Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑποκλειστική συνέντευξη Attica Times: Ισίδωρος Μάδης: «Ο δήμος μας έχει προοπτική και...

Αποκλειστική συνέντευξη Attica Times: Ισίδωρος Μάδης: «Ο δήμος μας έχει προοπτική και εμείς την κάνουμε πράξη»

Ισίδωρος Μάδης: «Ο δήμος μας έχει προοπτική και εμείς την κάνουμε πράξη»

«Ο δήμος μας έχει προοπτική και εμείς την κάνουμε πράξη» σημείωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, λίγο πριν κλείσει την τοποθέτησή του κατά τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στα Γλυκά Νερά. Η αλήθεια είναι πως σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ο Ισίδωρος Μάδης έχει καταφέρει ένα ξεχωριστό ρεκόρ που λίγοι αυτοδιοικητικοί έχουν πετύχει: να εφαρμόσει σε μέγιστο βαθμό το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη το 2019.

Προετοιμασμένος από παλιά, έμπειρος αυτοδιοικητικός, γνώριζε τι χρειάζεται ο Δήμος Παιανίας αλλά κυρίως πως θα το καταφέρει. Αυτό που δεν είχε υπολογίσει ήταν τον καταστροφικό νόμο Σκουρλέτη για την απλή αναλογική. Συνέπεια αυτού ο Δήμος Παιανίας κατάφερε να ψηφίσει τον πρώτο προϋπολογισμό σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκλογή της διοίκησης, δηλαδή το καλοκαίρι του 2020. Ενας χρόνος χαμένος όπως εξηγούν συνεργάτες του Ισίδωρου Μάδη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ουκ ολίγα: από την πανδημία μέχρι την ενεργειακή κρίση, προβλήματα που βασάνισαν το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σε τοπικό επίπεδο την έλλειψη μελετών, τα παιχνίδια της αντιπολίτευσης και σαν κερασάκι στην τούρτα το ναυάγιο του έργου της αποχέτευσης στα Γλυκά Νερά που άφησε πίσω του διαλυμένους δρόμους και αγανακτισμένους πολίτες. Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα σημειώνουν πως επί δύο χρόνια πάλευε από κοινού με την ΕΥΔΑΠ για να διασωθεί το έργο και να μην εκπέσει ο εργολάβος. Μόνο που όπως αποδείχθηκε αυτό ήταν μονόδρομος!

Έργα πλέον των 50.000.000 ευρώ

Ο Ισίδωρος Μάδης φαίνεται να το είχε αντιληφθεί εγκαίρως για αυτό και ζήτησε από τις υπηρεσίες του να εκπονήσουν μελέτη οδοποιίας. Με αυτή ανα χείρας απευθύνθηκε σε κάθε χρηματοδοτική πηγή έως ότου ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας συμφώνησε να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2.600.000 ευρώ! Σήμερα με τον ανάδοχο να έχει προκύψει η υπόθεση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο με το επόμενο βήμα να αφορά την εγκατάσταση του εργολάβου. «Δεν έχει τόσο σημασία αν το έργο θα ξεκινήσει λίγο πριν τις εκλογές ή αμέσως μετά, σημασία έχει ότι θα γίνει» είπε ο ίδιος στην εκδήλωση των εγκαινίων απευθυνόμενος σε κατοίκους της δημοτικής ενότητας.

Στη λίστα με τα απρόοπτα ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα στατικότητας των κτιρίων που στεγάζονται τα Γυμνάσια της Παιανίας. Ο Δήμαρχος Παιανίας είχε ζητήσει να γίνει ο έλεγχος και η τακτοποίηση των δημοτικών κτιρίων όπως ο νόμος προέβλεπε ήδη από το 2017 αλλά η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε προχωρήσει. Ξαφνικά το καλοκαίρι του 2022, ένα μήνα περίπου πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τη μελέτη προέκυψε σοβαρό ζήτημα με τον Ισίδωρο Μάδη να καλείται να διαχειριστεί εκατοντάδες μαθητές και τις οικογένειές τους. Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο της διπλοβάρδιας, η μόνη εφικτή λύση ήταν η προσωρινή τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών. Και εδώ πρόβλημα: η ΚΤΥΠ δήλωσε αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες του δήμου και ο δήμαρχος ανέλαβε από ίδιους πόρους να δώσει λύση: με αυτοχρηματοδότηση ύψους περίπου 500.000 ευρώ προμηθεύτηκε τις απαραίτητες αίθουσες και τα δύο σχολεία ξεκίνησαν κανονικά τη λειτουργία τους. Παράλληλα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προχωρήσει όχι απλά η αποκατάσταση του προβληματικού κτηρίου αλλά ο συνολικός εκσυγχρονισμός.

Αποχέτευση από την αρχή

Οι αναποδιές δεν εμπόδισαν τον Δήμαρχο Παιανίας να εφαρμόσει και τα όσα είχε εντάξει στο πρόγραμμά του. Κορωνίδα το έργο της αποχέτευσης στη ΔΕ Παιανίας. Ένα έργο που ξεκίνησε και γκρεμίστηκε κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί –και μάλιστα σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου – από τον Ισίδωρο Μάδη. Αν και ο εργολάβος κηρύχτηκε έκπτωτος το 2017, μέχρι το 2019 δεν έγινε η παραμικρή κίνηση από πλευράς διοίκησης. Όλα αυτά άλλαξαν με υπογραφή Μάδη. Όχι μόνο το έργο επανεκκινεί με ευθύνη της ΕΥΔΑΠ αλλά ο Δήμαρχος Παιανίας εξασφάλισε και το κόστος συνδέσεων απαλλάσσοντας τους κατοίκους της Παιανίας από έναν βραχνά.

Ψηλά στο προεκλογικό του πρόγραμμα ήταν η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Ο Ισίδωρος Μάδης είχε επισημάνει την έλλειψη τέτοιων χώρων από χρόνια. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν η σύνταξη μελετών και η χρηματοδότησή τους. Σήμερα οι κάτοικοι του Δήμου έχουν στη διάθεσή τους μια νέα πλατεία με παιδική χαρά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Ένα αίτημα 30 ετών περίπου ικανοποιήθηκε.

Εργα για τους κατοίκους

Στο Φούρεσι αποδόθηκαν στους κατοίκους νέα πλατεία,  παιδική χαρά και αθλητικοί χώροι ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα πολλών ετών. Στην οδό Σολωμού στα Γλυκά Νερά κατασκευάζεται νέα πλατεία με παιδική χαρά σε έκταση 3 περίπου στρεμμάτων ενώ προχωρά η ανάπλαση με στόχο την δημιουργία δύο ακόμα κοινόχρηστων χώρων υψηλών προδιαγραφών στη διασταύρωση των οδών Ι. Σιδέρη και Νικολογιάννη (θέση πουρνάρι) όπου προβλέπεται παιδική χαρά, πλατεία σε δύο επίπεδα και διαδρομή των βοτάνων αλλά και στον κοινόχρηστο χώρο ΚΧ 1691, ο οποίος βρίσκεται στις οδούς Παπαχαραλάμπους και Χρυσανθέμων όπου δημιουργείται μια πρότυπη πλατεία με βοτανικό κήπο.

Επιπλέον:

Σύντομα τα Γλυκά Νερά θα έχουν έναν ακόμα κοινόχρηστο χώρο, ένα πάρκο 6.000 τετραγωνικών μέτρων στους πρόποδες του Υμηττού, έργο ενταγμένο στις προτάσεις του ΣΠΑΥ.

Προχωρά η ανάπλαση της πλατείας Κορυτσάς και η κατασκευή δημοτικού κτιρίου επί αυτής με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής όπως ο ίδιος ο Γ. Πατούλης ανακοίνωσε. Τα Γλυκά Νερά θα αποκτήσουν την κεντρική πλατεία που ποτέ δεν είχαν αλλά και ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.

Υπάρχει έτοιμη μελέτη για μεγάλη αστική ανάπλαση 23.000 τμ στην παραρεμάτιο περιοχή στην 5η ΠΕ που στόχο έχει να αλλάξει την εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής. Ένας πολυχώρος για μικρούς και μεγάλους.

Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Παιανίας η οποία σήμερα στα χαρτιά είναι δρόμοι.

Σε τροχιά ανάπτυξης περνά μετά από 20ετή αναμονή και ο οικισμός της Αργιθέας με την τακτοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Παιανίας και εγγραφή τους στο Κτηματολόγιο.

Ο Δήμος Παιανίας αποκτά Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης ξεκαθαρίζοντας οριστικά τις χρήσεις γης.

Ξαναζωντανεύουν τα Ολυμπιακά Ακίνητα

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα Ολυμπιακά Ακίνητα που ήταν αφημένα στην τύχη τους με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Ο Ισίδωρος Μάδης εξασφάλισε την εκπόνηση μελέτης με ιδιωτικούς πόρους και στη συνέχεια τη χρηματοδότησή της υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων. Ακολούθησε κυβερνητική πρωτοβουλία και πλέον τα Ολυμπιακά Ακίνητα εντάσσονται στον κρατικό σχεδιασμό για αξιοποίησή τους με τον Δήμο Παιανίας να διατηρεί τα δικαιώματα του στο χώρο αλλά και συμμετοχή στη διοίκηση του φορέα.

Στον τομέα της παιδείας και μέσω του σχεδίου «Παιδεία 2021-2023» ο Ισίδωρος Μάδης έγινε ο πρώτος δήμαρχος μετά από δύο δεκαετίες που εξασφάλισε ένα νέο σχολείο για τον δήμο του ενώ τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν 1.300.000 ευρώ περίπου σε έργα συντήρησης και αποκαταστάσεων αλλά και αναβάθμισης εξοπλισμού. Χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται το κόστος προμήθειας των αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών του 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας, αίθουσες που στην συνέχεια θα καλύψουν πάγιες ανάγκες της σχολικής κοινότητας.

Νέο σχολείο μετά από 20 χρόνια

Σύντομα ξεκινά η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται  για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο προϋπολογισμού 4.686.000 ευρώ. Στόχος είναι η ανέγερση δύο επιπλέον σχολικών κτιρίων: Του 3ου Νηπιαγωγείου Γλυκών Νερών και του 4ου Νηπιαγωγείου Παιανίας ενώ εκπονείται και μελέτη για νέο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου και Λυκείου Παιανίας. Επιπλέον, ο Δήμος Παιανίας μπήκε μπροστάρης για το νέο ειδικό σχολείο που θα καλύψει υπερτοπικές ανάγκες.

Πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Παιανίας είχε πρωταγωνιστήσει στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων για την κατάσταση που επικρατούσε στο κοιμητήριο. Πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν: μετά από 44 ολόκληρα χρόνια το κοιμητήριο των Γλυκών Νερών πέρασε σε φάση νομιμότητας ενώ ολοκληρώνονται και τα έργα ανάπλασής του με ίδιους πόρους. Στην Παιανία ξεκίνησαν οι εργασίες για την επέκταση ενώ και στις δύο δημοτικές ενότητες ολοκληρώθηκε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού των κοιμητηρίων με σεβασμό στους νεκρούς και τους οικείους τους.

Τα χωράφια έγιναν δρόμοι

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Παιανίας είναι οι ελλείψεις βασικών υποδομών, όπως διανοίξεις οδών. Διανοίξεις όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να νιώθουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Αυτό πλέον αλλάζει: στο Μιχούλι βρίσκεται σε εξέλιξη έργο διανοίξεων και τοποθέτησης κρασπεδορείθρων συνολικού μήκους 10.450μ. Πρόκειται για δρόμους που σήμερα είναι εντελώς αδιάνοιχτοι καθώς και δρόμους που αλλάζει η χάραξή τους βάση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται και η κατασκευή της Οδού Χρυσανθέμων με την παράλληλη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης έτσι ώστε να μην προκληθούν νέες φθορές μελλοντικά στο ίδιο σημείο.

Επιπλέον γίνεται αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης στις περιοχές της Νότιας Γειτονιάς στη ΔΕ Γλυκών Νερών και στο Μιχούλι στη ΔΕ Παιανίας, ένα έργο πνοής που έρχεται να αντιμετωπίσει χρονίζοντα προβλήματα σε δυο περιοχές με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα δύο έργα είναι συνολικού ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ξεκινά και η ανάπλαση στο τμήμα της Λεωφόρου Παλαιοπαναγιάς από τη Λεωφόρο Λαυρίου έως την οδό Αρτέμιδος με χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσια του προγράμματος βελτίωσης οδικής ασφάλειας με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ασφαλούς κινητικότητας για οχήματα και πεζούς.

Εκείνο που ο ίδιος ο Δήμαρχος Παιανίας θεωρεί παράσημό του είναι πως μετά από καθυστερήσεις 25 περίπου ετών, έκλεισε οριστικά και η εκκρεμότητα με την πράξη εφαρμογής στην Βόρεια Γειτονιά στα Γλυκά Νερά. Στις 31 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η καταχώρηση της κυρωμένης πράξης εφαρμογής στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής. Με αυτό τον τρόπο, άνοιξε πια ο δρόμος στους ιδιοκτήτες της περιοχής να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους!

Οι συνεργάτες του πάλι προτάσσουν δύο άλλα έργα:

τη δημοτική συγκοινωνία η οποία ξεκινά το 2024 εξυπηρετώντας τους κατοίκους και των δύο κοινοτήτων. Η χρηματοδότηση για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων έχει εξασφαλιστείαπό το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά κυρίως
το γεγονός ότι ο Ισίδωρος Μάδης έβαλε σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου Παιανίας. «Παρέλαβε έναν δήμο χωρίς αρχή, μέση και τέλος και τώρα υπάρχει ένας δήμος οργανωμένος σε κάθε τομέα» λένε χαρακτηριστικά.

Ο μεγάλος αντίπαλος για τον Δήμαρχο Παιανίας στις 8 Οκτωβρίου είναι ο ίδιος του ο εαυτός καθώς τα στοιχήματα προβλέπουν επανεκλογή από την πρώτη αναμέτρηση. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει είναι να ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα την πρώτη του θητεία.



Ροη Ειδήσεων