Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Γιάννης Μώραλης στα Παραπολιτικά 90,1: «Τα επόμενα πέντε χρόνια ο Πειραιάς θα...

Γιάννης Μώραλης στα Παραπολιτικά 90,1: «Τα επόμενα πέντε χρόνια ο Πειραιάς θα είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη»

Τι είπε για την παρουσίαση του συνδυασμού του

Την ανάγκη να προλάβουμε τις εξελίξεις σχετικά με την κλιματική κρίση, τόνισε ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. Ο δήμαρχος Πειραιά, κος Γιάννης Μώραλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την παρουσίαση του συνδυασμού του που είναι αύριο, όσο και στην υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Μώραλης με  αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες στην Θεσσαλία ανέφερε: «Δυστυχώς πρέπει να συνηθίσουμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες. Δεν ξέρω αν θα είναι στο Βόλο, στον Πειραιά ή οπουδήποτε αλλού το σημαντικό είναι να αποδεχτούμε ότι οι υποδομές της χώρας δεν είναι τέτοιες που να αντέξουν αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα. Δεν έχει σημασία ποιος είναι στην κυβέρνηση, δεν έχει σημασία ποιος είναι ο Περιφερειάρχης ποιος είναι  δήμαρχος από εκεί και πέρα είναι θέμα διαχείρισης και εκεί πράγματι θα κριθούμε και οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες και οι κυβερνόντες αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αντέξουν οι υποδομές της χώρας οι οποίες είναι πολλών δεκαετιών πριν τα νέα φαινόμενα τα καιρικά. Θα πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα και εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος όλοι από ό,τι  χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει είτε είναι λεφτά ευρωπαϊκά είτε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης είτε οτιδήποτε. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα έργα υποδομής. Αυτό τουλάχιστον έχουμε επιλέξει να κάνουμε στον Πειραιά, να αλλάξουμε όλους τους αγωγούς, να κάνουμε νέα φρεάτια να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές γιατί οι υποδομές στον Πειραιά είναι της δεκαετίας του ’50-’60-’70  και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα νέα φαινόμενα.  Δεν το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, γκρινιάζουμε και δικαιολογημένα γκρινιάζουμε γιατί δεν είναι ευχάριστο δάση να καίγονται ή πόλεις να πλημμυρίζουν δυστυχώς όμως το βλέπουμε σε κράτη με πολύ ισχυρότερες υποδομές από εμάς και οικονομίες. Το βλέπουμε στην Γερμανία, το βλέπουμε στην Γαλλία, το βλέπουμε στην Ιταλία, στην Αμερική , στον Καναδά σε πάρα πολλά κράτη βλέπουμε ότι δεν μπορούν και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές να αντιμετωπίσουν επαρκώς αυτά τα φαινόμενα.

Πρέπει να διαχειριστούμε το σήμερα όσο καλύτερα μπορούμε και να βάλουμε ένα γρήγορο βηματισμό και προγραμματισμό ώστε να προλάβουμε αυτές τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το κλίμα. Προφανώς έχουμε ευθύνη αν δεν είναι καθαρά τα φρεάτια, προφανώς έχουμε ευθύνη αν δεν κάνουμε αντιπυρικές ζώνες, προφανώς έχουμε ευθύνη αν δεν καθαρίζουμε τα οικόπεδα που έχουν μέσα πευκοβελόνες και αποτέλεσμα είναι η φωτιά να εξαπλώνεται, προφανώς πρέπει να γίνει καλύτερη προετοιμασία από όλους μας».

Οι νέες προκλήσεις

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προκλήσεις για την επόμενη τετραετία  ο κ. Μώραλης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η κλιματική κρίση και τα ενεργειακά θα είναι προτεραιότητα για όλους μας. Το δεύτερο είναι να συνεχίσουμε το δίχτυ κοινωνικής συνοχής. Το σύνθημα μας στον Πειραιά είναι «κανένας Πειραιώτης μόνος του», αυτό υλοποιούμε αυτό θα συνεχίσουμε.  Και το τρίτο είναι η εξωστρέφεια και «η πιο όμορφη πόλη». Αυτό που έχουμε κάνει στον Πειραιά με τον πύργο, με το Μικρολίμανο, με τις  αναπλάσεις μας, με όλα όσα δημιουργούμε και έχουμε δημιουργήσει ήδη έχει αλλάξει ο Πειραιάς αλλά τα επόμενα πέντε χρόνια ο Πειραιάς θα είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη».

Η παρουσίαση του συνδυασμού του

Με αφορμή  την αυριανή παρουσίαση του συνδυασμού ο κ. Μώραλης δήλωσε: «Αύριο το απόγευμα, στις 18:30 στο εστιατόριο του Σταδίου Καραϊσκάκη έχουμε την παρουσία του ψηφοδελτίου μας.  Αυτό που με ικανοποιεί εμένα είναι ότι έχει πολλά νέα παιδιά και εννοώ 18-19 20 ετών και με χαροποιεί γιατί βλέπω ότι αρχίζουν και ενεργοποιούνται τουλάχιστον για τοπικά ζητήματα.  Δεν ξέρω αν ενδιαφέρεται η νεολαία για την κεντρική διοίκηση, αν έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στις διάφορες μορφές εξουσίας αλλά βλέπω ότι για τοπικά ζητήματα αρχίζουν και ενεργοποιούνται. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και επίσης έχουμε αυξημένο το γυναικείο φύλο, έχουμε υπερβεί εμείς την ποσόστωση του 40% και βλέπω και ανθρώπους που είναι επιστήμονες που αρχίζουν και δείχνουν ενδιαφέρον για την πόλη τους. Έχουμε κάποιες «απουσίες» οι οποίοι υποστηρίζουν το συνδυασμό αλλά για δικούς τους προσωπικούς, επαγγελματικούς λόγους δεν θα συμμετέχουν.  Τρανταχτό παράδειγμα είναι και ο ιδρυτής του συνδυασμού ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος δεν δύναται να κατέβει αλλά θα είναι δίπλα μας στη μάχη αυτή. Όπως ο πρώην δήμαρχος ο κ. Αγραπίδης, ο Α. Νικοπολίδης, η Ε. Νταϊφά άνθρωποι που ήταν μαζί μας όλα αυτά τα 9 χρόνια για δικούς τους επαγγελματικούς λόγους δεν μπορούν να συνεχίσουν όμως είναι δίπλα στο συνδυασμό τον στηρίζουν.  Είμαστε ικανοποιημένοι, πάμε με όρεξη και διάθεση για μια τρίτη θητεία, θα είναι μια ακόμα καλύτερη συνέχεια των δύο προηγούμενων».

 Υποψηφιότητα Κασσελάκη

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη ο κ. Μώραλης σχολίασε: «Βλέπω την υποψηφιότητα αυτή με ενδιαφέρον. Δεν  γνώριζα τον κ. Κασσελάκη ούτε το ιστορικό του ούτε το βιογραφικό του. Συμφωνώ με αυτόν που είπε την άποψη ότι είναι καλό καποιος να ξεκινάει από την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι και δικό μου πιστεύω αυτό, αποκτάς μια τριβή με την κοινωνία, με τα προβλήματα. Είναι κάτι σπάνιο αυτό που γίνεται ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ήταν ούτε ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολλά χρόνια ούτε είχε ασχοληθεί με την διοίκηση σε όποια μορφή της να θέτει τον εαυτό του για πρόεδρος αλλά  από την άλλη είναι δικαίωμα δημοκρατικό του καθενός.

Το πρώτο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πόσοι θα μπορέσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, το δεύτερο και πολύ κρίσιμο είναι κι η επιλογή του προσώπου. Δεν γνωρίζω τον κ. Κασσελάκη ούτε ξέρω αν βάζει για να δημιουργήσει μια προϋπόθεση για το μέλλον ή αν στόχος του είναι η εκλογή του από την πρώτη φορά που θα ασχοληθεί. Θα τα δούμε αυτά»

 

 

 

πηγή:παραπολιτικά



Ροη Ειδήσεων