 10η θέση των χωρών που προσέφεραν βοήθεια στην Ουκρανία». Ο κ. Μπακογιάννης, κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Η Καναδή Πρέσβειρα Anna-Karine Asselin στην ομιλία της, τόνισε: «Στηρίζουμε την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και της δημοκρατίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα πρέπει να διασφαλιστούν. Ο πόλεμος έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ελληνόφωνες κοινότητες της Ουκρανίας και είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν γνωστά τα δεινά τα οποία βιώνουν».
Ο Σουηδός Πρέσβης Johan Borgstam, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το ένα τρίτο του ουκρανικού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα του βάρβαρου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας. Η διασφάλιση της νίκης των Ουκρανών είναι υπαρξιακής σημασίας για την Ευρώπη. Ο αγώνας τους είναι και αγώνας μας. Η διασφάλιση της συνεχούς οικονομικής, πολιτικής, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Σουηδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Ουκρανός Πρέσβης Sergii Shutenko, από την πλευρά του, υπογράμμισε: «Ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος συνοδεύεται από συνεχείς τρομοκρατικές πυραυλικές επιθέσεις, παραμένει η μοναδική αιτία της βίας και της ανθρώπινης οδύνης στην Ουκρανία και πέρα απ’ αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών συνεπειών του για τις ελληνικές κοινότητες στις νότιες περιφέρειες. Ως απάντηση στη γενοκτονία της ρωσικής επίθεσης, η μόνη μας επιλογή είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και να νικήσουμε».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κ. Λουκάς Τσούκαλης αναφέρθηκε στην μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι διατήρησαν ισχυρή την ελληνική τους ταυτότητα. «Κλείνω με μια διπλή ευχή», τόνισε. «Να τελειώσει ο πόλεμος όσο γίνεται πιο σύντομα και κυρίως να μην επιβραβευτεί ο εισβολέας».
Η ημέρα που σταμάτησε τον χρόνο – το βίντεο για τον ελληνισμό της Ουκρανίας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα πεντάλεπτο βίντεο με τίτλο: «Η ημέρα που σταμάτησε τον χρόνο: Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας και ο Πόλεμος», παραγωγής της Πρεσβείας του Καναδά και του ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο επιμελήθηκε η διεθνολόγος και δημοσιογράφος Μαριλίζα Αναστασοπούλου. Το βίντεο ξεκινά με τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, την πόλη που δημιούργησαν οι Έλληνες ήδη από τον 7ο αιώνα και που πριν από την ρωσική εισβολή, τον εκτοπισμό και τις σφαγές αριθμούσε περίπου 100.000 Έλληνες. Σε αυτό καταγράφεται η μακρόχρονη ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, καθώς και οι τραγικές συνέπειες που επέφερε σε εκείνες ο πόλεμος.
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η ομιλία της Εκπροσώπου της Ένωσης των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Elizaveta Kuzminskaya-Πολυχρονίδου, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία των Ελλήνων της Ουκρανίας στον πόλεμο.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση, την οποία συντόνισε η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Οντίν Λιναρδάτου.
Σε αυτήν συμμετείχαν Έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι βρέθηκαν τους περασμένους μήνες ως πολεμικοί ανταποκριτές στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας: Ο Σωτήρης Δανέζης και η Μαριλίζα Αναστασοπούλου μετέφεραν τις εμπειρίες που έζησαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Δήμος Αθηναίων, εξάλλου, στην επέτειο του πολέμου φωταγώγησε συμβολικά, το σιντριβάνι της Ομόνοιας και την Τεχνόπολη στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.