Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΓιατί κάνετε μελανιές εύκολα: Οι πιθανές αιτίες

Γιατί κάνετε μελανιές εύκολα: Οι πιθανές αιτίες

Εάν βλέπετε ότι κάνετε εύκολα μώλωπες, μπορεί αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Οι εύκολες μελανιές είναι κάτι συνηθισμένο με την ηλικία. Οι περισσότερες μελανιές είναι αβλαβείς και υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, όταν συμβαίνουν πολύ εύκολα μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

 

Οι περισσότεροι μώλωπες σχηματίζονται όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σπάνε από την πρόσκρουση ενός χτυπήματος ή τραυματισμού (συνήθως σε χέρια και πόδια). Όταν συμβεί αυτό, το αίμα διαρρέει από τα αγγεία και αρχικά εμφανίζεται ως σκούρο σημάδι. Τελικά το σώμα απορροφά ξανά το αίμα και το σημάδι εξαφανίζεται.

 

Γενικά, τα πιο δυνατά χτυπήματα προκαλούν μεγαλύτερες μελανιές. Ωστόσο, εάν αυτό συμβαίνει εύκολα, ακόμη και ένα μικρό χτύπημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό σημάδι.

Μερικοί άνθρωποι (ειδικά γυναίκες) είναι πιο επιρρεπείς σε μώλωπες. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και χάνει μέρος του προστατευτικού λιπώδους στρώματος που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τραυματισμούς.‘

Μπορούν φάρμακα και συμπληρώματα να συμβάλλουν στις εύκολες μελανιές;

Ορισμένα φάρμακα μπορεί πράγματι να μειώνουν την ικανότητα πήξης του αίματος. Τέτοια είναι η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η νατριούχος ναπροξένη, τα αντιπηκτικά φάρμακα και οι αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες. Ορισμένα αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά μπορεί επίσης να σχετίζονται με προβλήματα πήξης. Ως εκ τούτου, η αιμορραγία από βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο για να σταματήσει. Αυτό επιτρέπει να διαρρεύσει αρκετό αίμα κάτω από το δέρμα για να προκαλέσει μώλωπες.

 

Επίσης, τοπικά κορτικοστεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, του άσθματος και του εκζέματος. Τα κορτικοστεροειδή λεπταίνουν το δέρμα, καθιστώντας ευκολότερο να μελανιάσει από κάποιο χτύπημα. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το ginkgo biloba, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μώλωπας, λόγω της επίδρασής τους στην αραίωση του αίματος.

Εάν βλέπετε ότι μελανιάζετε εύκολα, ΜΗΝ σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας! Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας. Επίσης, ενημερώστε τον για τυχόν συμπληρώματα που παίρνετε, ειδικά εάν παίρνετε και φάρμακο για την αραίωση του αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να αποφύγετε ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα.

Πότε οι εύκολες μελανιές είναι σημάδι πιο σοβαρού προβλήματος

Οι εύκολοι μώλωπες μερικές φορές υποδηλώνουν μια σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως ένα πρόβλημα πήξης του αίματος ή μια ασθένεια του αίματος. Επισκεφτείτε γιατρό εάν:

  • Έχετε συχνούς, μεγάλους μώλωπες, ειδικά εάν εμφανίζονται στον κορμό, την πλάτη ή το πρόσωπό σας ή φαίνεται να αναπτύσσονται χωρίς γνωστούς λόγους
  • Έχετε εύκολους μώλωπες και ιστορικό υπερβολικής ή παρατεταμένης αιμορραγίας, όπως μετά από ένα μικρό κόψιμο ή κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης
  • Ξαφνικά αρχίζουν μελανιές, ειδικά αν ξεκινήσατε πρόσφατα ένα νέο φάρμακο
  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό αιμορραγίας
  • Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν:
  • Χαμηλά αιμοπετάλια (τα συστατικά του αίματος που βοηθούν στην πήξη του)
  • Πρόβλημα με τον τρόπο λειτουργίας των αιμοπεταλίων
  • Προβλήματα με πρωτεΐνες που βοηθούν την πήξη του αίματος



Ροη Ειδήσεων