Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΠΑΚΟΕ: «Στο Μετρό αναπνέουμε καρκίνο» -Τι έδειξαν οι μετρήσεις

ΠΑΚΟΕ: «Στο Μετρό αναπνέουμε καρκίνο» -Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τηνατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, κρούει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) με νεώτερη ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται πως ο αέρας στην πρωτεύουσα είναι βεβαρυμμένος και από τις συνέπειες των πυρκαγιών, οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων υδρογονανθράκων ξεπερνούν τα όρια, ενώ η κατάσταση στο μετρό είναι ακόμα χειρότερη, ειδικά στις πλατφόρμες επιβίβασης και αποβίβασης.

Το ΠΑΚΟΕ παρουσίαζει τις μετρήσεις που έγιναν την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά από την πρωινή, καταρρακτώδη βροχή.

Από τις μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις των πτητικών οργανικών ενώσεων VOC βρίσκονται στα όρια στην πλατεία και στα εκδότηρια του Μετρό Πανόρμου αλλά πάνω από τα όρια στις αποβάθρες.

Ανησυχητικές ιδιαίτερα είναι οι μετρήσεις της συγκέντρωσης της φορμαλδεΰδης σε όλα τα σημεία αλλά ιδιαίτερα στις αποβάθρες καθώς όλες οι μετρήσεις ξεπερνούν σε υπερβολικό βαθμό το όριο.

Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποιεί συστηματικά μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στο μετρό και στα εκδοτήρια και στις αποβάθρες σε διάφορους σταθμούς. Εδώ και χρόνια προειδοποιεί ότι υπάρχει μέγα υγειονομικό ζήτημα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι στατιστικά εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάσιμων ασθενειών σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αφού η ποιότητα του αέρα είναι επιβαρυμένη.  Μάλιστα καταγγέλλει ότι η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στη διοίκηση της εταιρείας του Μετρό καθώς έχει ενημερωθεί πολλάκις αλλά αδιαφορεί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Η αδιαφορία αυτή είναι σκανδαλώδης και αποδείχτηκε από την αποκάλυψη ότι οι γραμμές του Μετρό της Αθήνας 2 και 3, που λειτουργούν από το 2000 και εξυπηρετούν καθημερινά εκατομμύρια επιβάτες, στερούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαπιστώθηκε αφού έγινε η δημοπράτηση της επέκτασης της Γραμμής 2 (Ελληνικό-Ανθούπολη) προς το Ιλιον.

Στο δελτίο μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά: Να το πούμε ωμά μήπως και το καταλάβετε: Στο Μετρό εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν ΚΑΡΚΙΝΟ

 



Ροη Ειδήσεων