Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Ν. Ορφανός, υπ. περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής με τον συνδυασμό «Αττικός...

Ν. Ορφανός, υπ. περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής με τον συνδυασμό «Αττικός Κύκλος»: Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο ισχυρότερος θεσμός μετά την κυβέρνηση

Ο Νίκος Ορφανός είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με έδρα τη Λαμία. Υπήρξε βουλευτής Β’ Πειραιά από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2015 με το Ποτάμι, υποψήφιος στην ίδια Περιφέρεια το 2019 και τομεάρχης Πολιτισμού στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα το 2019 με τον Κώστα Μπακογιάννη.

«Η φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία αποτελεί τον προσωπικό μου ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό» δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη, επισημαίνοντας ότι ειδικότητα του εντός της Περιφέρειας θα είναι η ανάδειξη τομέων του Πολιτισμού, καθώς και το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του υποψήφιου περιφερειακού σύμβουλου με τον συνδυασμό «Αττικός Κύκλος» Νίκου Ορφανού:

Ερ: Θέλετε να μας μιλήσετε για την πολιτική σας διαδρομή;

Η ενεργός πολιτική στη ζωή μου προέκυψε ξαφνικά. Από το 2013 αρθρογραφούσα περιστασιακά στο site protagon.gr. Όταν το 2014 δημιουργήθηκε το Ποτάμι, σχηματίστηκε μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων, με απόλυτα αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Έβαλα υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του ’14, και κατόπιν στις εθνικές εκλογές του ’15, όπου και εκλέχτηκα. Ήδη όμως λόγω εργασίας ζούσα χρόνια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τον Σεπτέμβρη του 2015 η έδρα χάνεται και επιστρέφω στη δουλειά μου, έχοντας ήδη πολιτικές διαφωνίες με το ως τότε κόμμα μου. Είμαι εργάτης του θεάτρου από το 1989 και έτσι αφοσιώνομαι ξανά στο θέατρο, που είναι ανέκαθεν και η μοναδική πηγή βιοπορισμού μου.

   Το 2019 με καλεί ο Κώστας Μπακογιάννης σε μια προσπάθεια να δώσει εξωστρέφεια στην Αθήνα, που ήδη ήταν η πόλη μου. Συνεργάστηκα μαζί του ως ανεξάρτητος, γιατί εκτίμησα το σχέδιό του και τον ίδιο, βοηθώντας κυρίως στα θέματα του πολιτισμού, επισημαίνοντάς του ότι ποτέ δεν υπήρξα ΝΔ.

   Δύο μήνες μετά με προσωπική πρόσκληση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά θέλοντας να βοηθήσω την προσπάθεια ανασυγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής, κατέβηκα υποψήφιος ξανά στη Β Πειραιά, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να βγει έδρα.

Ερ: Πότε και πώς αποφασίσατε να είστε υποψήφιος με τον Γιώργο Ιωακειμίδη;

Το 2019, με κάλεσε ο Γιώργος Ιωακειμίδης. Τον γνωρίζω από το 1994 που εκλέχτηκε πρώτη φορά δήμαρχος Ρέντη, ήμουν υποψήφιος τότε μαζί του και έκτοτε παρακολούθησα όλη τη δημαρχιακή του θητεία μέχρι σήμερα. Με κάλεσε την άνοιξη και μου ζήτησε να τον βοηθήσω στο άλμα του για την αναστήλωση της πολύπαθης Περιφέρειας Αττικής. Απόλυτα δυσαρεστημένος, ως πολίτης, από τη θητεία Πατούλη και ξέροντας την ακεραιότητα, τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη, εντάχθηκα στην ομάδα του.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο ισχυρότερος θεσμός μετά την κυβέρνηση, δεδομένου ότι διαχειρίζεται την καθημερινότητα σχεδόν του 50% του πληθυσμού της χώρας. Την τετραετία που πέρασε χάθηκαν πολλές ευκαιρίες. Αποσπασματικά έργα εδώ κι εκεί ανάλογα τις συμπάθειες του απερχόμενου περιφερειάρχη και των συνεργατών του.

Με τον Γιώργο Ιωακειμίδη προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης για την Περιφέρεια: με απόλυτη διαφάνεια, λογοδοσία, αιτιολογημένες αποφάσεις, άμεσες παρεμβάσεις στα χρόνια ζητήματα της Αττικής, αντιμετωπίζοντας εξίσου όλες τις ανάγκες των δήμων της. Για τον Πολιτισμό, που είναι η ειδικότητά μου, έχουμε τρεις βασικούς στόχους: Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής από την Ελευσίνα μέχρι το Λαύριο και αντίστοιχα τη διάχυση της επισκεψιμότητας πέρα από το κέντρο της Αθήνας, την αναβάθμιση όλων των πολιτιστικών χώρων για καλλιτέχνες και κοινό και την ενίσχυση των νέων καλλιτεχνών και ομάδων μέσα από ειδικές παρουσιάσεις και φεστιβάλ, με επιλογή από ειδικές επιτροπές και όχι με απευθείας αναθέσεις βάσει προτιμήσεων.

Ερ: Κάποιος άλλος τομέας που νομίζεται ότι απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα;

Απ: Προσωπικά έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία και στο θέμα των αδέσποτων ζώων και αυτός είναι ένας τομέας όπου θα ρίξουμε επίσης πολλή δουλειά, ώστε να δημιουργηθούν πιστοποιημένα καταφύγια, με δομή άμεσης βοήθειας, υπό την εποπτεία της Περιφέρειας, για όλα τα αδέσποτα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να ενισχυθεί η φιλοζωία.

Πιστεύω στον Γιώργο Ιωακειμίδη και την ικανότατη ομάδα του, γιατί έχει αποδείξει τριάντα χρόνια τώρα, ότι μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα και να λύνει προβλήματα και έτσι ακριβώς αντιλαμβάνομαι κι εγώ τον ρόλο της πολιτικής σήμερα στη ζωή μας.

πηγή: απε-μπε



Ροη Ειδήσεων