Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα χαμογελαστή «συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου» πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πειραιά, καθώς o Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε τα παιδιά του 29ου Νηπιαγωγείου Πειραιά, τα οποία κάθισαν στα έδρανα των Δημοτικών Συμβούλων και συζήτησαν μαζί του θέματα οδικής ασφάλειας της πόλης.
Τα νήπια παρουσίασαν ευρήματα από την έρευνα που υλοποίησαν στη γειτονιά του νηπιαγωγείου τους, με στόχο την καταγραφή στοιχείων που επιτρέπουν ή εμποδίζουν την ασφαλή μετακίνηση και αειφόρο διαβίωσή τους.
Στη συνέχεια, διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις στον δήμαρχο και πρόσφεραν έντυπο και ψηφιακό υλικό που δημιούργησαν, σηματοδοτώντας έτσι την ικανότητά τους να δραστηριοποιούνται σε πλήθος θεμάτων που τα απασχολούν και να διεκδικούν τα όνειρά τους για μία ακόμη πιο ασφαλή και βιώσιμη πόλη. Χαρακτηριστικό είναι πως ζήτησαν από τον δήμαρχο περισσότερους ποδηλατόδρομους, καθώς και τη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
Ο κ. Μώραλης άκουσε προσεκτικά την καταγραφή των προβλημάτων, τα αιτήματά τους, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε συνεχάρη τα παιδιά, την Προϊσταμένη Ειρήνη Βαλμά, την Σύμβουλο Εκπαίδευση Κυριακή Μέλλιου και τις εκπαιδευτικούς για το έργο τους και τόνισε την επιθυμία του να υποστηρίξει τα αιτήματα και τη δράση τους.
Στην συνέχεια, ο κ. Μώραλης επεσήμανε σε δήλωσή του: «Ήταν μια από τις πιο ωραίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μας επισκέφθηκαν παιδιά από το 29ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, τα οποία παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησαν στη γειτονιά τους, έθεσαν ερωτήσεις και άσκησαν την κριτική τους, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Τα αιτήματά τους ήταν περισσότεροι ποδηλατόδρομοι και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Τους ανέφερα ότι σε κάθε νέα ανάπλαση που σχεδιάζουμε προβλέπονται ποδηλατόδρομοι, ενώ αναφέρθηκα και στο πρόγραμμα ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή που έχουμε υλοποιήσει σε σχολεία της πόλης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Ήταν μια ξεχωριστή συνεδρίαση, οι παρατηρήσεις ήταν εύστοχες και όπως έχω ξαναπεί, πάντα μπορείς να αποκομίσεις πολλά όταν συζητάς με τα παιδιά».
Τη σημασία της καλλιέργειας και της ικανότητας του πολίτη από τη νηπιακή ηλικία, όπως τεκμηριώνεται μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, επεσήμανε και η Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, Θεοδώρα (Ντορέττα) Αστέρη, η οποία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το έργο των παιδιών, ενώ πολλά συγχαρητήρια και ευχές για την επίτευξη των προσωπικών και συλλογικών τους στόχων έδωσε η Κυριακή Μέλλιου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης των νηπιαγωγείων Πειραιά και Ambassador του προγράμματος «Out of Eden Learn».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Out of Eden Learn» του Πανεπιστημίου Harvard και του Οργανισμού National Geographic, που υλοποιείται για 10η συνεχόμενη χρονιά, έχοντας επιφέρει σημαντικές διακρίσεις στα νηπιαγωγεία του Πειραιά, με κορυφαία την πρόσφατη ανάδειξή τους ως υποδειγματική παγκόσμια εκπαιδευτική πρακτική από τον ΟΟΣΑ.