Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΦανή – Χριστίνα (Φαίη) Καλογήρου: Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών με...

Φανή – Χριστίνα (Φαίη) Καλογήρου: Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών με τον Νίκο Χαρδαλιά

Όταν έχεις απέναντί σου, μία εντυπωσιακά όμορφη γυναίκα, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να μιλήσεις μαζί της για πολιτική. Όταν όμως αυτή η γυναίκα είναι η νεότερη εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος του κεντρικού τομέα Αθηνών με περγαμηνές, με πλούσιο ανθρωπιστικό έργο, με δράσεις που έχουν να κάνουν με τα παιδιά και την γενικότερη κοινωνική πολιτική της περιφέρειας Αττικής, εμπνέεσαι για να συζητήσεις μαζί της την ουσία της πολιτικής και να μάθεις το πλούσιο έργο της. Κύριες και κύριοι, σας παρουσιάζω την Φανή – Χριστίνα (Φαίη) Καλογήρου η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά.

1. Είσαστε εκ νέου υποψήφια κα Καλογήρου, στον κεντρικό τομέα Αθηνών με τον Νίκο Χαρδαλιά. Ζητάτε και πάλι την ψήφο των πολιτών του κεντρικού τομέα Αθηνών. Γιατί να ψηφίσουν τον Νίκο Χαρδαλιά και γιατί να βάλουν σταυρό στην Φανή – Χριστίνα Καλογήρου;

 

Διότι στον Κεντρικό τομέα Αθηνών κάναμε πολλά έργα, τρέξαμε πολλά project και μέσα σε τέσσερα χρόνια αλλάξαμε την εικόνα της πόλης.

Η περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε πολλά έργα. Πραγματοποιήσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση στο οδικό δίκτυο του Δήμου Γαλατσίου μετά την εγκατάσταση νέας τεχνολογίας φωτιστικών LED και συστήματος διαχείρισης μέσω της εφαρμογής ΙΟΤ, ένα έργο, προϋπολογισμού 3.767.263 ευρώ, που θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 62%.  Νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, έργα οδοποιίας. Πραγματοποιήσαμε εμβληματικά έργα όπως την ανάπλαση στο Πεδίον του Άρεως. Το μεγαλύτερο δημόσιο Άλσος της Αθήνας που κάποιοι το είχαν εγκαταλείψει, το είχαν αφήσει να ρημάξει και όταν έπεφτε το σκοτάδι, τα πάντα σκοτείνιαζαν και μεταφορικά. Το πάρκο μέχρι το 2019 βίωνε τη σκοτεινή πλευρά της πόλης.

Σήμερα, αποτελεί το φωτεινό, το λαμπερό παράδειγμα πως έχουμε αλλάξει πολλά σε αυτή την πόλη και θα αλλάξουμε ακόμα περισσότερα.

Ασφαλτοστρώσαμε την Λ. Συγγρού και τον Κηφισό και φτιάξαμε τις υπόγειες διαβάσεις. Τις κάναμε φωτεινές και ασφαλείς για όλους τους πολίτες.

Συνολικά, στον Κεντρικό τομέα Αθηνών μετράμε 3.845 έργα και δράσεις, ύψους 301,9 εκατ. Ευρώ. Δεν τα λες και λίγα…

2. Γιατί μία νέα γυναίκα όπως εσείς θελήσατε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; 
Οι νέοι πρέπει να ασχολούμαστε με την πόλη μας, με την γειτονιά μας. Να βλέπουμε την εξέλιξη και να συμμετέχουμε σε αυτή. Δεν είναι ακόμα καλύτερο εμείς οι νέοι να δημιουργούμε την εξέλιξη και να κάνουμε την διαφορά; Συνηθίζουμε  να ασκούμε κριτική για όσα συμβαίνουν γύρω μας, δικαιολογημένα βέβαια , αλλά καλό είναι πιστεύω να εμπλεκόμαστε πιο ενεργά να συμμετέχουμε, να παίρνουμε αποφάσεις , αλλά και να παίρνουμε την ευθύνη των επιλογών και των αποφάσεών μας.
3. Εάν την επόμενη ημέρα των εκλογών έχετε επανεκλεγεί, ποιες πρόκειται να είναι οι προτεραιότητές σας;

 

Έχω ήδη παραδώσει τρία projectστον Νίκο Χαρδαλιά που αφορούν στις πρώτες 100 ημέρες. Το πρώτο αφορά στην υποστήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας , μέσα από την ενημέρωση και την καθοδήγηση τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών. Μέσα από ειδικά προγράμματα στα σχολεία θα κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θα μάθουν τρόπους προσέγγισης που θα καθιστούν την μαθησιακή διαδικασία πιο αποδοτική και τα παιδιά με δυσκολίες στην προσαρμογή του σχολικού περιβάλλοντος να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα με τους συνομηλίκους τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το δεύτερο αφορά στην μελλοντική σταδιοδρομία των παιδιών. Καίριο – για εμένα – κομμάτι αποτελεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η συνεργασία των επιχειρήσεων με την Εκπαιδευτική Κοινότητα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν το εργασιακό περιβάλλον, τις νέες επαγγελματικές ειδικότητες και τους τομείς στους οποίους αργότερα θα αναπτύξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι μαθητές πριν ακόμη ολοκληρώσουν την βασική εκπαίδευση θα έχουν μια εικόνα της αγοράς εργασίας και των νέων επαγγελμάτων , αλλά και οι επιχειρήσεις θα αντλήσουν νέες ιδέες από τους νέους δημιουργώντας μια ωφέλιμη για το σύνολο της Κοινωνίας διάδραση. Σε προσωπικό επίπεδο και πάντα ως Περιφέρεια Αττικής, έχω ήδη αναπτύξει σειρά δράσεων που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες των νέων. Στόχος μας είναι η συνεργασία της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τις Επιχειρήσεις να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Τέλος, εφόσον πληρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας θα μπορούν να προγραμματίζονται εκδρομές των παιδιών στα περιβαλλοντικά πάρκα κυκλικής οικονομίας καθώς και στις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα παιδιά μέσα από τις επισκέψεις τους θα είναι σε θέση να κατανοούν την αξία των αποβλήτων στην πράξη και να κατανοούν την συνέχεια της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος και μετά την απόθεση του στον κάδο.

4. Ποιες προκλήσεις συναντήσατε ως περιφερειακή σύμβουλος;

 

Αυτά τα τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέχρι σήμερα ως περιφερειακή σύμβουλος του κεντρικού τομέα Αθηνών,  ανέλαβα διάφορες θέσεις. Διατέλεσα εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων , Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές που θα χρειαζόμασταν πολλές συνεντεύξεις για να τις απαριθμήσω. Επειδή όμως είμαι από την φύση μου θετικός – και ιδιαίτερα επίμονος  -άνθρωπος δεν μένω στις δυσκολίες αλλά στις λύσεις που βρήκαμε για να αντιμετωπίσουμε το καθετί και να βοηθήσουμε τους πολίτες της Αττικής.

5. Είσαστε ικανοποιημένη με τον τρόπο που συνεργάζονται οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ τους και σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση;

 

Υπάρχουν σαφώς πολλές στρεβλώσεις στο σύστημα όπως είναι γεγονός πως δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες.  Η Περιφέρεια συμβάλλει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις για απαραίτητες υποδομές που αφορούν π.χ. στη σχολική κοινότητα. Βρισκόμαστε στο πλάι των δήμων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, στηρίζοντάς τους έμπρακτα. Έχουμε ξέρετε πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους και αντιλαμβάνονται την παρουσία μας και την διάθεσή μας. Όταν χρειαστεί φτάνουμε και μέχρι τα γραφεία των υπουργών για να λυθούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

6. Δεν είναι λίγοι αυτοί κα Καλογήρου που λένε πως υπήρξαν καθυστερήσεις σε πολλά από τα έργα που είχαν ανακοινωθεί από τον περιφερειάρχη.

 

Στην περιφέρεια Αττικής από το 2019 έως και σήμερα έγιναν και συνεχίζουν να εκτελούνται περισσότερα από 2000 μικρά και μεγάλα έργα που άλλαξαν την φυσιογνωμία της περιοχής μας. Έργα υποδομής  και προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα. Ενισχύθηκαν δημόσιες δομές υγείας όπως το ΕΚΑΒ. Στηρίχθηκαν τοπικές επιχειρήσεις και μάλιστα την περίοδο της πανδημίας. Δημιουργήθηκαν νέες και εκσυγχρονίστηκαν ριζικά υφιστάμενες πολιτιστικές και αθλητικές δομές.

Ούτε μία μέρα δεν σταμάτησαν να εργάζονται τα εργοτάξια στην Αττική.

Διοργανώθηκαν και διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας,  εκπαίδευσης, υγείας, επιχειρηματικότητας, ευαισθητοποίησης για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα .

Οπότε,  έχουμε ως περιφέρεια, απαντήσει σε όλα αυτά με το έργο μας και έχουμε αποδείξει ότι μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι και τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι περίοδος δημιουργίας κι ανάπτυξης για όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου και όσον αφορά σε μένα σε όλους τους δήμους του κεντρικού τομέα.

* Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη



Ροη Ειδήσεων