Οι συνέπειες από κάποιες λανθασμένες διατροφικές επιλογές σε λαχανικά θα φανούν σε βάθος χρόνου, τόσο στη ζυγαριά όσο και στο νούμερο στη μεζούρα γύρω από τη μέση. Το άμυλο, ισχυρίζονται ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan School του Χάρβαρντ σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη μέση ηλικία.
Τα άτομα της μελέτης «έβαζαν» 1,5 περίπου κιλό κάθε τέσσερα χρόνια, φτάνοντας σωρευτικά τα 9,5 κιλά σε βάθος δύο δεκαετιών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου -τιμές που δείχνουν την επίδραση διαφόρων τροφίμων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα- συνδέονται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους.