Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2023K. Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχος είναι των Αθηναίων και όχι της Αθήνας –...

K. Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχος είναι των Αθηναίων και όχι της Αθήνας – Εμείς κάνουμε πράξη τη συνεργασία και τη συνεννόηση με την υπερκομματική μας ομάδα»

Συνεργασία και συνεννόηση στην πράξη, όπως αυτά υποδηλώνονται μέσα από την υπερκομματική ομάδα του «Αθήνα Ψηλά», προέταξε για την Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου. Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά», η λακκούβα δεν έχει ιδεολογία και τα σκουπίδια πρέπει να μαζευτούν.

«Δεν είναι ο δήμος της Αθήνας, είναι ο δήμος των Αθηναίων. Όλων των Αθηναίων. Πέρα και πάνω από κόμματα. Εγώ ξεκάθαρα είμαι πολύ περήφανος που ανήκω στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά είμαι και πάρα πολύ περήφανος για την ομάδα μας, τον συνδυασμό μας, που είναι υπερκομματικός. Έχουμε ανθρώπους υποψήφιους που το ‘19 ήταν σε τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις και έρχονται τώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους», είπε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας πως «πάντοτε έκανα πράξη τον πολιτικό πολιτισμό και πάντοτε επέμενα ότι δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε αντιπάλους».

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να συνεργαστεί με τους συνυποψηφίους του την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Δήμαρχος Αθηναίων απάντησε ότι αυτό είναι αυτονόητο, καθώς όπως έχει άλλωστε αποδείξει πιστεύει στη συναίνεση και τη συνεννόηση. «Να σας πω γιατί; Γιατί δεν είναι θέμα απλώς θεωρητικό. Η λακκούβα δεν έχει ιδεολογία, πρέπει να κλείσει. Τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα, πρέπει να μαζευτούν. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε την ασθένεια της κεντρικής πολιτικής σκηνής, την τοξικότητα και τη διχόνοια να μεταφέρεται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όταν για παράδειγμα, μιλάμε για το θέμα της ασφάλειας, αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς οι αριστεροί από ό,τι οι δεξιοί ή το αντίστροφο; Όλοι στην ίδια πόλη ζούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες που αν και η έδρα τους παραμένει στον δήμο Αθηναίων, ωστόσο δεν καταβάλλουν δημοτικά τέλη, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι δεν έχει σταματήσει να μεταφέρει την «κραυγή» αγωνίας που εισπράττει από τους Αθηναίους χωρίς να μασάει τα λόγια του.

«Δεν με έχετε ακούσει που βγαίνω και λέω ξεκάθαρα τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη; Δεν είμαι αυτός που όταν είχαμε ζητήματα με την ασφάλεια στην πόλη, βγήκα δημόσια και τα έθεσα; Δεν προσγειώθηκα από τον Άρη στην Αθήνα σήμερα το πρωί. Έχω μια πορεία τεσσάρων ετών. Όταν μιλάμε για τα δημοτικά τέλη, να εξηγήσουμε σε αυτούς που μάς βλέπουν ότι ο μεγαλύτερος τζαμπατζής στην Αθήνα σήμερα είναι το κράτος. Πληρώνουμε όλοι δημοτικά τέλη, με εξαίρεση τα υπουργεία. Μα εμείς δεν μαζεύουμε τα σκουπίδια των υπουργείων; Δεν αλλάζουμε τις λάμπες έξω από τα υπουργεία; Γιατί να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη; Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι επιδοτεί ο Αθηναίος, που πληρώνει τα δημοτικά του τέλη, τα ανταποδοτικά των υπουργείων».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε ότι πέρυσι έκανε περικοπή των δημοτικών τελών κατά 5% και φέτος θα προχωρήσει σε επιπλέον 5%, καθώς τα οικονομικά του δήμου το επιτρέπουν, ωστόσο τόνισε ότι εάν ο δήμος εισέπραττε από τα υπουργεία, θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα που σε ορισμένες περιπτώσεις διαταράσσει τη λειτουργία της πόλης, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι εδώ και μήνες έχει καταθέσει πρόταση για την ανάγκη θέσπισης νέου πλαισίου και περιμένει πλέον το στάδιο της νομοθέτησης. «Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές στα ενοίκια και στην αγορά των ακινήτων, με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη αλλά και κυρίως τα νέα τα παιδιά, να βγαίνουν εκτός.  Δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη του», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη να εξουσιοδοτηθεί ο δήμος, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πατώντας «φρένο» όπου χρειάζεται.



Ροη Ειδήσεων