Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΓιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά: Οφείλουμε να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό να αλλάζουμε...

Γιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά: Οφείλουμε να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό να αλλάζουμε τον Πειραιά προς το καλύτερο

«Όσο πιο πολύ δουλεύει κάποιος για την αυτοδιοίκηση τόσο πιο πολύ την αγαπά, ειδικά όταν οι κόποι, οι αγώνες και οι προσπάθειες του πιάνουν τόπο», δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του Δήμου Πειραιά και για τρίτη φορά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής (8/10), Γιάννης Μώραλης.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Δήμαρχε, πώς κρίνετε τη δράση της δημοτικής αρχής αυτά τα χρόνια; είστε ικανοποιημένος;

Στον Πειραιά, από το 2014 γίνεται μια συστηματική δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον εμφανή. Ο Πειραιάς έχει ομορφύνει, είναι καθαρός, αναπτύσσεται οικονομικά και επιχειρηματικά, είναι εξωστρεφής, με δράσεις και εκδηλώσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας, όπως οφείλει να είναι η πόλη με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, διαθέτει “έξυπνες” λειτουργίες, οι οποίες διευκολύνουν τόσο τους πολίτες όσο και τους εργαζόμενους του Δήμου να είναι πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ότι ο Δήμος Πειραιά είναι κοντά – και θα συνεχίσουμε να είμαστε – στους ευάλωτους συμπολίτες μας, στηρίζοντας μέσω μιας ευρείας κοινωνικής πολιτικής, τους Πειραιώτες που έχουν ανάγκη. Κι όλα αυτά, ενώ παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική μείωση των δημοτικών τελών, αθροιστικά 25% στα χρόνια της διοίκησής μας, εξίσου σημαντικό. Την περίοδο αυτή ολοκληρώθηκαν έργα εμβληματικά για τον Πειραιά, τα οποία απασχολούσαν την πόλη για δεκαετίες και καμία δημοτική αρχή δεν είχε κατορθώσει να επιλύσει. Αναφέρομαι στην αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, στη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο κτίριο – στολίδι όχι μόνο για τον Πειραιά και το λιμάνι, αλλά για τη χώρα. Ο Πύργος είναι για τους Πειραιώτες σύμβολο αναγέννησης της πόλης. Επίσης, πραγματοποιήσαμε τη μεγάλη ανάπλαση στο Μικρολίμανο, αναδεικνύοντας τη μοναδική ομορφιά της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους δίπλα στη θάλασσα. Ο Πειραιάς πλέον έχει ξεκινήσει να γίνεται προορισμός, παρότι πριν από εννέα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια να αναπτύξουμε τουριστικά την πόλη μας, αυτό φάνταζε ένα μακρινό σενάριο. Στον Πειραιά έρχεται κόσμος από κάθε γωνία της Αττικής για να παρακολουθήσει τις εξαιρετικές παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου, για να επισκεφτεί μουσεία και νέους χώρους τέχνης που έχουν δημιουργηθεί, να απολαύσει τον γαστρονομικό πλούτο του Πειραιά στα παραδοσιακά αλλά και τα δεκάδες νέα καταστήματα εστίασης που έχουν αναπτυχθεί, σε περιοχές όπου έγιναν οι αναπλάσεις. Φυσικά, δεν ισχυρίζομαι ότι είναι όλα τέλεια, ότι δεν έχουν υπάρξει λάθη και καθυστερήσεις από πλευράς μας, ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών μέσα στις οποίες κληθήκαμε να διοικήσουμε (οικονομική κρίση, πανδημία) είμαι ικανοποιημένος από την έως τώρα υλοποίηση του έργου μας. Έχουμε κάνει αρκετά, όμως θέλουμε και οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό να αλλάζουμε τον Πειραιά προς το καλύτερο.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε εάν επανεκλεγείτε δήμαρχος Πειραιά;

Μετά από εννέα χρόνια θητείας, υπάρχει μια συνέχεια στο έργο μας. Πολλά έργα, αρκετές αναπλάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές έχουν δρομολογηθεί και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες. Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στις πέντε δημοτικές κοινότητες και επιπλέον, ξεκινά και η μεγάλη ανάπλαση στην πλαζ Βοτσαλάκια, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση του πρασίνου, ένας τομέας στον οποίο έχουμε μείνει κάπως πίσω, εξαιτίας της έλλειψης ελεύθερων χώρων στην πόλη μας. Θα δημιουργήσουμε στον Πειραιά τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πόλης, στο Νέο Φάληρο, στα πρώην οικόπεδα της ΧΡΩ.ΠΕΙ., τα οποία ύστερα από δεκαετίες διεκδικήσεων περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά.

Προχωράμε επίσης με την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης του Πειραιά, την οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με 800.000 ευρώ, καθώς πλέον συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη λειτουργία του Μετρό και μπορούμε να συνυπολογίσουμε τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει σε σχέση με τις μετακινήσεις στην πόλη. Επίσης, μέσα στο 2024 ξεκινάμε την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Α’ και Β’ Δημοτική Κοινότητας, ώστε να διασφαλίζονται θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες. Προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες για τα εμβληματικά έργα που θέλουμε να έχουν ολοκληρωθεί στην επόμενη θητεία: η ανάπλαση της Πειραϊκής, ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ, η δημιουργία ενός δημαρχείου αντάξιου του Πειραιά στο κτήριο της παλιάς Ραλλείου Σχολής, δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο, μια μεγάλη βιοκλιματική ανάπλαση στα Καμίνια και η ανακατασκευή του ιστορικού κινηματογράφου «Καλιφόρνια» στα Μανιάτικα και η μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Υπάρχουν επίσης δύο σημαντικά έργα για την πόλη, τα οποία όμως αφορούν την kυβέρνηση, η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Καραϊσκάκη ως το λιμάνι, ώστε να δοθεί μια «ανάσα» στο κυκλοφοριακό και η δημιουργία μιας σύγχρονης κλειστής αγοράς τροφίμων, την οποία έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Κεντρική Διοίκηση, ώστε αυτά επιτέλους να υλοποιηθούν στην πόλη μας.

Διεκδικείτε την τρίτη θητεία σας. Γενικά η επανεκλογή δηλώνει πως υπάρχει μια επιβεβαίωση ενός έργου, όμως παράλληλα δίνει νέα κίνητρα για το μέλλον;

Ήδη οι Πειραιώτες μου έχουν κάνει την τιμή να είμαι ο μακροβιότερος δήμαρχος στην ιστορία του Πειραιά. Φυσικά, η επανεκλογή μας για μια τρίτη θητεία, ειδικά εάν συνοδεύεται από ένα υψηλό ποσοστό, θα μας δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Μαζί με τους συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για ακόμα καλύτερα και πιο όμορφα πράγματα για την πόλη μας και τους ανθρώπους της. Όσο πιο πολύ δουλεύει κάποιος για την αυτοδιοίκηση τόσο πιο πολύ την αγαπά, ειδικά όταν οι κόποι, οι αγώνες και οι προσπάθειες του πιάνουν τόπο και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος όταν βλέπω στα πρόσωπα των Πειραιωτών, την ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους για το μέλλον του Πειραιά.

Κλείνοντας θα θέλαμε το μήνυμά σας προς τους δημότες του Πειραιά…

Θα ήθελα να τους πω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Μαζί με τους Πειραιώτες καταφέραμε τα τελευταία εννέα δύσκολα χρόνια να αλλάξουμε την πορεία αυτής της πόλης. Ο Πειραιάς εδώ και καιρό έχει βρει τον δρόμο του. Εμείς γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τις ανάγκες και τα όποια προβλήματα εξακολουθούμε να έχουμε ως πόλη, σε αυτά έχουμε δώσει την προσοχή μας για τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτά θα δουλέψουμε από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών.

πηγή: απε-μπε



Ροη Ειδήσεων