«Στο πρόγραμμα ΑΙΓΗΣ υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για την αγορά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για την επιτήρηση των δασών μας» ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «ΝΙΚΗΣ», Τάσου Οικονομόπουλου.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι σύντομα ο διαγωνισμός για την απόκτηση νέων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) για την επιτήρηση των δασών θα είναι έτοιμος για να «τρέξει», όπως σύντομα θα βγει και διαγωνισμός για την απόκτηση των 400 νέων πυροσβεστικών οχημάτων της ΠΟΥ, ενώ προχωράει και η προμήθεια των ελικοπτέρων. Καθώς ο σχεδιασμός μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα και να καλύπτει όλες τις παραμέτρους.
Ο κ. Τουρνάς επισήμανε πως στο πρόγραμμα «ΑΙΓΗΣ» υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για την αγορά ΜΕΑ. Σήμερα σε όλη τη χώρα το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει ένα σύνολο 9 ομάδων συστημάτων Μη Επανδρωμένων Σκαφών που έχουν αναπτυχθεί στις περιφερειακές πυροσβεστικές διοικήσεις Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης στο Ηράκλειο και στα Χανιά και στο Βόρειο Αιγαίο στη Σάμο. Οι μονάδες αυτές στελεχώνονται συνολικά από 42 χειριστές και διαθέτουν 29 συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Επιπρόσθετα, τα ανωτέρω συστήματα χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται, επιτηρώντας περιοχές πυροσβεστικού ενδιαφέροντος κυρίως ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων.
Ο υφυπουργός ανέφερε πως το «σχέδιό μας για την πρόληψη δεν αφορά μόνο ούτε και εξαντλείται μόνο στα drone. Είναι κατά πολύ ευρύτερο και πληρέστερο και αφορά γενικά τις πολλαπλές και χρήσιμες εφαρμογές της Εθνικής Βάσης Δεδομένων που μεθοδικά χτίζουμε με μια σειρά από υποπρογράμματα του ΑΙΓΗΣ. Ειδικότερα, έχουν δρομολογηθεί ήδη υποπρογράμματα που αφορούν την επιτήρηση, την έγκαιρη προειδοποίηση και την κινητοποίηση των δυνάμεων. Πρόκειται, είπε ο υφυπουργός, για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κινδύνων και απειλών, συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης ευαίσθητων περιοχών και αρχαιολογικών χώρων, συστήματα πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους. Προμήθεια μετεωρολογικών μονάδων για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών. Προμήθεια τριών δικινητήριων αεροσκαφών για εναέρια επιτήρηση, παρακολούθηση και καταγραφή και μετάδοση των δεδομένων και βέβαια προμήθεια drone.
Ο βουλευτής της «ΝΙΚΗΣ» Τάσος Οικονομόπουλος, επισήμανε ότι το κόστος πτήσεων των ΜΕΑ είναι πολύ μικρότερο από αυτό των ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Παρατήρησε ότι η Ουκρανία εν μέσω πολέμου με 90 εκατ. ευρώ απέκτησε δικό της εργοστάσιο παραγωγής drone. Θα μπορούσαμε, είπε ο βουλευτής «και εμείς να έχουμε δικό μας εργοστάσιο κατασκευής ΜΕΑ που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, να έχουμε ανταλλακτικά και να είμαστε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι». Μάλιστα πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα μπορούσε να είχε προωθηθεί αντί για το πολυδάπανο πρόγραμμα «Anti-nero 2», που όπως υποστήριξε, είναι «μια τρύπα στο νερό» καθώς ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια για την προστασία του 0,1% του δασικού πλούτου της χώρας. Ο κ. Οικονομόπουλος ανέφερε ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι «να πάμε να αγοράσουμε και πάλι ΜΕΑ πράγμα που σημαίνει ότι θα ξοδέψουμε πολλά λεφτά και μετά πάλι δεν θα έχουμε ανταλλακτικά» προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε με την τεχνολογία των συμμάχων μας να παράσχει δικά μας ΜΕΑ για να προστατεύσουμε τα δάση μας».
πηγή: απε-μπε