Σήμερα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012, χωρίς αναδρομική ισχύ.
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να δοθούν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα γρηγορότερα αυξήσεις. Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός, η αύξηση δεν αφορά μόνο τον βασικό μισθό, αλλά αφορά και σε ό,τι συνδέεται με αυτόν.
«Η οικονομία πάει καλά και μπορούμε να προχωρήσουμε νωρίτερα στο “ξεπάγωμα” των τριετιών, γιατί πιστεύουμε ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και, άρα, θα καταφέρει να αντέξει αυτό το βάρος, κυρίως, όμως, το κάνουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλη αδικία κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων να μην έχουν πάρει καμία αύξηση όλα αυτά τα χρόνια. Εάν στο ενδιάμεσο διάστημα από τις 14/2/2012 έως τις 31/12/2023, κάποιος εργοδότης έχει δώσει αυξήσεις πάνω από τον βασικό μισθό, αυτές θα προσμετρηθούν στην αύξηση. Αν έχει δώσει παραπάνω από το 30%, ο εργαζόμενος δεν θα λάβει παραπάνω αύξηση, ενώ, αν έχει δώσει λιγότερο από το 30% και έχει συμπληρώσει τρεις τριετίες, θα λάβει το υπόλοιπο» αποσαφήνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Για την απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. «Είναι οξύμωρο και αντιφατικό η ΑΔΕΔΥ να κάνει απεργία. Ωστόσο, δημοκρατία έχουμε, όποιος θέλει κάνει απεργία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις σχετικά με τις, μέχρι τώρα, επιδόσεις της κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε, μεταξύ άλλων: «Είναι ένα δύσκολο τρίμηνο, στο οποίο έχει συμβεί μία αλληλουχία πολύ δυσάρεστων γεγονότων. Αυτή η στεναχώρια προφανώς θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά. Αυτή, όμως, είναι η μισή εικόνα της Ελλάδας. Η άλλη μισή είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, την 1η Ιανουαρίου του 2024, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν, για πρώτη φορά, αύξηση, μετά από 12 χρόνια και, με τις τριετίες, που “ξεπαγώνουμε”, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικών υπαλλήλων θα λάβουν αυξήσεις, που δεν είχαν δει εδώ και 12 χρόνια», ενώ και ο τουρισμός καταγράφει υψηλές επιδόσεις το 2023. «Οι αυξήσεις είναι μόνιμες, ο πληθωρισμός είναι παροδικός και, κάποια στιγμή, θα πέσει. Οι αυξήσεις θα μείνουν. Αυτές οι κινήσεις που καταφέρνει και κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμβαίνουν, γιατί η οικονομία της χώρας πάει καλά» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
πηγή: απε-μπε