Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΕυγενία Σουβατζή: Μάθαμε τα μυστικά του pole dance από μια νότια αθλήτρια

Ευγενία Σουβατζή: Μάθαμε τα μυστικά του pole dance από μια νότια αθλήτρια

Η pole dancer Ευγενία Σουβατζή, λίγο μετά τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Pole Sport World Championship 2022 στην Ιταλία, μας μίλησε για το ιδιαίτερο και απαιτητικό άθλημά της, τις προπονήσεις και τις δυσκολίες τις οποίες συνεπάγεται ο πρωταθλητισμός.

Το pole dance είναι ένα άθλημα το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον ελληνικό αθλητισμό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ασχολία, κατά την οποία οι γυμναστικές ικανότητες, συναντούν τη μουσική, τον ρυθμό και την έκφραση. Θελήσαμε να το ανακαλύψουμε και εμείς, τουλάχιστον ως θεατές, συναντώντας μια νότια pole dancer, η οποία μάλιστα συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Pole Sport World Championship 2022, στον οποίο κατέκτησε την 9η θέση, την Ευγενία Σουβατζή. Μας μίλησε για τη στροφή της από το κλασικό μπαλέτο, στον “στύλο”, τις απαιτήσεις του αθλήματος αλλά και την αγωνιστική της εμπειρία.

Πώς μπήκε στη ζωή σου το pole dance; 

Από μικρή έκανα μπαλέτο, όμως αργότερα το σταμάτησα γιατί ήθελα κάτι διαφορετικό. Ασχολούμουν επίσης πάντα με τον αθλητισμό, και μια μέρα απλώς έτυχε να σκεφτώ το pole dance σαν επιλογή, επηρεαζόμενη από μια φίλη μου η οποία είχε ξεκινήσει. Επίσης, μου άρεσε το γεγονός ότι συνδύαζε τον χορό με τη γυμναστική. Στην πορεία το είδα αρκετά σοβαρά, ειδικά από τη στιγμή που ανακάλυψα πως υπάρχει πρωταθλητισμός.

Ήταν για εσένα ένα πλεονέκτημα το γεγονός ότι ξεκίνησες με τον κλασικό χορό; 

Το μπαλέτο με έχει βοηθήσει πολύ. Μου έδωσε δύναμη, ευλυγισία, συντονισμό και μου δημιούργησε μια πολύ καλή αντίληψη για το τι μπορεί να κάνει το σώμα μου και πώς να το χρησιμοποιώ.

Πώς βοηθά ένα παιδί σε μικρή ηλικία η ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά και τον χορό – στοιχεία τα οποία συνδυάζει το pole dance; Σε τι ηλικία μπορεί να ξεκινήσει;

Ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία διαμορφώνει το σώμα αλλά και την ψυχοσύνθεση του παιδιού. Χτίζει μια γερή βάση ανατομικά, ενώ ταυτόχρονα του διδάσκει αρχές όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός και η υπομονή. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι το σώμα έχει μνήμη. Επομένως, αν ξεκινήσεις να το δουλεύεις από μικρή ηλικία, αργότερα μπορείς να καταπιαστείς πιο εύκολα με το οτιδήποτε. Το ίδιο συμβαίνει και με τον χορό. Όσον αφορά την ηλικία από την οποία ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει pole dance, αυτή είναι τα 6 έτη, στα οποία μάλιστα ένα παιδί μπορεί να συμμετάσχει στους πρώτους του αγώνες.

Παρατηρούμε πως η πλειοψηφία των αθλητών του pole dance, είναι γυναίκες. 

Ισχύει, όμως εννοείται ότι μπορούν να ξεκινήσουν το άθλημα και αγόρια. Υπάρχουν μάλιστα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο, εξαιρετικοί άντρες αθλητές, ενώ στους αγώνες υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες για άντρες και γυναίκες. Σίγουρα πολλοί λόγω στερεοτύπων, ή επειδή δεν γνωρίζουν ακριβώς τη φύση του αθλήματος,  διστάζουν στην αρχή, αλλά υπάρχουν αθλητές που είναι η απόδειξη πως οι άντρες μπορούν να κάνουν pole dance και μάλιστα πολύ καλά.

Για να ξεκινήσει κανείς την ενασχόλησή του με το pole dance, θα πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένη φυσική κατάσταση; Μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί με τη γυμναστική γενικότερα, να ξεκινήσει με αυτό;

Κανένα άθλημα δεν είναι εύκολο, αλλά επειδή ξεκινάμε με αρκετά απλά πράγματα, ναι, ο καθένας μπορεί να το δοκιμάσει και με επιμονή και υπομονή να γίνει καλύτερος. Έχω ασχοληθεί με γυναίκες διάφορων ηλικιών, σωματικών διαστάσεων, ύψους και background και έχω επιβεβαιώσει αυτή την άποψη. Σίγουρα μια καλή φυσική κατάσταση βοηθάει και δίνει μια πιο γρήγορη εξέλιξη, αλλά δεν είναι το προαπαιτούμενο.

Μάθαμε πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες στο pole dance. Ποιες είναι αυτές; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους και με ποιες έχεις ασχοληθεί; 

Όντως, υπάρχουν διάφορα είδη pole dance και το καθένα έχει το δικό του στυλ. Προσωπικά τα έχω δοκιμάσει όλα, αλλά έχω καταλήξει στο Pole Sport γιατί μου δίνει όλη την πρόκληση που χρειάζομαι. Υπάρχει ωστόσο το Exotic Pole, το οποίο είναι ουσιαστικά χορός με τακούνια, πιο sexy, ενώ περιλαμβάνει tricks και χορογραφία γύρω από τον στύλο και το πάτωμα. Το Artistic Pole, από την άλλη, εκτός από τις ασκήσεις δίνει ακόμη περισσότερη βάση στη χορογραφία και την έκφραση ενός συναισθήματος ή μιας ιστορίας.

Το Pole Sport, με το οποίο και ασχολούμαι, δίνει βαρύτητα στην ακριβή εκτέλεση ασκήσεων και σε ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεις με βάση τους κανονισμούς τον κώδικα. Μάλιστα πριν από τους αγώνες υποχρεούσαι να το στείλεις σε ειδική φόρμα στην Ομοσπονδία. Οι κριτές δηλαδή ξέρουν από πριν τι θα εκτελέσεις σε αντίθεση με το Pole Art. Οι κανόνες είναι πολύ πιο αυστηροί και συγκεκριμένοι, χωρίς περιθώρια λάθους ή ανακρίβειας, για να μετρήσουν οι ασκήσεις και να πάρεις καλό βαθμό.

Τέλος, υπάρχει το Pole Doubles. Εκεί, οι αθλητές είναι δυο. Όπως καταλαβαίνετε εκεί είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί εκτός από το δικό σου βάρος, σηκώνεις και το βάρος του συναθλητή σου. Θέλει συγχρονισμό, καλή συνεργασία και συνδυαστικές ασκήσεις.

Επίσης, ο στύλος είναι άλλες φορές στατικός και άλλες κινείται. Τι είδους ασκήσεις κάνεις στον έναν και τι στον άλλο;

Στον στατικό στύλο κάνουμε πιο δυναμικές ασκήσεις συνήθως, όπως flips, σημαίες, στηρίξεις και στροφές που θέλουν εκρηκτικότητα, ταχύτητα και διαφορετική τεχνική. Γενικότερα παραπέμπει πολύ στην καλλισθενική και την ενόργανη γυμναστική. Στον περιστρεφόμενο, από την άλλη, εκτελούμε περισσότερο συνδυασμούς ασκήσεων ευλυγισίας και δύναμης.

Πηγή: nou-pou.gr



Ροη Ειδήσεων