Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑποκλειστική συνέντευξη Attica Times:Βασίλης Ζορμπάς: Με οδηγό την σοβαρότητα και τα έργα

Αποκλειστική συνέντευξη Attica Times:Βασίλης Ζορμπάς: Με οδηγό την σοβαρότητα και τα έργα

Δώσαμε  πολύ μεγάλη βαρύτητα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό με νέες εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Κύριε Δήμαρχε,

Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η δημοτική σας θητεία και θα ζητήσετε από τους συμπολίτες σας την ψήφο τους για την επανεκλογή σας.

– Κάνοντας  έναν απολογισμό του έργου σας τι πιστεύετε ότι έχετε  πετύχει;

Αυτά τα 4 χρόνια διανύσαμε  μία περιπετειώδη  διαδρομή. Κι αυτό διότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας άγγιξαν και τον δικό μας  δήμο. Τροχοπέδη ήταν και η εφαρμογή της απλής αναλογικής.  Παρόλα  αυτά, υλοποιήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι από το έργο που είχαμε εξαγγείλει στο πρόγραμμά μας,  το 70 %του Τεχνικού Προγράμματος εκτελέστηκε.Να σημειωθεί, ότι την 4ετία 2014-2019, η προηγούμενη διοίκηση εκτέλεσε το 8% περίπου.Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα όσα είχαν προγραμματιστεί  πραγματοποιήθηκαν, όμως τα περισσότερα έργα έχουν γίνει και κάποια άλλα προχωρούν προς υλοποίηση. Όπως ξέρετε, απαιτείται πάρα πολύς χρόνος από τη στιγμή που ξεκινάει κάτι έως ότου ολοκληρωθεί. Η αρχική μελέτη,η εξεύρεση χρηματοδότησης,η προκήρυξη του διαγωνισμού,ηυπογραφή της σύμβασης, η εγκατάσταση του εργολάβου χρειάζονται και χρόνο,και πολλή δουλειά,ασχέτως αν κάποιοι προσπαθούν να το υποβαθμίσουν. Οι διαδικασίες διαρκούν από 1,5 έως 2,5 χρόνια. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το πιο σημαντικό. Όλα αυτά τα χρόνια διοικήσαμε το Δήμο με σοβαρότητα,απόλυτηδιαφάνεια και χρηστή διαχείριση στα οικονομικά ,κάτι που είχαμε κάνει και στην προηγούμενη θητεία μας το 2010.  Δρομολογήσαμε  μεγάλα έργα, αλλά και υλοποιήσαμε πολλά μικρότερα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε χρηματοδοτήσεις ύψους 50.000.000 ευρώ, κάτι πρωτοφανές στην πόλη, τα τελευταία 30 χρόνια.

-Το Κολυμβητήριο είναι μέσα σε αυτά τα μεγάλα έργα. Σωστά;

Πολύ σωστά! Το  κολυμβητήριο, μια τρύπα ,δηλαδή, για δεκαετίες στην καρδιά της πόλης. Καταφέραμε να  το ξεμπλοκάρουμε ,να  κάνουμε διαγωνισμό,να υπογράψουμε  σύμβαση με τον εργολάβο. Σε δυόμιση χρόνια από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί, ένα όνειρο θα έχει γίνει πραγματικότητα .

-Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης;

Ένα έργο για το οποίο έχετε προσπαθήσει  πολύ .Η αλήθεια είναι ότι τέτοια  έργα δεν γίνονται συχνά διότι είναι υψηλό και το κόστος κατασκευής και το κόστος λειτουργίας.

Είναι  ένα έργο ζωής.   Είναι για τα ενήλικα ΑΜΕΑ με Νοητική Υστέρηση της πόλης μας.  Τα παιδιά αυτά είναι παιδιά μας! Οι γονείς βασανίζονται στην ιδέα του τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά,όταν φύγουν από τη ζωή.  Έχει μελετηθεί πολύ η λειτουργία και η οργάνωσή του .Επιγραμματικά να πω ότι θα είναι το δικό τους σπίτι με εξειδικευμένα προγράμματα και ιατροφαρμακευτική φροντίδα.Τα παιδιά γνωρίζονται 25 χρόνια, είναι μαζί στο Μουσικοκινητικό Εργαστήρι για ΑμεΑ που λειτουργεί στη πόλη  μας, συμμετέχουν σε δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις και συναντιώνται καθημερινά.Σ´αυτό το σημείο έχουμε φθάσει με πολλή προσπάθεια  από κοινού με τους γονείς.Θέλουμε,στη σκέψη ότι κάποτε θα απέλθουν,να αισθάνονται ασφάλεια αναφορικά με το μέλλον των παιδιών τους.

Αυτό θα προστεθεί  στο πολυδιάστατο δίκτυο δομών και προγραμμάτων του Δήμου μας,ο οποίος διαθέτει για την Κοινωνική Πολιτική ,ετησίως,πάνω από  το 20% του  προϋπολογισμού του. Θα ήθελα,κάποια άλλη στιγμή,να αναφερθώ  εκτενώς σ´αυτόν τον τομέα γιατί το αξίζει. Ενδεικτικά να πω πως διαθέτουμε  Κοινωνικό  Παντοπωλείο (400 οικογένειες μηνιαίως), Κοινωνικό Μαγειρείο (110 γεύματα ημερησίως), καινοτόμο Πρόγραμμα  Ψυχοκοινωνικής  Ενδυνάμωσης  ατόμων που φροντίζουν βαρέως πάσχοντες ,ΚΑΠΗ (2000 μέλη), Βοήθεια στο σπίτι,Κέντρο Γυναίκας, Γραφείο  Απασχόλησης  και πολλά άλλα. Θέλει πολλή δουλειά και πολλά χρήματα για να διατηρηθούν και να διευρυνθούν και γι αυτό το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι πολύ σημαντικό.  Γιατί,όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο,έχουμε οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Επίσης, ένας  καινούργιος βρεφονηπιακός σταθμός στην περιοχή των Πευκακίων  παραδίδεται τη νέα  σχολική χρονιά στους μικρούς μας δημότες.

Να σημειώσω δε ότι στους  παιδικούς  μας σταθμούς εφαρμόσαμε σύστημα  ηλεκτρονικής εγγραφής, καταργήσαμε το κόστος επανεγγραφής, μειώσαμε το κόστος του λεωφορείου για οικονομικά ασθενείς οικογένειες, μειώσαμε τα τροφεία σε τρίτεκνεςοικογένειες και σε αυτές που χρειάζονται παράλληλη στήριξη , τοποθετήσαμε καινούργια παιχνίδια κλπ.

– Ανάπλαση βίλας Ιόλα. Το χαρακτηρίζετε υπερτοπικόέργο.

 Ο χώρος, στα 36 χρόνια που μεσολάβησαν από το θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα λεηλατήθηκε, βανδαλίστηκε.  Εαν κάποιος σκεφτεί πως ήταν τότε και πως είναι  τώρα , η σύγκριση είναι οδυνηρή. Εμείς φιλοδοξούμε,  να αποτελέσει πόλο έλξης και να προσελκύει επισκέψεις από όλη την Ελλάδα. Γι’αυτό το θεωρούμε υπερτοπικό.

Να πω και για την ανέγερση του Δημαρχείου,που ,όπως γνωρίζετε,είχε σταματήσει για λίγο ,αλλά οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

-Μικρότερα έργα, καθημερινότητας,υλοποιήθηκαν κύριε Δήμαρχε ;

Φυσικά! Η έκδοση πιστοποιητικών γίνεται χωρίς φυσική παρουσία με πρόσβαση  στην ψηφιακή  πύλη της Δημόσιας διοίκησης ,ενώ παρέχεται δωρεάν η κάρτα κατοίκου με προνόμια σε ιατρικά κέντρα ,κοντινά νοσοκομεία και καταστήματα της πόλης μας.

Επίσης ολοκληρώσαμε την ανάπλαση της κεντρικής  πλατείας ,της οδού Αιγαίου Πελάγους,(ενώ είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση της οδού Ειρήνης και της πλατείας του Αη Γιάννη), του σταδίου Σταύρος Κώτσης, του γήπεδου μπάσκετ στα Πευκάκια ,κάναμε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε νηπιαγωγεία, παιδικούς  σταθμούς και δημοτικά  κτίρια,  αναβαθμίσαμε με φωτισμό Led  πέντε  πλατείες  και άλλα πολλά μικρά έργα που μπορεί να μην φαίνονται,αλλά έγιναν.

Οι δημότες το γνωρίζουν! Και η αντιπολίτευση! Γι αυτό θα παρατηρήσετε ότι διαφορετικά ασκούν αντιπολίτευση όσοι έχουν διοικήσει, διότι γνωρίζουν, ενώ όσοι δεν έχουν διοικήσει προτείνουν ανέφικτα πράγματα, εκτός πραγματικότητας.

-Ρίχνοντας μια ματιά στο έργο σας παρατήρησα  ότι έχετε πολλά προγράμματα για τον πολιτισμό και αθλητισμό.

 Δώσαμε  πολύ μεγάλη βαρύτητα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό με νέες εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις. Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός  του Δήμου  μας (ΠΑΟΔΑΠ) κάνει  εξαιρετική δουλειά.

Θα σας πω μόνο ότι τα ποσά για συντηρήσεις , αναπλάσεις, κατασκευές αυξήθηκαν κατά 3.500%, ενώ για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό κατά 500%. Όπως βλέπετε, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Κατασκευάσαμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις  (γυμναστικής, χορού,ρυθμικής κ.α) και έγιναν ανακαινίσεις χώρων(Ωδείο, εργαστήρια Τέχνης). Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας,γίνεται η εγγραφή στα προγράμματα και η υποβολή προτάσεων.Λειτουργεί δωρεάν θερινός κινηματογράφος. Ο Δήμος μας διαθέτει εξαιρετική θεατρική ομάδα καθώς και παιδική θεατρική σκηνή.

Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος είναι πραγματικά μοναδικές και περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά  και ποιοτικές  μουσικές βραδιές.

 



Ροη Ειδήσεων