Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Γιάννης Γκίκας, δήμαρχος Αιγάλεω: «Ανοίγουμε την περπατησιά μας για μια πόλη με...

Γιάννης Γκίκας, δήμαρχος Αιγάλεω: «Ανοίγουμε την περπατησιά μας για μια πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο»

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως δημοτική Αρχή στη θητεία που πέρασε, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, για την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, για την ενεργειακή κρίση, αλλά και για την απλή αναλογική. Αναφέρθηκε στα όσα έγιναν και στα όσα σχεδιάζονται να γίνουν, καθώς και στο όραμα που ο ίδιος έχει ως υποψήφιος, για μια νέα θητεία.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του δημάρχου Αιγάλεω και υποψήφιου δημάρχου με τον συνδυασμό «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω», Γιάννη Γκίκα.

– Ποιες δυσκολίες κληθήκατε να αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Νομίζω δεν χωράει καμία αμφιβολία πως ήταν μια εξαιρετική δύσκολη περίοδος, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, με καθημερινή προσπάθεια και σκληρή δουλειά, μείναμε όρθιοι. Στόχος μας εξαρχής, όταν προέκυψαν τα προβλήματα, ήταν κανείς συμπολίτης μας να μην μείνει αβοήθητος και είμαστε πολύ περήφανοι που τα καταφέραμε. Από εκεί και πέρα η “απλή αναλογική” δυσκόλεψε αφάνταστα το έργο μας και ευτυχώς που ο νόμος άλλαξε.

– Αν κάνατε μια σύντομη αποτίμηση αυτής της θητείας, σε ποια σημεία θα επικεντρώνατε;

Παρά τα προβλήματα που προανέφερα, πετύχαμε πάρα πολλά. Αναβαθμίσαμε το περιβάλλον, με πυλώνα το Άλσος, την καθαριότητα και την ανακύκλωση. Ο δήμος μας πέρασε οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Επενδύσαμε στην παιδεία και στον αθλητισμό με σπουδαία έργα υποδομής, ανάπλασης και συντήρησης. Αναδείξαμε τον πολιτισμό με πόλο έλξης την “Πολιτιστική Διαδρομή”. Δημιουργήσαμε τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά μας και πρωτοπορήσαμε με τα ΚΔΑΠ για ΑμεΑ, με ωφελούμενες περισσότερες από 400 οικογένειες. Ενισχύσαμε τη φροντίδα των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Δημιουργήσαμε τα Κέντρα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Ανάπτυξης. Υλοποιήσαμε δράσεις για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Το Αιγάλεω εξελίχθηκε σε μια ζωντανή και δημιουργική πόλη, αφήνοντας οριστικά πίσω της τη μιζέρια και την εσωστρέφεια της προηγούμενης δεκαετίας.

– Και σε ό,τι αφορά το μέλλον, ποια είναι τα σχέδιά σας σε περίπτωση που επανεκλεγείτε;

Από το πρόγραμμά μας έχουν υλοποιηθεί δράσεις και έργα σε ποσοστό 80%. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια από το “Αντώνης Τρίτσης”, το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και βγήκε ο ανάδοχος για την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλη την πόλη με 8.500 λαμπτήρες Led νέας τεχνολογίας. Ένα έργο με τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Δημοπρατήθηκε το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου «Γιάννης Ρίτσος» και η ολική ανακατασκευή του. Άμεσα δημοπρατείται η κατεδάφιση και ανέγερση του 1ου Γυμνασίου Αιγάλεω. Δημοπρατήθηκε η κατασκευή του πρώην 5ου Βρεφονηπιακού Σταθμού. Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατεδάφιση και ανέγερση του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με εξασφαλισμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέσω της ΚΤΥΠ. Είναι σε εξέλιξη η δημοπρασία για το έργο της ανάπλασης του Κέντρου του Αιγάλεω, ενώ η απομάκρυνση και υπογειοποίηση των Πυλώνων Υψηλής Τάσης, μετά από νομοθετική ρύθμιση, είναι ένα έργο που πλέον βρίσκεται μια ανάσα από την υλοποίησή του. Ολοκληρώνεται άμεσα η λειτουργική αποκατάσταση του θερινού κινηματογράφου ΤΙΤΑΝ. Ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών γίνεται πραγματικότητα. Η δημιουργία του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων βρίσκεται στο τελικό στάδιο μελετών και η υλοποίησή του είναι θέμα χρόνου.

– Ποιο είναι το όραμα το δικό σας και του συνδυασμού σας;

Το Αιγάλεω βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια ανοδική πορεία. Όραμα δικό μου και του συνδυασμού μας “ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω”, είναι να γίνει πιο σύγχρονο, πιο ανταγωνιστικό, πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ανοίγουμε την περπατησιά μας για μια πόλη αλληλέγγυα, εξωστρεφή, δημιουργική, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, συνεχίζοντας δυναμικά την υλοποίηση του προγράμματός μας.

πηγή: απε-μπε



Ροη Ειδήσεων