Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η Διεθνής Ημερίδα για τον Τουρισμό Υγείας στο Ηράκλειο που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο GDHI, τον Ιατρικό Σύλλογο του Ηρακλείου, τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.
Στο επίκεντρο του επιστημονικού διαλόγου ετέθη ο Τουρισμός Γονιμότητας της Ελλάδας , στον οποίο η ΕΛΙΤΟΥΡ έχει αφιερώσει τις δράσεις του 2023 στην Ελλάδα και το εξωτερικό .
«Ο ιατρικός τουρισμός πλέον δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το εγχείρημα. Η βάση είναι το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές που συνεχώς βελτιώνονται» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΕΛΙΤΟΥΡ Δρ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε τις επιτυχίες που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στον Τουρισμό Γονιμότητας δια των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη σε υπογόνιμα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο για την απόκτηση παιδιού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πατούλης στον Τουρισμό Ευεξίας και την άνοδο που σημειώνει διεθνώς μετά την παγκόσμια δοκιμασία της πανδημίας: «ο Τουρισμός Ευεξίας απευθύνεται και στους υγιείς πολίτες του κόσμου που μετά την πανδημία επιθυμούν να θωρακίσουν και να βελτιώσουν την υγεία τους ενάντια στο γήρας μέσα σε οργανωμένα κέντρα ευζωίας τα οποία ήδη σχεδιάζουμε στην Αττική», είπε πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ και Περιφερειάρχης Αττικής. Ειδικά για τον Τουρισμό Ευεξίας και εν γένει για τον Τουρισμό Υγείας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε την αξία αγροτικών προϊόντων της χώρας που ενδείκνυνται να πλαισιώσουν διατροφικά τα προγράμματα και τα προσφερόμενα πακέτα υπηρεσιών του Τουρισμού Υγείας. «Είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε συνεργασία ως υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον Ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας» δήλωσε ο υπουργός κος Αυγενάκης.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάριος Σενετάκης, επισήμανε πως ο ιατρικός τουρισμός έχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, συνδυαζόμενος και με την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου . «Μας ενδιαφέρει στο υπουργείο ανάπτυξης να συνδράμουμε είτε μέσω της έρευνας είτε μέσω της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη αυτής της νέα μορφής τουρισμού».
Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, σε τουρίστες που θα επιλέξουν την Ελλάδα όχι αποκλειστικά ως τουριστικό προορισμό, αλλά ως χώρα παροχής σύγχρονης, εξελιγμένης ιατρικής φροντίδας, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ταχύτατα εξελισσόμενης Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τον Τουρισμό Γονιμότητας και Υποβοηθουμενης Αναπαραγωγής ο Προέδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ και του ΙΣΑ κ Πατούλης επεσήμανε την εκτίναξη του κλάδου διεθνώς λόγω του αυξανόμενου επιπολασμού της υπογονιμότητας, ο οποίος αποδίδεται στα μεταβαλλόμενα πρότυπα ζωής, στην αύξηση της παχυσαρκίας, επίσης, που συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες ανδρών και γυναικών για Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, καθώς και στην επιθυμία των ζευγαριών για επιλογή του φύλου του παιδιού, που σχετίζεται με το νομοθετικό πλαίσιο των χωρών που αναπτύσσονται στον Τουρισμό Γονιμότητας. Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής χαιρέτισε την νομοθετική πρόοδο της χώρας μας, που αποτελεί όπως είπε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση υποψηφίων νεών γονιών .
«Τουλάχιστον 5.000 άτομα κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αριθμός που μπορεί στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια» εκτίμησε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νίκος Βραχνής. «Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θα συνεχίσει να στέκεται σύμμαχος των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Ο νέος Ν. 4958/2022 με θέμα “Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις”, τον οποίο εισηγήθηκε η Εθνική Αρχή, εκσυγχρονίζει το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να τεκνοποιούν έως και τα 54 έτη τους. Οι γονείς ή ο γονέας του παιδιού μπορούν εάν το επιθυμούν να γνωρίζουν κατά την γονιμοποίηση τα στοιχεία του δότη γενετικού υλικού, εφόσον ο ίδιος έχει συναινέσει. Ακόμη ο δότης έχει την δυνατότητα να δίνονται τα στοιχεία του στον παιδί όταν αυτό συμπληρώνει τα 18 έτη. Επίσης, οι αλλαγές που αφορούν την κρυοσυντήρηση ωαρίων βοηθούν αρκετές γυναίκες να κρυο-συντηρήσουν το γενετικό τους υλικό που θα συμβουλεύαμε να γίνεται μέχρι τα 35 έτη της γυναίκας».
Ο ΓΓ. της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ Κωσταντίνος Πάντος τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις του Τουρισμού Γονιμότητας της Ελλάδας στην ημερίδα, με αφορμή και τα εγκαίνια μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Ηράκλειο. «Στόχος είναι να προσελκύσουμε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπαραγωγής στη χώρα τους, τα οποία σχετίζονται με την δωρεά ωαρίων, την παρένθετη μητέρα, την ηλικία της γυναίκας και να τους προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα και να δώσει κίνητρα σε όσους ταξιδεύουν στη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό π.χ μειώνοντας τον ΦΠΑ στα αεροπορικά τους εισιτήρια και δίνοντας τους και άλλες διευκολύνσεις, κερδίζοντας έτσι το κράτος από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, την διαμονή, την εστίαση και τις ιατρικές υπηρεσίες που τους προσφέρονται».
Η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη, η οποία έχει υπάρξει και Εισηγήτρια της Νομοθεσίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τόνισε την επιστημονική υπεροχή της Ελλάδας στον τομέα αυτό, από τον οποίο η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στο σύνολό του προσδοκά πολλά. « Η ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας, με τη νομοθετική παρέμβασή μας (2022), έχουμε διαμορφώσει το πλέον ανταγωνιστικό πλαίσιο, που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν όχι παγκοσμίως. Με αύξηση ορίου ηλικίας στα 54 έτη, δυνατότητα κρυοσυντήρησης για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους, τη δυνατότητα λήψης υπηρεσιών IVF και από HIV άτομα (εντοπίζεται σημαντικό κενό σε παγκόσμιο επίπεδο) και μια σειρά πράξεων που αφορούν στην επέκταση της παρένθετης μητρότητας. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί σύγχρονες, πιστοποιημένες ιατρικές μονάδες, στελεχωμένες με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, τα ποσοστά επιτυχίας των οποίων, καθιστούν το ταξίδι στην Ελλάδα στοχευμένη μετακίνηση για τη λήψη των υπηρεσιών ΙVF, κάτι που μας επιτρέπει να συζητούμε για τον τουρισμό υγείας, με οργανωμένες ροές και όχι για την τυχαία αντιμετώπιση της έκτακτης ιατρικής ανάγκης»
Ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος μίλησε για την αξιοποίηση του Ιατρικού Δυναμικού στον Τουρισμό Υγείας και αναφέρθηκε στην άρτια εκπαίδευση και την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών στον τομέα της Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τόνισε την σημασία της συνεργασίας με το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας με Πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Δρ. Γιώργο Πατούλη, με τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της Χώρας, της Περιφέρειες και τους Δήμους κάθε περιοχής.
Ο ειδικός στις τεχνολογίες επεξεργασίας δεδομένων, τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη Άγις Γεωργίου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας Γενικό Γραμματέα του GDHI και Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού Δρ. Αντώνη Πολυδώρου, παρουσίασε τους πυλώνες σχεδιασμού και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Τουρισμού Υγείας με έμφαση στον Τουρισμό της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του Πρόεδρου του ΙΣΑ, Περιφερειάρχη Δρ. Γιώργου Πατούλη έχει ήδη δημιουργηθεί η πρώτη ομάδα με όλους τους ιατρούς της χώρας μας που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με σκοπό οι υπηρεσίες τους να πιστοποιηθούν στο εξωτερικό, έτσι που η παρουσία τους να είναι διεθνώς επίσημα αναγνωρισμένη για να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τουρίστες που θα έρχονται στη Ελλάδα με την επιθυμία να προχωρήσουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Στο συνέδριο μετείχαν μέσω της συμβολής του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών GDHI εκπρόσωποι των Ομογενειακών Κοινοτήτων και ελληνικοί ιατρικοί σύλλογοι από τις ομογενειακές κοινότητες του εξωτερικού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Μελβούρνη Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο καθηγητής Γιώργος Παπαδαντωνάκης, αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ilinois στο Σικάγο και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κρητών στο Σικάγο, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Κύριος Αντώνης Γασπαρής, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Μεγάλη Βρετανία Δρ. Κυριακή Σονίδου, η Πρόεδρος των Ελλήνων ιατρών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (He.Di.D.A) Δρ. Αθηνά Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου. Από την πλευρά της Ελιτούρ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας, Πέτρος Μαμαλάκης και η επικεφαλής τομέα εξωστρέφειας της ελιτούρ κα Βάκη Πάκα. Οι διακεκριμένοι Έλληνες της ομογένειας αναφέρθηκαν στην βοήθεια που παρέχει ο Ελληνισμός στην ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Πρόεδρο του ΙΣΑ και Προέδρο του Παγκόσμιου Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών Δρ. Γιώργο Πατούλη.