Την Τρίτη 25/7/2023 κοινοποιήθηκε στο Δήμο Διονύσου από την Περιφέρεια Αττικής, το υπ’αριθμ. 77528/5090 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Διαβίβαση προς δημοσιοποίηση και διαβούλευση του φακέλου ΜΠΕ για την εκμετάλλευση τεσσάρων (4) λατομείων μαρμάρων συνολικού εμβαδού 803.745 m2 στη θέση ‘‘ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ’’ της Δ.Ε. Διονύσου Δήμου Διονύσου Αττικής».
Με το εν λόγω έγγραφο, το οποίο απευθύνεται προς την Περιφέρεια Αττικής, τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το ΓΕΕΘΑ, διαβιβάζεται ο Φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ο οποίος θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών, εντός του οποίου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εναντίωσης στην ΜΠΕ από τα σχετικά όργανα (Τοπικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο Περιφερειακό Συμβούλιο και πολίτες).
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρώτη προσπάθεια των επιχειρηματικών συμφερόντων, όταν κατακερμάτισαν τη συνολική έκταση σε τέσσερις χώρους, λαμβάνοντας τέσσερις άδειες ερευνών, καταθέτοντας αντίστοιχα τέσσερις ΜΠΕ και θέτοντας σε διαβούλευση τη μία εξ αυτών (για το χώρο ΛΧ1).
Με συντονισμένες ενέργειες του Δήμου, η ΜΠΕ αυτή απορρίφθηκε ομόφωνα από τα αρμόδια Συλλογικά όργανα αλλά και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αρχειοθετήθηκε, παρασύροντας στην ίδια τύχη και τις ΜΠΕ των τριών άλλων χώρων, με κύρια επιχειρήματα ότι ενδεχόμενη εκμετάλλευση στον εξεταζόμενο χώρο ΛΧ1, πλήττει βάναυσα τους αρχαιολογικούς χώρους και άρα απαγορεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο, ενώ αυτό αντίκειται και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών (Ν.4277/2014) αφού, σύμφωνα με τις διατάξεις του, δεν επιτρέπεται η επαναδραστηριοποίηση ανενεργών (ουσιαστικά νέων) λατομείων στο Πεντελικό.
Για τους ίδιους λόγους, είμαστε βέβαιοι ότι και η νέα -όσο και έωλη- προσπάθεια της εταιρίας «Μεγαλιθική» θα πέσει στο κενό. Γιατί ακόμη και με την κοινή λογική, και μάλιστα θεμελιωμένη απολύτως με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν μπορεί να βλάπτει το Πεντελικό η εκμετάλλευση στο χώρο ΛΧ1 και να μην το βλάπτει η εκμετάλλευση σε ευρύτερη έκταση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χώρος αυτός. Ειδικά μάλιστα όταν οι υπόλοιποι τρεις χώροι επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, τόσο τους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, ήδη εργαζόμαστε συστηματικά για την εκ νέου απόρριψή της, καλώντας σε εγρήγορση και ετοιμότητα τους πάντες: Δημοτικές Παρατάξεις, συλλογικότητες και απλούς πολίτες. Πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση να συγκαλέσουμε τα Δημοτικά μας όργανα, για τις σχετικές Αποφάσεις.
Όμως, με αφορμή αυτή την πρόκληση, ως Δήμος Διονύσου:
– Τονίζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το Πεντελικό όρος είναι και θα παραμείνει πνεύμονας πρασίνου για ολόκληρη την Αττική, με μόνη αποδεκτή επιλογή την ανάπλασή του για πολιτιστικές, αθλητικές ή αντίστοιχες δράσεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε συμμετέχουμε στην προωθούμενη προγραμματική σύμβαση με τον ΣΠΑΠ, για την εκπόνηση της μελέτης και των αντίστοιχων έργων ανάπλασης – αξιοποίησης των Εκκλησιών στο Πεντελικό.
Για το ίδιο λόγο, επίσης, η σχετική μελέτη για την ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών, η οποία ολοκληρώνεται σύντομα, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αυτές τις διαδρομές του Πεντελικού.
Για τον ίδιο λόγο, τέλος, συζητάμε με τα αρμόδια Υπουργεία για την ανάπλαση των επίμαχων ανενεργών λατομείων, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, θεάτρου, κλπ.
– Αναμένουμε, παράλληλα, την υλοποίηση το ταχύτερο δυνατόν της εκπεφρασμένης κυβερνητικής δέσμευσης στη Βουλή από τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, για την εισαγωγή μεταβατικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται στο εξής ούτε καν η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών ερευνών στο Πεντελικό, αφού ούτως ή άλλως, η Αρχαιολογική νομοθεσία αλλά και το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών, καθιστά ατελέσφορες τις αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις και άρα πρέπει να παύσει να αναστατώνεται κάθε φορά η τοπική κοινωνία, χωρίς λόγο.
– Εκφράζουμε τέλος, την έντονη δυσαρέσκειά μας, προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την προωθούμενη διαβούλευση στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ουσιαστικά εντός του Αυγούστου – μήνα θερινών διακοπών- και προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας αξιολόγησης του φακέλου χωρίς να ληφθούν υπόψη τόσο η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) όσο και άλλων φορέων οι οποίοι έχουν ήδη απορρίψει τις παλαιότερες ΜΠΕ της εταιρίας «Μεγαλιθική».
Για εμάς η διασφάλιση του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του Πεντελικού Όρους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Διονύσου, αποτελεί μονόδρομο.