Μια μέρα πριν την ετήσια ομιλία της προέδρου της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η συνάντηση – Θα ακολουθήσουν απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης στη ΔΕΘ
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης πλέον είναι δύο και περιγράφηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Λάρισα: η άμεση στήριξη των πληγέντων, αλλά και η δρομολόγηση ενός μεγάλου χρηματοδοτικού πακέτου για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, μιας και το κόστος υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Στην προμετωπίδα αυτής της μάχης θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το πρωί της Τρίτης θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο, επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσω ευρωπαϊκών πόρων να στηριχθούν οι πληγέντες της Θεσσαλίας.
Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άρτια προσωπική σχέση με την κυρία Φον Ντερ Λάιεν, την οποία και φιλοξένησε το καλοκαίρι στο σπίτι του στην Κρήτη. Μάλιστα, όπως αναφέρει αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή , το ότι η συνάντηση των δύο γίνεται μια μέρα πριν την ετήσια ομιλία της προέδρου της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου (το State of the Union) ισοδυναμεί με ένα πολύ timing, μιας και η κυρία Φον Ντερ Λάιεν δεν θέλει δυσαρέσκεια κρατών-μελών σε αυτή τη φάση και θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία από ευρωπαϊκής μεριάς.
Η ίδια πηγή, με άριστη γνώση των ισορροπιών στις Βρυξέλλες, εκτιμά ότι η πατρίδα μας θα εξασφαλίσει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης, μεγαλύτερο αυτού που έλαβε η Σλοβενία προ ημερών, με δεδομένο το πόσο συντριπτική είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία. Διόλου τυχαία, συνεπώς, χθες ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια καταστροφή η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Επικρατείας Θανάσης Κοντογεώργης κ.α. Οι εναλλακτικές στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η ανακατεύθυνση πόρων από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, η άντληση έκτακτων πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τις φυσικές καταστροφές, η μόχλευση περαιτέρω πόρων από τα προγράμματα για την Αγροτική Πολιτική, αλλά και η ανακατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την έκταση της καταστροφής που έχει συντελεστεί, αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την παραγωγική βάση της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Αποζημιώσεις και απαντήσεις
Το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αποζημιώσεις στους πληγέντες για κατεστραμμένα σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτεμάχια. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής περιγράφηκε χθες, συνδυαστικά με το πάγωμα μιας σειράς φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, ισχύει και η διαβεβαίωση από μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας θα αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ιανού, ενώ έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία περισυλλογής και καύσης των νεκρών ζώων, προκειμένου να μην υπάρξει επιπρόσθετος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει πάντα και η ανάγκη πολιτικής διαχείρισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και του κλίματος που είναι βαρύ για την κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην συντμήσει τις διαδικασίες της ΔΕΘ και να ανέβει κανονικά στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς το επόμενο Σάββατο και απαντώντας σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης την ερχόμενη Κυριακή.
«Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα», υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να πει ότι ο ίδιος θα αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση για τις υφιστάμενες κρατικές παθογένειες, με τις οποίες έχει εξαγγείλει πρόθεση να συγκρουστεί, αλλά από την άλλη δεν θα ακυρώσει την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί σε ένα ευρύ φάσμα.