Ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock), για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.
Μαίνονται οι μάχες – Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τηρείται «εν μέρει» λέει ο ΟΗΕ
Πυρά και εκρήξεις ακούγονταν χθες βράδυ στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν, πάνω στον Νείλο, όπου ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς διαπίστωσε ότι ο στρατός χρησιμοποίησε UAVs για να πλήξει θέσεις παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ενώ αεροπορικά πλήγματα από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Μπαχρί, όπου ο τακτικός στρατός προσπάθησε να εμποδίσει τις ΔΤΥ να καταλάβουν διυλιστήριο.
Βλήμα έπληξε νοσοκομείο της Ομντουρμάν νωρίτερα χθες, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους, σύμφωνα με υπεύθυνο της δομής υγείας.
Οι μάχες στο Σουδάν συνεχίζονταν χθες παρά το ότι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη θεωρητικά εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν τα μέρη, χάρη σε μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, για 72 ώρες.
Η σύρραξη ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ξέσπασε την 15η Απριλίου, διαγράφοντας την προσπάθεια να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία.
Πυκνοκατοικημένες περιοχές, ειδικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μετατράπηκαν σε πεδία μαχών. Αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού και οδομαχίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει πάνω από 4.000, σύμφωνα με αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που όμως θεωρείται πως είναι πολύ υποτιμημένοι. Νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και η διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρακτικά ανεστάλη στη χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειάζεται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει.
Με πτώματα να κείτονται στους δρόμους, η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) τόνιζε χθες πως δεν είναι σε θέση να στείλει εφόδια ούτε προσωπικό στο Σουδάν, εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου για να απομακρύνουν εσπευσμένα χιλιάδες υπηκόους τους.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «εξαιρετικά οξείες» ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη χώρα, ραγδαία αύξηση των τιμών -σε όποια εμπορικά καταστήματα λειτουργούν-, ενώ επισήμανε επίσης πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά τη δραστηριότητά τους.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περιμένει ότι εκατοντάδες χιλιάδες σουδανοί άμαχοι θα προσφύγουν σε γειτονικές χώρες.
«Το Σουδάν θα χάσει»
«Δεν υπάρχει προς το παρόν ουδεμία σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας, είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», τόνισε χθες βράδυ τοποθετούμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Φόλκερ Πέρτες, ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν.
Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης, που ανέλαβε ειδικός επιτετραμμένος το 2021. Όποια κι από τις τις δυο πλευρές κι αν επικρατήσει σε περίπτωση συνέχισης των εχθροπραξιών, «το Σουδάν θα χάσει», επέμεινε. Ήδη, ο πόλεμος «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και είναι οι πολίτες αυτοί που «πληρώνουν το τίμημα», συμπλήρωσε.
Κατήγγειλε πως οι αντιμαχόμενες πλευρές «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», επιχειρώντας σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων. «Πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», είπε ο Φόλκερ Πέρτες.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας δέκα «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους», προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου. «Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές», θύμισε. «Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη δεκαετίες», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.
Το Λονδίνο απομάκρυνε 200-300 Βρετανούς από το Σουδάν
Η Βρετανία απομάκρυνε 200-300 πολίτες της από το σπαρασσόμενο από συγκρούσεις Σουδάν, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, προσθέτοντας ότι “εκτεταμένη επιχείρηση” απομάκρυνσης κι άλλων Βρετανών βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοαφρικανική χώρα.
“Αναμένουμε ότι περίπου 200-300 έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν στις τελευταίες πτήσεις, αλλά τώρα ξεκινάμε εκτεταμένη επιχείρηση”, δήλωσε η Μπράβερμαν στο Sky News.
Μεταγωγικό αεροπλάνο που ανήκει στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις RAF με περίπου 40 πολίτες προσγειώθηκε χθες, Τρίτη, στην Κύπρο, δήλωσε αργά χθες το βράδυ εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Βρετανία άρχισε εκτεταμένη επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της από το Σουδάν χθες, ενώ κι άλλα κράτη απομακρύνουν πολίτες τους που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα από τις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει σε περίπου 4.000 τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Σουδάν.
Ο στρατός της Γερμανίας απομάκρυνε άλλους 120 ανθρώπους
Η Bundeswehr απομάκρυνε αεροπορικώς άλλους 120 ανθρώπους από το Σουδάν στην Ιορδανία, από την οποία πρόκειται να μεταφερθούν στη Γερμανία, ενημέρωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των γερμανικών ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων μέσω Twitter χθες Τρίτη το βράδυ.
Η γερμανική πολεμική αεροπορία απομάκρυνε 600 και πλέον ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες από την αφρικανική χώρα όπου ξέσπασαν πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) την 15η Απριλίου, με φόντο σειρά άλλων επιχειρήσεων για τη μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ξένων.
Αεροσκάφος με πάνω από 100 ανθρώπους προσγειώθηκε στην Ολλανδία
Αεροσκάφος με 104 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αϊντχόφεν, στη νότια Ολλανδία, ανακοίνωσε αργά χθες Τρίτη το βράδυ το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αρχικά οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεταφερθεί στην Ιορδανία, όπου μπόρεσαν να επιβιβαστούν στην πτήση για την Ολλανδία.
«Πτήση από την Ιορδανία στην οποία επέβαιναν 104 απομακρυνθέντες προσγειώθηκε στην Αϊντχόφεν», συνόψισε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούξτρα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.
Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας εξέφρασε ικανοποίηση διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον «ασφαλείς στην Ολλανδία» αφού βίωσαν «πολύ δύσκολη περίοδο στο Σουδάν».
Μεταξύ των 104 είναι Ολλανδοί και πολίτες άλλων κρατών, ανέφερε το ολλανδικό ΥΠΕΞ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Συνολικά πάνω από εκατό ολλανδοί υπήκοοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν, οι μισοί με ολλανδικές πτήσεις. Ενώ 70 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων απομακρύνθηκαν επίσης με ολλανδικές πτήσεις, κατά τον κ. Χούξτρα.
Η κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, τηρείτο εν μέρει χθες Τρίτη στο Χαρτούμ, ενώ πολλές ξένες χώρες επιτάχυναν τις προσπάθειές τους για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από το κράτος της Αφρικής όπου επικρατεί χάος.
Δέκα ημέρες αφότου ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ο ΟΗΕ έκανε λόγο χθες για τουλάχιστον 459 νεκρούς και πάνω από 4.000 τραυματίες.
Ο απολογισμός αυτός είναι πιθανότατα υποτιμημένος.
Πλοίο με 1.687 άμαχους που εγκατέλειψαν εσπευσμένα το Σουδάν φθάνει στη Σαουδική Αραβία
Πλοίο που μετέφερε 1.687 άμαχους που εγκατέλειψαν το Σουδάν για να σωθούν από τις μάχες που μαίνονται στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής, υπηκόους πενήντα και πλέον χωρών, έφθασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου.
Το σύνολο των απομακρυνθέντων από το Σουδάν μεταφέρθηκαν από «πλοίο του βασιλείου» και «το βασίλειο προσπαθεί να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες των ξένων υπηκόων», σύμφωνα με ανακοίνωση της σαουδαραβικής διπλωματίας.
Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος τη 15η Απριλίου, όταν ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αρχηγού του στρατού και de facto ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, αρχηγού των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 459 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 4.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί έκτοτε. Όμως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς.
Η τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ γενικά τηρείτο, κυρίως στο Χαρτούμ, όμως αυτόπτες μάρτυρες και ο ΟΗΕ ανέφεραν πως χθες οι μάχες συνεχίζονταν και σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν».
Αρκετές επιχειρήσεις κατεπείγουσας απομάκρυνσης αμάχων, διά θαλάσσης και αεροπορικές, διεξήχθησαν από τη Σαουδική Αραβία. Το Σάββατο, 150 άνθρωποι έχασαν με πλοίο στην Τζέντα, λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας. Τη Δευτέρα, αεροσκάφος C-130 Hercules μετέφερε δεκάδες πολίτες της Νότιας Κορέας σε αεροπορική βάση στην Τζέντα, ενώ πλοίο μετέφερε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας σχεδόν 200 ανθρώπους από 14 χώρες που παρέλαβε στο Πορτ Σουδάν.
Δεκατρείς από τους άμαχους που έφθασαν στην Τζέντα σήμερα είναι Σαουδάραβες, οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι κρατών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της βόρειας Αμερικής και της κεντρικής Αμερικής, πάντα σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του σαουδαραβικού ΥΠΕΞ.
Συνολικά απομακρύνθηκαν από το Σουδάν προς τη Σαουδική Αραβία μέχρι σήμερα 2.148 άνθρωποι, ανάμεσά τους 2.000 και πλέον αλλοδαποί, κατά την ίδια πηγή.
Πολίτες της Τουρκίας που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη
Οι πρώτοι τούρκοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν έφθασαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη: αεροσκάφος με 100 και πλέον επιβάτες προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατέγραψαν κάμερες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Αναχώρησαν από την Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, όπου πήγαν με χερσαία μέσα από το Χαρτούμ.
Εντός της ημέρας θα αφιχθούν αρκετές ακόμη πτήσεις με Τούρκους που πέρασαν στην Αιθιοπία από το Σουδάν.
Οι μάχες συνεχίζονταν-κατά τόπους εντείνονταν- χθες Τρίτη στο Σουδάν, παρά το ότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ, που μεσολάβησαν για να συναφθεί συμφωνία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να τερματίσουν τον πόλεμο και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ