Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και χιλιάδες πρόσωπα σε ολόκληρη την Επικράτεια θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, διεκδικώντας μία θέση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Αναλυτικά, η αντιμισθία των αιρετών.
Έληξε το βράδυ της Πέμπτης (31/8) η προθεσμία των συνδυασμών που επιθυμούσαν να μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να δηλώσουν συμμετοχή στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Έως τις 23:59 της Πέμπτης έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η οριστική υποβολή των συνδυασμών και η επικύρωση των υποψηφιοτήτων στην Ηλεκτρονική Πύλη Υποψηφιοτήτων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (έως 22/08/2023), τα οποία αναμένεται να επικαιροποιηθούν τις επόμενες ημέρες, οι υποβληθέντες συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές ανέρχονται σε 947, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε 24.216 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων σε 22.951.
Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές οι υποβληθέντες συνδυασμοί ανέρχονται σε 51 και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι σε 2.554.
Οι αμοιβές που προβλέπονται για δημάρχους, αντιδημάρχους και περιφερειάρχες
Τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τον «Οδηγό για την καταστατική θέση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης», όπου παρουσιάζονται -μεταξύ άλλων- οι αποδοχές των αιρετών.
Σύμφωνα με αυτόν, το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων καθορίζεται με την υπ’ αριθ. 54698/5.10.2018 (Β’ 4704) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 72865/10.12.2018 (Β’ 5726) όμοια απόφαση.
Με τις προαναφερθείσες αποφάσεις, εκτός από το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων ορίζεται ότι οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 21% αυτής. Η αντιμισθία του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης είναι ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό της αντιμισθίας λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου. Η λήψη αντιμισθίας δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, εφόσον οι δήμαρχοι, οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και οι συμπαραστάτες του δημότη και της επιχείρησης έχουν τη δυνατότητα, με σχετική αίτησή τους προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου, να την αρνηθούν ή να την παραχωρήσουν για οποιονδήποτε κοινωνικό σκοπό.
Πιο συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων των οποίων ο πληθυσμός είναι πάνω από 100.000 πολίτες, αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Αθηναίων και 16 ακόμα μεγάλων πόλεων(Θεσσαλονίκη, Πάτρα , Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος, Καλλιθέα).
Ο αντιδήμαρχος αμείβεται με 2.137 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 897 ευρώ.
Ίδιο ποσό με τους δημάρχους των μεγαλουπόλεων λαμβάνουν και οι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες παίρνουν το ποσό των 3.206 ευρώ.
Σε μικρότερους δήμους με 20.000 έως 100.000 κατοίκους, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, του αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 718 ευρώ.
Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους, για τον μεν δήμαρχο ανέρχεται σε 2.565 ευρώ, για τον αντιδήμαρχο 1.282, ενώ για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 538 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα εν λόγω ποσά δεν περιλαμβάνονται έξοδα παράστασης, μετακίνησης (εκτός έδρας), χρήση υπηρεσιακού ΙΧ κ.ά.
Πηγή:autodioikisi