Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠυροσβεστική: 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία - Η στάθμη...

Πυροσβεστική: 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία – Η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα 2 μέτρα

Συνολικά 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, και ο στρατός κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί επιχειρούν με αυταπάρνηση, εφαρμόζοντας το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Δάρδανος 2” στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης” για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης. Κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες, Χάμερ και μηχανήματα έργου του Στρατού με πεζοπόρα τμήματα “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ” και “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ”, δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα δύο μέτρα», σημείωσε.

Σχετικά με τις λέμβους που έχουν διατεθεί, όπως είπε, «επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση», ενώ προσέθεσε ότι «η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναερίων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά στην Ανατολική Θεσσαλία τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι αργά το απόγευμα».

Επιπλέον επισήμανε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη στις 07.00 το πρωί έως τώρα έχει λάβει 4.870 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις κι απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία και προσέθεσε ότι η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1600 περιπτώσεις.

Τέλος, ο κ. Βαθρακογιάννης κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

πηγή: απε-μπε



Ροη Ειδήσεων