Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Νότιου Τομέα ΑθηνώνΆγιος Δημήτριος: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023 - Επικεντρωνόμαστε πανευρωπαϊκά στην “ Εξοικονόμηση...

Άγιος Δημήτριος: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023 – Επικεντρωνόμαστε πανευρωπαϊκά στην “ Εξοικονόμηση Ενέργειας ”

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει στην «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι και η Ελλάδα, όπου ο θεσμός στηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δίνοντας σε Δήμους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στοχευμένες δράσεις και μαζί με τους πολίτες να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν νέους βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της μετακίνησης στον αστικό ιστό, ενθαρρύνοντας και προωθώντας έτσι τη Βιώσιμη Κινητικότητα.

Φέτος, στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να επικεντρώσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω εναλλακτικών τρόπων για την μετακίνησή τους ανακαλύπτοντας έτσι εκ παραλλήλου και την ομορφιά της πόλης, της περιοχής ή της χώρας τους, παραμένοντας επίσης, σωματικά και ψυχικά υγιείς. Στον πυρήνα των δράσεων που σχεδιάζει και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, μπαίνει το περπάτημα, το ποδήλατο, η ασφάλεια στη μετακίνηση, αλλά και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την ασφάλεια και υγεία των πολιτών.  Ως εκ τούτου, κάτω από τη φετινή πανευρωπαϊκή «ομπρέλα» δρώμενων με τίτλο “Εξοικονόμηση Ενέργειας” ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σχεδίασε για μια ολόκληρη εβδομάδα μια σειρά από δράσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους:

Μέσα από πρωινές και απογευματινές δράσεις, βιωματικά εργαστήρια και ενημερώσεις θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού σε θέματα γύρω από την ασφαλή, ανεμπόδιστη και συμπεριληπτική μετακίνηση. Οι βιωματικές αυτές δράσεις θα στοχεύσουν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του σεβασμού προς το συνάνθρωπο καθώς και της ευαισθητοποίησης των παιδιών για τους εναλλακτικούς και ασφαλείς τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, οι οποίοι εκτός των άλλων μειώνουν σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα, την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα δηλαδή, που αφήνει κάθε άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Οι πρωτοβουλίες του Δήμου επικεντρώνουν στην παράμετρο της προστασίας του Περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων, υπογραμμίζοντας πως οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμβάλλουν στην αναβάθμιση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής διάστασης του Δήμου.

Καθημερινά και για μια ολόκληρη εβδομάδα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια από τις βιωματικές δράσεις που περιλαμβάνουν μαθήματα – σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής και ΚΟΚ, δημιουργικά και περιβαλλοντικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, εικαστικές παρεμβάσεις, παρουσιάσεις μελετών του Κολυμβητηρίου και του Πάρκου Ασυρμάτου, δράσεις για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, ποδηλατοβόλτες με ασφάλεια στην πόλη και πολλά άλλα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 με μια μεγάλη «εκτός κλίματος» Outta Climate συναυλία στο Πάρκο Ασυρμάτου, η οποία θα κλείσει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για τον Άγιο Δημήτριο.



Ροη Ειδήσεων