Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΦοιτητική στέγη: Σε αδιέξοδο πολλοί γονείς και φοιτητές με τα πανάκριβα ενοίκια...

Φοιτητική στέγη: Σε αδιέξοδο πολλοί γονείς και φοιτητές με τα πανάκριβα ενοίκια – Οι συμβουλές

Λύσεις στην προσπάθεια πολλών γονέων να βρουν ακίνητο για τα παιδιά τους που θα κληθούν να σπουδάσουν σε άλλη πόλη θα πρέπει να δώσει η πολιτεία το επόμενο διάστημα, καθώς αυτό που συμβαίνει –και– φέτος δεν μοιάζει να είναι βιώσιμο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, που ταυτόχρονα φιλοξενούν και πανεπιστημιακές σχολές, όπως π.χ. η Κρήτη και η Κέρκυρα, όπου το μέσο ζητούμενο ενοίκιο για ένα φοιτητικό διαμέρισμα της τάξεως των 50-60 τ.μ. ανέρχεται σε 500-550 ευρώ και ταυτόχρονα πολύ συχνά συνοδεύεται από την απαίτηση αποχώρησης του φοιτητή κατά το διάστημα από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή στις ημερομηνίες των εξεταστικών περιόδων, η μετακίνηση της σχολής σε άλλη πόλη, λιγότερο τουριστική, και η υποχρεωτική μείωση των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ενόψει της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας για μίσθωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δίνει σε νέους φοιτητές και γονείς τις ακόλουθες διαχρονικές συστάσεις:

  • Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!
  • Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
  • Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!
  • Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
  • Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
  • Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
  • Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
  • Μακριά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
  • Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.

πηγή: newsbomb.gr



Ροη Ειδήσεων