Πέμπτη 9 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΚάνουν «δώρο» τον Κασιδιάρη στον Μπακογιάννη

Κάνουν «δώρο» τον Κασιδιάρη στον Μπακογιάννη

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρότι παραμονές των εθνικών εκλογών, κίνησε νομοθετικά …«γη και ουρανό» (με δύο τροπολογίες) για να στήσει «μπλόκο» στην υποψηφιότητα του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών …σφυρίζει αδιάφορα.

Εξηγούμαστε. Το μεσημέρι της Κυριακής το Πρωτοδικείο της Αθήνας ανακήρυξε τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνεται και ο καταδικασμένος για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης, με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι»

Η κυβέρνηση όμως ενόψει της «καθόδου» Κασιδιάρη στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, δεν αντιδρά καθόλου, παρότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ, της πρότειναν να προβεί σε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Κασιδιάρη.. Μάλιστα επίσημα – μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου – ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμιά κυβερνητική παρέμβαση. Γιατί; Γιατί όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ώστε αν κάποιος έχει καταδικαστεί  «έστω και σε πρώτο βαθμό τίθεται αυτομάτως σε αργία».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρεται στο νόμο 3852/2010,  γνωστό και ως νόμο Ραγκούση για τον Καλλικράτη, βάσει του οποίου τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί (δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, είτε στον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης)  και έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Οτι η κυβέρνηση θα αφήσει τον Κασιδιάρη να «μετρήσει» δυνάμεις στο δήμο της Αθήνας. Θα τον αφήσει να καταγράψει ποσοστό. Θα του δώσει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ναζιστικά, ρατσιστικά και επικίνδυνα κηρύγματα και μετά εάν εκλεγεί δεν θα του επιτρέψει ο νόμος να αναλάβει το «πόστο» του στο δήμο της Αθήνας.

Παραδοχή αποτυχίας με πολλά ερωτηματικά

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο aftodioikisi, έφτασαν στο σημείο – για να δικαιολογήσουν τη νέα «γραμμή»- να παραδεχτούν ότι η διάταξη – μπλόκο στον Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές «δεν τελεσφόρησε» και τελικά μέσω των «Σπαρτιατών», όπως αναφέρουν, κατέγραψε «την πολιτική παρουσία» του! Μάλιστα! Τώρα αλλάζουν το τροπάρι – έστω και μέσω της ομολογίας αποτυχίας – και υποστηρίζουν ότι ο Κασιδιάρης έκανε τη …«δουλειά» του μέσω των Σπαρτιατών.

Ποια είναι όμως η ειδοποιός διαφορά; Πλέον ετοιμάζονται να του δώσουν το «δικαίωμα» να λάβει ψήφους, ποσοστά και δημοτικές έδρες στον πρώτο δήμο της Χώρας, με παράταξη δική του, στην οποία μάλιστα θα ηγείται!

Τι συμβαίνει όμως στο Μεγάρο Μαξίμου και υπάρχει αυτή η στροφή. Τι άλλαξε από τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, προασπιζόταν σε συνέντευξη του, την κυβερνητική τροπολογιά για το «ανάχωμα» στον Κασιδιάρη, σημειώνοντας:

«Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγχέονται. Το ένα είναι οι πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπίσει η εξτρεμιστική ψήφος. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι κάθε φορά οι πολιτικές που ακολουθούν με το πόσο οικοδομούν μια κοινωνική συνοχή. Οικοδομούν μία συνείδηση η οποία επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν με έναν τρόπο που υπερασπίζονται την πραγματικότητα, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. (…) Το θέμα με τον Κασιδιάρη, έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις». 

Τι από τα παραπάνω δεν ισχύει και σήμερα; Βέβαια τότε η ΝΔ κυνηγούσε την αυτοδυναμία και κάθε ψήφος μέτραγε για την ανακατάληψη της εξουσίας. Αν όμως οι κυβερνητικοί χειρισμοί παραμονές των εθνικών εκλογών στηρίζονταν μόνο σε «ψηφοθηρικά» κριτήρια, τότε οι μεγαλοστομίες υπουργών και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη περί προάσπισης της δημοκρατίας ήταν πέρα για πέρα κάλπικες.

Δώρο» στον Μπακογιάννη

Βέβαια υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Πιο «χειροπιαστή». Πιο «μετρήσιμη». Πιο αναγκαία στις παρούσες συνθήκες. Η κάθοδος του Ηλία Κασιδιάρη, με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι», μπορεί να δημιουργήσει νέους εκλογικούς συσχετισμούς στο δήμο της Αθήνας.

Με την δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση να βρίσκεται στο «κόκκινο» (μετά τις τεράστιες καταστροφές σε Εβρο και Θεσσαλία, τη δολοφονία του 36χρονου στον Πειραιά, τα φονικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια) ο νεοναζί Κασιδιάρης μπορεί να θεωρούν στο Μαξίμου ότι θα λειτουργήσει σαν «βαλβίδα αποσυμπίεσης».  Η όποια φθορά δηλαδή θα έχει η ΝΔ στο δήμο της Αθήνας, από την υποψηφιότητα του «γαλάζιου» δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη (ο οποίος επίσης καταγράφει πτώση στις δημοσκοπήσεις), να κατευθυνθεί προς την «παράταξη Κασιδιάρη». Το έργο εξάλλου έχει ξαναπαιχτεί. Με άλλους πρωταγωνιστές αλλά με ιδιαίτερη «επιτυχία».

Τι θέλουμε να πούμε; Ότι τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Μητσοτάκη, δεν θα τους ενοχλούσε ιδιαίτερα να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος (στην περίπτωση που ο πρώτος δεν αναδείξει νικητή με 43%) με αντίπαλο τον Κασιδιάρη, αν η παράταξη του καταδικασμένου νεοναζί καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστά από ένα ακροδεξιό ακροατήριο που κατά καιρούς καταφεύγει στους κόλπους της ΝΔ. Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 η «παράταξη Κασιδιάρη  με την επωνυμία τότε «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» είχε συγκεντρώσει ποσοστό 10,54% στον πρώτο γύρο και ήταν τέταρτη δύναμη.

Το συγκεκριμένο σενάριο παρότιαπευκταίο, δεν είναι απίθανο. Ειδικά σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ – βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με τις εσωκομματικές διεργασίες να είναι σε πρώτο πλάνο – η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη μπορεί να κινηθεί πολύ χαμηλότερα από το 16,98% που είχε συγκεντρώσει ο πρώην υποψήφιος Νάσος Ηλιόπουλος την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Επιπλέον η υποψηφιότητα (Χάρης Δούκας) που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ  δεν έχει τη δυναμική του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος προερχόταν από την κεντρική πολιτική σκηνή και συγκέντρωσε ποσοστό 13,19%.

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στην «κατασκευή» ενός επικίνδυνου πολιτικού «παζλ», η δημιουργία του οποίου φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης  Μητσοτάκη, η οποία αρνείται ενόψει τον αυτοδιοικητικών εκλογών να αποτρέψει νομοθετικά την κάθοδο του Κασιδιάρη.

Άμοιρος ευθυνών φυσικά δεν είναι ούτε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την «γραμμή» του κόμματος του και δεν αντιδρά δυναμικά για να αποτρέψει τις επικίνδυνες εξελίξεις.

Προφανώς στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το «ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο». Αφού το συγκεκριμένο «δώρο» του Κ. Μητσοτάκη στον ανιψιό και «γαλάζιο» δήμαρχο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Από τη μια πλευρά ο Μπακογιάννης – εάν χρειαστεί – να το αξιοποιήσει για να απευθύνει κάλεσα στις δυνάμεις του «δημοκρατικού τόξου» σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο απέναντι στον Κασιδιάρη για να εκλεγεί «πανηγυρικά» με υψηλά ποσοστά. Από την άλλη πλευρά ο Μητσοτάκης να το χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει το αφήγημα (που έχει τρωθεί) περί της αναγκαιότητας της ύπαρξης μιας ισχυρής κυβέρνησης απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, την οποία ωστόσο συντηρεί και τροφοδοτεί ο ίδιος…

Με «ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», λοιπόν, που λέει και ο λαός μας… Μόνο που ο συγκεκριμένος «σμπάρος» είναι άκρως επικίνδυνος για τη χώρα, τη δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

πηγή:αυτοδιοίκηση



Ροη Ειδήσεων